KRALENDIJK – E siman aki e Tribunal Médiko Disiplinario Hulanda Karibense (Medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland – MTCN) a kompletá tratamentu di e promé kasonan. Ta trata aki di tres keho disiplinario kontra dos médiko i un djentista. A duna rason na un di e kehonan parsialmente i a emití un atvertensia. A deklará e otro dos kehonan infundá.

Un kolegio ku ta eksistí di un hurista i dos médiko(dental) ta evaluá kada keho ku drenta serka Tribunal Médiko Disiplinario. Minister di Salubridat Públiko, Bienestar i Deporte ta nombra e miembronan. E kolegio ta evaluá si e médiko(dental) a traha di akuerdo ku e standardnan di un médiko òf djentista ku ta aktua razonabel. Aki ta sali for di e punto di bista ku e dunadó di kuido ta funshoná riba mesun nivel ku Hulanda Oropeo. Naturalmente ta tene kuenta ku e situashon spesífiko bou di kua ta práktika medisina riba kada isla.

Ora ta trata un keho, tantu e demandante komo e akusado ta haña oportunidat pa trese nan punto di bista kompletamente dilanti. E Tribunal Disiplinario ta evaluá si e tema en kuestion ‘no a bai bon’ òf ‘no a hasí esaki bon’. Si un dunadó di kuido a aktua robes ta hustifiká e keho. Den e kaso ei por emití un atvertensia, represhon, suspenshon òf prohibishon.

E tarea di e Tribunal Disiplinario ta pa supervisá i promové un bon kuido di salú. E kolegio no por otorgá daño di perhuisio ni determiná e responsabilidat di un dunadó di kuido. Esaki ta sosodé via di un hurisprudensia normal.


EERSTE ZAKEN BEHANDELD DOOR MEDISCH TUCHTCOLLEGE CARIBISCH NEDERLAND

KRALENDIJK – Het medisch Tuchtcollege Caribisch Nederland (MTCN) heeft deze week de eerste zaken afgerond. Het betrof drie tuchtklachten tegen twee artsen en een tandarts. Een van de klachten is deels gegrond verklaard en een waarschuwing is opgelegd. De twee andere klachten zijn ongegrond verklaard.

Elke klacht die binnenkomt bij het MTCN wordt beoordeeld door een college bestaande uit een jurist en twee (tand)artsen. De leden worden benoemd door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het college toetst of de (tand)arts gewerkt heeft naar de normen van een redelijk handelend arts of tandarts. Hierbij is het uitgangspunt dat de zorgverlener op hetzelfde niveau functioneert als in Europees Nederland. Uiteraard wordt rekening gehouden met eiland-specifieke omstandigheden in de praktijk.

Bij de behandeling van een klacht krijgen zowel de klager als de beklaagde de kans hun standpunt volledig naar voren te brengen. Het tuchtcollege bekijkt of de betreffende kwestie ‘niet goed is gegaan’ of ‘niet goed is gedaan’. Als een zorgverlener verwijtbaar heeft gehandeld wordt een klacht gegrond verklaard. In dat geval kan een waarschuwing, berisping, schorsing of een verbod worden uitgesproken.

De opdracht van het tuchtcollege is het bewaken en bevorderen van de goede gezondheidszorg. Het college kan geen schadevergoedingen toekennen of aansprakelijkheid van een zorgverlener vaststellen. Dat gebeurt via de gewone rechtspraak.

Share This
error: Content is protected !!