KRALENDIJK – E prèis promedio di e pakéte di fruta y bèrdura fresku, den e makutu di e proyekto di komparashon di prèis, den luna di oktober 2019 ta 32% mas haltu ku un aña pasá. Speshal banana, lamunchi y patia a subi ekstremadamente. Un aña pasá un banana tabata kosta $ 0,36. Den luna di oktober 2019 esaki a bira $ 0,81 pa un banana. Un kilo di lamunchi a subi di $ 2,96 na $ 4,11. Un patia ku tabata kosta un aña pasá $ 5,67, den luna di oktober 2019 esaki a bira $ 8,00. Solamente batata y wòrtel tabata un tiki mas barata ku un aña pasá.

Regularmente no tin sièrto fruta y bèrdura. Dia ku a tuma nota di e prèisnan, solamente tres supermerkado tabata tin tur e 13 produkto den e makutu, ku ta kai den e kategoria di fruta y bèrdura fresku. Den 5 di e 15 supermerkadonan tabata falta 4 té 6 di e produktonan aki. Den 10 di e 15 supermerkadonan no ta tin patia. Di e 15 supermerkadonan 7 no ta tin banana y den 5 supermerkado no ta tin “ijsbergsla”.

Warehouse ainda ta e supermerkado mas barata, pero den e top 5 di e lista “komparashon di prèis” por nota un aserkamentu na esun na promé lugá. E supermerkadonan na puesto 2,3 y 4 den luna di oktober ta hopi pegá ku otro. For di luna di yüli 2019 por nota ku e diferensha entre 1 y 2 ta birando mas chikí. Un aña pasá e diferensha aki tabata 18% y awó den luna di oktobere 2019 esaki a bira 12%.

Ku e proyekto di komparashon di prèis aki, Unkobon y Fundashon Tienda pa Konsumidó ta konsientisá e konsumidó aki na Boneiru kon presupuestá y gasta menos pa produktonan básiko. Den e proyekto aki Unkobon y FtpKB ta traha huntu ku EZK, RCN y Sage BV.

Riba e website www.unkobon.org e konsumidó por mira e resultado di e komparashon di preis y tambe haña un bista total di tur e prèisnan y informashon di e supermerkadonan ku ta partisipá. Riba e “spreadsheet” por mira detaye di tur e prèisnan. Tambe por mira mesora na kua supermerkado e produkto di e makutu básiko ta mas kombiniente.


GROENTE EN FRUIT BLIJVEND DUUR EN SCHAARS

KRALENDIJK – De gemiddelde prijs van het pakket verse groenten en fruit in het mandje van de prijsvergelijker ligt in oktober 2019 ruim 32% hoger dan een jaar geleden. Vooral bakbananen, limoenen en watermeloenen zijn extreem in prijs gestegen. Waar een bakbanaan een jaar geleden gemiddeld 36 cent kostte, is de klant in oktober 2019 gemiddeld 81 cent kwijt. Een kilo limoenen steeg van gemiddeld $2,96 naar $4,11 in prijs. Was de consument in oktober 2018 voor een watermeloen nog gemiddeld $5,67 kwijt, een jaar later kost dat gemiddeld bijna

$8. Alleen aardappelen en wortelen waren in 2019 gemiddeld iets goedkoper dan een jaar ervoor.

Er zijn ook regelmatig lege schappen in de afdelingen groente en fruit. Ten tijde van de prijsopnames van oktober hadden slechts 3 supermarkten alle 13 producten die in de categorie verse groente en fruit in het mandje zijn opgenomen. In 5 van de 15 supermarken misten 4 tot 6 producten uit deze categorie. In 10 van de 15 supermarkten lag geen watermeloen in het schap, in 7 van de 15 geen bakbanaan, en in 5 van de 15 geen ijsbergsla.

Warehouse is nog steeds de goedkoopste supermarkt, maar in de top 5 van de ranglijst van de prijsvergelijker is stevig gedrang zichtbaar. De nummers 2, 3 en 4 liggen in oktober heel dicht bij elkaar. Het verschil tussen nummer 1 en nummer 2 wordt sinds juli 2019 ook steeds kleiner. Een jaar geleden was dit verschil nog 18% is in oktober geslonken tot 12%.

Met de prijsvergelijker maken de consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB de consumenten van Bonaire meer prijsbewust. In het project wordt samengewerkt met het Ministerie van EZK, RCN en Sage B.V.

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.


FRUIT AND VEGETABLES PERMANENTLY EXPENSIVE AND SCARCE

KRALENDIJK – In October 2019, the average price of the package of fresh fruit and vegetables in the basket of the price comparator is more than 32% higher than a year ago. Particularly baking bananas, limes and watermelons, have extremely risen in price. Whereas a banana cost an average of 36 cents a year ago, in October 2019 the customer lost an average of 81 cents. A kilo of limes rose from an average of $ 2.96 to $ 4.11 in price. If the consumer lost an average of $ 5.67 for a watermelon in October 2018, it costs an average of nearly $ 8 a year later. Only potatoes and carrots were slightly cheaper on average in 2019 than a year earlier.

Also there regularly are empty shelves in the fruit and vegetables departments. At the time of the October price recordings, only 3 supermarkets had all 13 products included in the fresh fruit and vegetables category. In 5 out of 15 supermarkets, 4 to 6 products from this category were missing. In 10 out of 15 supermarkets there was no watermelon on the shelf, in 7 out of 15 no baking banana, and in 5 out of 15 no iceberg lettuce.

Warehouse is still the cheapest supermarket, but solid pressure is visible in the top 5 of the price comparator’s ranking. The numbers 2, 3 and 4 are very close in

October. The difference between number 1 and number 2 has also been decreasing since July 2019. A year ago this difference was only 18% and in October it shrunk to 12%.

With the price comparison the consumer organizations Unkobon and FTpKB make the consumers of Bonaire more price conscious. The project involves collaboration with the Ministry of Economic Affairs, RCN and Sage B.V. On www.Unkobon.org consumers can see both the price comparison and the complete overview with all prices and information per participating supermarket. The complete overview is an extensive spreadsheet, on which all included prices can be seen. You can also quickly see in which supermarkets the products from the basket are the most advantageous.

Share This
error: Content is protected !!