Kralendijk – Djasabra bou di guia di Gezaghebber i ku sosten di ‘Taskforce’ Kombustibel a logra un akuerdo importante tokante disponibilidat di kombustibel pa e planta di koriente. E ‘fuel oil’ pisá ku aktualmente ta disponibel lo a kaba dia 2 di òktober. Ku e akuerdo ku a logra a prevení un situashon kaminda Gezaghebber lo mester a intervení pa medio di un òrdu di emergensia pa garantisá suministrashon di koriente.

Un suministrashon di energia ku ta funshoná bon ta di gran importansia sosial i ekonómiko pa Boneiru.

Pa suministrashon di koriente i awa di bebe Boneiru ta dependiente di ‘fuel oil’ pisá (Heavy Fuel Oil – HFO) ku ta almasená na Bopec. Doño di e ‘fuel oil’ aki ta PDVSA, e kompania petrolero estatal di Venezuela.

Gobièrnu merikano a imponé vários sanshon riba Venezuela i kompania estatal PDVSA. Empresanan manera Curoil i Contour Global Bonaire ku ta hasi negoshi ku PDVSA mester di lisensia di Office of Foreign Assets Control (OFAC) pa por kumpra ‘fuel oil’ pisá. Sin lisensia entrega di ‘fuel oil’ pisá no ta posibel. E empresanan a hasi petishon pa e lisensianan i tambe pa medio di intermediashon di Ministerio di Asuntunan Eksterior di Hulanda a otorgá esakinan dia 13 di sèptèmber. E lisensianan di OFAC ta hasi posibel pa e empresanan pa por kontinuá ku e koperashon eksistente. E lisensianan konosé algun kondishon tambe, entre otro e eksigensia ku por usa ganashi for di transakshonnan ku PDVSA solamente na benefisio di Boneiru. Ku esaki OFAC a obligá CUROIL, BOPEC i PDVSA pa sera un akuerdo ku sufisiente           tempu promé ku 2 di òktober.

Dia 21 di sèptèmber e partidonan a logra un akuerdo. Den e akuerdo a palabrá entre otro ku tur pago ta bai BOPEC i ku mester usa esakinan entre otro pa salario i invershon den e kompania. Ku esaki por lo pronto a garantisá kontinuidat di e kompania kaminda hopi boneriano ta traha.

Diariamente Gezaghebber lo monitoriá ehekushon di e akuerdo i si ta nesesario ainda e lo imponé un medida di emergensia den e periodo promé ku 2 di òktober.

Boneiru, huntu ku ‘Taskforce’ Kombustibel bou di presidensia di Ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa, ta trahando tur ku tin riba un solushon struktural kaminda ta konstruí dos terminal di almasenahe nobo na Boneiru.

‘Taskforce’ Kombustibel ta un relashon di koperashon entre servisionan di Entidat Públiko Boneiru i ministerionan di Asuntunan Interior, Asuntunan Ekonómiko i Infrastruktura i Maneho di Awa.


NOODBEVEL OVERBODIG; AKKOORD BEREIKT OVER BRANDSTOFVOORZIENING.

Kralendijk – Onder leiding van de Gezaghebber en met ondersteuning van de Taskforce Brandstoffen is zaterdag een belangrijk akkoord bereikt over beschikbaarheid van brandstof voor de elektriciteitscentrale. De huidige beschikbare zware stookolie zou op 2 oktober op zijn. Met het bereikte akkoord is een situatie voorkomen dat de Gezaghebber via een noodbevel in moest grijpen om de stroomvoorziening te garanderen.

Een goed functionerend energievoorziening is van groot maatschappelijk en economisch belang voor Bonaire.

Bonaire is voor de stroom en drinkwatervoorziening afhankelijk van Heavy Fuel Oil (HFO) opgeslagen bij Bopec. Eigenaar van deze olie is PDVSA, de staatsolie maatschappij van Venezuela.

De Amerikaanse overheid heeft sancties opgelegd aan Venezuela en staatsbedrijf PDVSA. Bedrijven zoals Curoil en Contour Global Bonaire die handelen met PDVSA hebben licenties van de Office of Foreign Assets Control (OFAC) nodig om HFO te kopen. Zonder license is levering van HFO niet mogelijk. De licenties zijn door de bedrijven aangevraagd en zijn mede door tussenkomst van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken op 13 september verstrekt. De OFAC licenties maken het de ondernemingen om de bestaande samenwerking te kunnen voortzetten. De licenties kennen ook een aantal voorwaarden waaronder de eis dat opbrengsten uit transacties met PDVSA alleen ten goede mogen komen van Bonaire. OFAC verplichtte hiermee CUROIL, BOPEC en PDVSA om ruim voor 2 oktober een overeenkomst te sluiten.

Partijen hebben op 21 september een akkoord bereikt. In de overeenkomst is ondermeer afgesproken dat alle betalingen naar BOPEC gaan en o.a. voor salarissen en investeringen in het bedrijf worden gebruikt. Hiermee is de continuiteit van bedrijf waar veel Bonairianen werkzaam zijn voorlopig gegarandeerd.

De Gezaghebber zal de uitvoering van de overeenkomst dagelijks monitoren en in de aanloop naar 2 oktober zonodig alsnog een noodmaatregel opleggen.

Er wordt door Bonaire samen met de Taskforce Brandstoffen onder voorzitterschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, volop gewerkt aan een structurele oplossing waarbij twee nieuwe opslagterminals op Bonaire worden gebouwd.

De Taskforce Brandstoffen is een samenwerkingsverband tussen diensten van het Openbaar lichaam Bonaire en de ministeries van BZK, EZK en IenW.

Share This
error: Content is protected !!