Kralendijk – Dia 15 di òktober ta dia mundial di laba man. Tur aña ta para ketu na e importansia di laba man ku habon riba e dia akí. Laba man ta un manera fásil, efektivo i pagabel pa prevení malesa i salba bida di hende.

Pa e aña akí tema di e dia ta ’The link between handwashing and food,’ esta e relashon entre laba man i kuminda. E enfoke ta riba siguridat di kuminda i alimentashon. E tema ta hasi nos konsiente ku labamentu di man ku habon promé i despues di kada kuminda, ta pa protehá nos salú. Asina nos ta traha na nos futuro, esun di nos komunidat i mundu hinter.

Labando bo mannan frekuentemente, bo por prevení ku vírùs i bakteria ta plama. Asina por prevení pa un gran parti malesa di infekshon manera diarea. Por prevení grip parsialmente tambe ku bon higiena di man.

Ki ora ta masha importante pa bo laba bo man ku habon?

­ promé ku prepará kuminda i promé ku kome;

­ despues di usa tualèt;

­ despues di kambia bruki di beibi/mucha;

­ despues di karisiá bestia (di kas);

­ despues di hunga pafó di kas;

­ despues di limpiesa, despues ku bo a usa un paña pa laba kos kuné tambe;

­ despues di tosa, nister òf supla nanishi.

Kon bo ta laba bo mannan bon?

­muha bo mannan bon.

­usa un tiki habon, preferiblemente habon líkido na bòter;

­tuma sufisiente tempu pa frega bo mannan riba otro, sòru pa e habon kubri parti ariba i e parti abou bon

­frega tur e puntanan di dede bon ku habon i no lubidá ku tin shushi bou di bo uñanan.

­frega meimei di bo dedenan tambe.

­spula i kita e habon.

­seka bo mannan bon ku papel òf ku un sèrbètè limpi i no lubidá parti meimei di bo dedenan.

Ku e mensahe akí departamento di Salubridat Públiko ke informá pueblo gustosamente tokante importansia di laba man ku habon. Bo salú ta den bo man. Pa bo ta bon di salú pues bo mannan mester ta limpi.


WERELD HANDENWASSEN DAG 15 OKTOBER 2019

Kralendijk – Op 15 oktober is het wereld handenwassen dag. Jaarlijks wordt op deze dag stil gestaan bij het belang van handenwassen met zeep. Handenwassen is een makkelijke, effectieve en betaalbare manier om ziekten te voorkomen en levens te redden.

Het thema van deze dag voor dit jaar is ‘The link between handwashing and food‘: De focus ligt op voedselveiligheid en voeding. Het thema maakt ons erop attent dat handenwassen met zeep bij het bereiden en nuttigen van elke maaltijd onze gezondheid beschermt. Hiermee bouwen we aan onze eigen toekomst, die van de maatschappij en die van de wereld.

Door je handen vaak te wassen kun je voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden. Infectieziekten zoals buikgriep zijn dan voor een groot deel te voorkomen. Ook influenza (griep) kan deels voorkomen worden door goede handhygiëne.

Op welke moment is het heel belangrijk om je handen met zeep te wassen?

­ voor het (klaarmaken van) eten;

­ na een toiletbezoek;

­ na het verschonen van een kind;

­ na het aaien of knuffelen van (huis-)dieren;

­ na het buitenspelen;

­ na het schoonmaken, ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt;

­na hoesten, niezen of snuiten van de neus.

Hoe was je je handen goed?

­maak je handen goed nat.

­neem wat zeep, bij voorkeur vloeibare zeep uit een pompje.

­neem de tijd om de handen over elkaar te wrijven, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.

­wrijf hierbij goed alle vingertoppen in, vergeet het vuil onder de nagels niet.

­wrijf ook tussen de vingers.

­spoel de zeep zorgvuldig af.

­droog je handen goed af met papier of een schone handdoek, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.

De afdeling Publieke Gezondheid van het Openbaar Lichaam wil met dit bericht graag de bevolking informeren over het belang van handen wassen met zeep. Uw gezondheid ligt in uw handen. Goede gezondheid betekend dus schone handen!

Share This
error: Content is protected !!