Kralendijk – Boneiru a afiliá na e ret mundial di islanan ku no solamente ke kumpli ku e metanan di desaroyo sostenibel di Nashonnan Uní, pero ku tambe ke ta un ehèmpel pa otro islanan i paisnan. Nashonnan Uní a inisiá e ret mundial aki. Na luna di sèptèmber a lansa e asina yamá Local2030 Islands Network durante e Kumbre di Klima di Nashonnan Uní na New York. Riba djarason 6 di novèmber 2019 durante e Kickoff Masterplan 2030 direktor Kate Brown di Global Island Partnership i alabes un miembro prominente di Local2030 Network a anunsiá e afiliashon di Boneiru na e ret internashonal.

‘Local2030 Islands Network ta un plataforma ku dos meta importante: e ta sostené islanan ora di desaroyá solushonnan pa implementashon di e metanan di desaroyo sostenibel di Nashonnan Uní i e ta hasi posibel pa nan traha huntu ku otro partnernan pa aselerá e proseso di implementashon’, segun Brown. ‘Islanan ta para den e promé liña di kombate pa loke ta trata kambio di klima i komo laboratorio pa inovashon nan por duna direkshon na momentu di desaroyá solushonnan ku por keda apliká mundialmente. Pa e motibu ei nos ta hopi kontentu ku Boneiru ta bira partner den e ret pa kompartí ideanan i solushonnan ku otro islanan ku ya kaba ta miembro di e ret i siña di nan.’

Gezaghebber Rijna: ‘Sin ku nos a pone e stèmpel ei riba dje, for di den un fase hopi tempran Boneiru a rekonosé e importansia i urgensia di sostenibilidat. Kuarenta aña pasá kaba – tempu ku ningun hende no tabata papia ainda di sostenibilidat – nos a hasi e awanan rònt di nos isla un parke protehá. Afortunadamente tin mas i mas isla i pais ku ta bira konsiente di e nesesidat di sostenibilisashon. Komo miembro di Local2030 Network ta bira mas fásil pa kompartí ‘best practices’ ku otro i konhuntamente desaroyá solushon pa e desafionan ku entre otro komo konsekuensia di kambio di klima ta bini riba nos. E miembresia aki ta bai yuda nos haña e ekilibrio entre desaroyo ekonómiko i mantenshon di e balornan núkleo di nos komunidat manera kultura, naturalesa i medio ambiente.’

Partner den Local2030 Islands Network ta entre otro Seychelles, islanan Marshall, Grenada, Kòrsou, Irlandia, Hawai i Guam i tambe diferente ramo di Nashonnan Uní.


BONAIRE SLUIT ZICH AAN BIJ LOCAL2030 ISLANDS NETWORK VAN DE VERENIGDE NATIES

Kralendijk – Bonaire heeft zich aangesloten bij het wereldwijde, door de Verenigde Naties geïnitieerde netwerk van eilanden die niet alleen zelf zo snel mogelijk willen voldoen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN, maar ook een voorbeeld zijn voor andere (ei)landen.

Het zogeheten Local2030 Islands Network werd in september gelanceerd tijdens de VN-Klimaattop van de Verenigde Naties in New York. De toetreding van Bonaire tot het internationale netwerk is vandaag tijdens de Kickoff Masterplan 2030 Conferentie bekendgemaakt door directeur Kate Brown van Global Island Partnership en vooraanstaand lid van het Local2030 Network.

,,Het Local2030 Islands Network is een platform met twee belangrijke doelen: het ondersteunt eilanden bij het ontwikkelen van hun oplossingen voor het implementeren van de sustainable development goals van de Verenigde Naties en het stelt hen in staat samen te werken met andere partners om het proces van invoering te versnellen”, aldus Brown.

,,Eilanden staan aan de frontlinie van klimaatverandering en kunnen als laboratoria voor innovatie leidend zijn in het ontwikkelen van oplossingen die wereldwijd kunnen worden toegepast. Daarom zijn we heel blij dat Bonaire partner wordt in het netwerk om ideeën en oplossingen te delen met en te leren van andere eilanden die reeds lid zijn van het netwerk.”

Gezaghebber Rijna: ,,Zonder dat we er dat stempel op hebben geplakt heeft Bonaire in een heel vroeg stadium het belang en de urgentie ingezien van duurzaamheid. Veertig jaar geleden al – toen niemand het nog over duurzaamheid had – hebben wij de wateren rond het eiland tot beschermd park gemaakt. Gelukkig zijn er steeds meer eilanden en landen die de noodzaak van verduurzaming inzien. Als lid van het Local2030 Network wordt het gemakkelijker om best practices met elkaar te delen en gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen voor de uitdagingen die onder meer als gevolg van de klimaatverandering op ons afkomen. Het lidmaatschap gaat ons helpen bij het vinden van de balans tussen economische ontwikkeling en behoud van de kernwaarden van onze samenleving zoals cultuur, natuur en milieu.”

Partners in het Local2030 Islands Network zijn onder meer de Seychellen, de Marshalleilanden, Grenada, Curaçao, Ierland, Hawaï en Guam alsmede verschillende takken van de Verenigde Naties.

Share This
error: Content is protected !!