Kralendijk – Diputado Nina den Heyer ta kontentu ku e rapòrt ‘Atenshon pa hendenan di edat avansá na Hulanda Karibense’. Promé ku presentashon ofisial di e rapòrt, ‘ombudsman’ nashonal Reinier van Zutphen a entregá sra Den Heyer un ehemplar.

‘Loke ku tin den e rapòrt naturalmente tabata konosí serka nos kaba. Pa basta tempu kaba nos ta pidi atenshon di ‘Politiek Den Haag’ pa pobresa en general i pa pobresa bou di gruponan vulnerabel manera nos hende grandinan en partikular. Esaki no ta e promé rapòrt ku ta hasi klarito ku mester atendé ku e problemátika aki ku prioridat, pero mi ta spera ku e echo ku e biaha aki ta ‘ombudsman’ nashonal ta esun ku a bati alarma lo sòru pa mas peso den e skalchi.’

Diputado Den Heyer no ta laga ningun oportunidat pasa forbei sin pleita pa un aserkamentu integral di pobresa. ‘Algun biaha kaba mi a papia ku sekretario di estado di Asuntunan Sosial i Empleo Tamara van Ark tokante esaki i tambe regularmente mi ta papia ku miembronan di Tweede i Eerste Kamer tokante e asuntu aki. E rapòrt aki di ‘ombudsman nashonal’ mi ta mira komo un empuhe pa kombens’é tur hende ku mester hasi algu rápidamente kontra pobresa’.

Loke Den Heyer ta apresiá hopi ta ku Van Zutphen no solamente ta insistí riba un oumento di AOV, pero ta ekspresá su mes tambe krítikamente tokante e falta di fasilidat pa hende grandinan manera transporte públiko, akohida durante dia etc. ‘Su vishon ta konektá ku e programa di gobernashon ku nos a ofresé e siman aki na Konseho Insular. Enfátikamente nos ta skohe pa un aserkamentu integral pa mehorá situashon di bida di nos hende grandinan.’

Sekretario di estado Van Ark a pidi e entidatnan públiko un reakshon riba su karta den kua resientemente e ta splika kua aserkamentu tin su preferensia. ‘Mi ta di akuerdo ku ‘ombudsman’ ku kosnan tin ku kana na un manera mas konkreto i mas rápido. Nos ta traha huntu ku Sint Eustatius i Saba riba un reakshon. Ku hopi interes mi ta warda riba e debate ku mas lat den e aña aki nan lo hiba den Tweede i Eerste Kamer tokante maneho di pobresa di gobièrnu hulandes.’

    

—————————————————————————————————————-

Kralendijk – Gedeputeerde Nina den Heyer is blij met het rapport ‘Oog voor ouderen in Caribisch Nederland’. Nationale ombudsman Reinier van Zutphen overhandigde haar voorafgaand aan de officiële presentatie een exemplaar.

,,Wat in het rapport staat was bij ons uiteraard al langer bekend. Wij vragen al geruime tijd aandacht van Politiek Den Haag voor de armoede in het algemeen en onder kwetsbare groepen als ouderen in het bijzonder. Dit is niet het eerste rapport dat duidelijk maakt dat deze problematiek met prioriteit moet worden aangepakt, maar ik hoop dat het feit dat het in dit geval de Nationale ombudsman is die de noodklok luidt extra gewicht in de schaal legt.”

Gedeputeerde Den Heyer laat geen gelegenheid voorbij gaan om te pleiten voor een integrale aanpak van de armoede. ,,Ik heb er al een aantal keren met staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark over gesproken en ik heb het er ook geregeld met leden van de Tweede en Eerste Kamer over. Dit rapport van de Nationale ombudsman zie ik als een steun in de rug om iedereen ervan te overtuigen dat er snel iets moet worden gedaan tegen de armoede.”

Wat Den Heyer zeer aanspreekt is dat Van Zutphen niet alleen aandringt op een verhoging van de AOV, maar zich ook kritisch uitlaat over het tekort aan voorzieningen voor ouderen zoals openbaar vervoer, dagopvang e.d. ,,Zijn visie sluit aan op het bestuursprogramma dat wij deze week aan de Eilandsraad hebben aangeboden. Wij kiezen nadrukkelijk voor een integrale benadering om de leefsituatie van onze ouderen te verbeteren.”

Staatssecretaris Van Ark heeft de openbare lichamen gevraagd om een reactie op haar brief van deze zomer waarin zij uiteenzet welke aanpak zij voorstaat. ,,Met de ombudsman ben ik het eens dat het concreter en sneller moet. Wij werken samen met Sint Eustatius en Saba aan een reactie. Ik kijk ook met belangstelling uit naar het debat dat later dit jaar in de Tweede en de Eerste Kamer over het armoedebeleid van de regering zal worden gevoerd.”

Share This
error: Content is protected !!