KRALENDIJK – Riba djaluna 11 di novèmber 2019 lo bolbe tuma lugá e evento anual di Estudio i Karera (Study & Career Event Bonaire). E tema di e aña aki ta ‘Entrepreneurship’. Entrepreneurship no ta meskos ku ser un empresario òf tin bo propio negoshi. Un aktitut empresarial ta trata di mira i probechá di oportunidatnan. Den resúmen, por apliká un aktitut empresarial den estudio òf karera, pero tambe den tempu liber.

Durante e evento di Estudio i Karera lo pone atenshon na kon pa mira i probechá di oportunidatnan den tur lokual bo ta hasi. Manera semper e diseño general di e marshe di informashon lo ta amplio: tur doñonan di trabou na Boneiru, estudionan riba e isla i tambe otro personanan interesá ta bon biní pa presentá nan mes. E tema ‘Entrepreneurship’ lo kana manera un liña kòrá denter di e marshe di informashon, pa asina laga e hóbennan pensa te kon leu nan tin un aktitut empresarial i ki influensia entrepreneurship tin riba nan propio futuro i eskoho di estudio. I naturalmente tambe pa laga nan pensa tokante e pregunta: lo bo ke kuminsá ku bo propio negoshi?

Entrepreneurship no presisamente mester drai rondó di sèn, pero rondó di oportunidatnan. Mira oportunidat ta nifiká: kana pasa banda di un edifisio bashí i haña ideanan di kiko lo por hasi kuné. Òf: tin ideanan di kiko lo ta mihó pa hasi serka bo na skol òf na trabou. Un hende ku seguidamente ta probechá tambe di e oportunidatnan akí, tin un aktitut empresarial. Na momentu di hasi eskoho pa un estudio, ta obligá e hóbennan pa tuma un aktitut empresarial: den kiko mi ta bon i kua oportunidatnan mi tin? Kuantu empleo tin denter di mi tereno di interes? Seguidamente e asuntu ta, pa probechá di e oportunidatnan akí: saka afó na unda ta brinda estudio ku ta kuadra ku e oportunidatnan akí.

Banda di esaki e hóben mester tene kuenta ku futuro. Un hóben ku ta bai kuminsá ku su estudio otro aña, lo ta kla aki mas o ménos 4 aña pa drenta e merkado laboral. Kua oportunidatnan tin na e momentu ei? Den ki direkshon e desaroyonan ta bai? Un karera ta kuminsá ku siñamentu di un materia, pero despues bo mester por adaptá bo mes na e kambionan: tene bo orea i wowonan habrí pa desaroyonan; keda na altura di lokual ta tuma lugá na Boneiru òf na mundu. Ku otro palabra: ser emprendedor.

Ta organisá e marshe di informashon riba djaluna 11 di novèmber na Jong Bonaire i e lo ta habrí pa públiko di 1.00 or te 5.00 or di atardi. Durante oranan di mainta, alumnonan di skol sekundario lo asistí na diferente presentashon di estudio i di doñonan di trabou.


STUDY & CAREER EVENT: 11 NOVEMBER 2019

KRALENDIJK – Op maandag 11 november 2019 zal het jaarlijkse Study & Career Event Bonaire weer plaatsvinden. Het thema van dit jaar is ‘Ondernemerschap’. ‘Ondernemerschap’ is niet hetzelfde als ondernemer zijn, of je eigen bedrijf hebben. Een ondernemende houding gaat over kansen zien en kansen benutten. Kortom, een ondernemende houding kan worden toegepast in studie of carrière, maar ook in de vrije tijd.

Kansen zien en kansen benutten in alles wat je doet, krijgt op het Study & Career Event aandacht. Zoals altijd is de algemene opzet van de informatiemarkt breed: alle werkgevers van Bonaire en opleidingen van het eiland en daarbuiten zijn welkom om zich te presenteren. Het thema Ondernemerschap loopt als een rode draad door de informatiemarkt heen, om jongeren te laten nadenken in hoeverre zij een ondernemende houding hebben, en welke invloed ‘ondernemerschap’ heeft op hun eigen toekomst en studiekeuze. En natuurlijk om hen te laten nadenken over de vraag: zou je een eigen onderneming willen starten?

Ondernemerschap draait niet persé om geld, maar om kansen. Kansen zien, betekent: langs een leegstaand gebouw lopen en ideeën krijgen wat ermee gedaan zou kunnen worden. Of: ideeën hebben van wat er beter zou kunnen bij jou op school of op het werk. Iemand die vervolgens ook deze kansen benut, heeft een ondernemende houding. Tijdens het maken van hun studiekeuze worden jongeren verplicht een ondernemende houding aan te nemen: waar ben ik goed in en waar liggen mijn kansen? Hoeveel werkgelegenheid is er binnen mijn interessegebied? Vervolgens is het zaak deze kansen te benutten: uitzoeken waar de opleidingen worden aangeboden die bij deze kansen passen.

Daarnaast moet de jongere rekening houden met de toekomst. Een jongere die volgend jaar gaat starten met zijn/haar opleiding, is ongeveer over 4 jaar klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Welke kansen liggen er dan? In welke richting gaan de ontwikkelingen? Een carrière begint met het leren van een vak, maar daarna moet je je kunnen aanpassen aan veranderingen: je oren en ogen open houden voor ontwikkelingen; weten wat er speelt op Bonaire of in de wereld. Kortom: ondernemend zijn.

De informatiemarkt wordt georganiseerd op maandag 11 november bij Jong Bonaire en is geopend voor publiek van 1.00u tot 5.00u in de middag. In de ochtend volgen leerlingen van de middelbare school verschillende presentaties van opleidingen en werkgevers.

Share This
error: Content is protected !!