Antwerpen – Un delegashon di Kolegio Ehekutivo i Konseho Insular a partisipá na e konferensia internashonal  One Safe Place for Hope and Empowerment (Un sitio seif pa speransa i empoderashon) na Antwerpen. Esaki tabata riba invitashon di European Family Justice Center Alliance (EFJCA) – Aliansa Oropeo di Sentro di Hustisia pa Famia. 

E delegashon boneriano a konsistí di diputado Nina den Heyer, e miembronan di Konseho Insular Daisy Coffie (MPB) i Gerald Silberie (UPB), Inge Berben i Ingrid Sealy di Direktorado di Komunidat i Kuido i Mariella Djamin di Sentro pa Hubentut i Famia. E frakshon di Partido Demokrat tambe a haña invitashon, pero despues a retirá e registrashon ku inisialmente nan a hasi.

Na Antwerpen a papia tokante asuntunan ku ta hopi importante pa e situashon boneriano. E konferensia tabata tokante violensia doméstiko, maltrato relashoná ku ‘gender’ i abuso i eksplotashon di mucha. Asuntunan ku lamentablemente Boneiru tambe tin di haber kuné i ku ta eksigí un atendementu fuerte.

Na Bélgika i otro paisnan di Oropa nan tabatin bon eksperensia ku e konsepto di Sentro di Hustisia pa Famia. Den un Sentro di Hustisia pa Famia tur disiplina ta representá pa duna ayudo na e víktimanan, for di un trahadó sosial te un dòkter i un fiskal. E bentaha grandi ta ku e víktimanan por akudí na un solo sitio i konta nan storia un biaha so, enbes di mester bishitá tur sorto di instansia kaminda kada bes nan tin ku kontestá e mésun preguntanan.

E delegashon ta haña ku na Boneiru tambe mester bini un Sentro di Hustisia pa Famia. Entre otro durante tayernan i entrenamentunan e miembronan di delegashon a tende kon ta hinka un Sentro di Hustisia pa Famia den otro, kon ta organisé, kua ta e intrumentonan ku ta nesesario i kon ta usa esakinan den práktika. Pa víktimanan di violensia doméstiko ta un adelanto grandi si nan por haña tur e ayudo ku nan mester na un sitio so.

E delegashon ta enfatisá ku mester hasi tur loke ta posibel pa prevení violensia den sírkulo familiar. ‘Pero tanten ku e ta sosodé ta nos obligashon komo gobernante pa sòru pa víktimanan haña e mihó ayudo posibel. P’esei mi ta bai sondia kon nos por realisá binida di un Sentro di Hustisia pa Famia riba nos isla’, segun diputado Nina den Heyer. 

Riba potrèt:

E delegashon di Boneiru ku na Antwerpen a partisipá na e konferensia internashonal One Safe Place for Hope and Empowerment – Un Sitio Safe pa Speransa i Empoderashon (Foto OLB). 

BONAIRIAANSE DELEGATIE POSITIEF OVER CONCEPT FAMILY JUSTICE
CENTER
Antwerpen – Een delegatie van het Bestuurscollege en de Eilandsraad heeft in Antwerpen aan de internationale conferentie One Safe Place for Hope and Empowerment deelgenomen. Dat gebeurde op uitnodiging van de European Family Justice Center Alliance (EFJCA). De Bonairiaanse delegatie bestond uit gedeputeerde Nina den Heyer, de Eilandsraadsleden Daisy Coffie (MPB) en Gerald Silberie (UPB), Inge Berben en Ingrid Sealy van de Directie Samenleving & Zorg en Mariella Djamin van Centrum Jeugd & Gezin. De PDB-fractie was eveneens uitgenodigd, maar heeft de aanvankelijke aanmelding weer ingetrokken. In Antwerpen zijn zaken besproken die voor de Bonairiaanse situatie zeer belangrijk zijn. De conferentie ging over huiselijk geweld, gendergerelateerde mishandeling en kindermishandeling en uitbuiting. Zaken waarmee Bonaire helaas ook te maken heeft en die om een krachtige aanpak vragen. In België en elders in Europa zijn goede ervaringen opgedaan met het concept Family Justice Center. In zo’n FJC zijn alle disciplines vertegenwoordigd om slachtoffers bij te staan, van een maatschappelijk werker tot arts en officier van
justitie. Het grote voordeel is dat slachtoffers op één locatie terecht kunnen en ook maar één keer hun verhaal hoeven te doen in plaats van allerlei instanties te moeten aflopen waar telkens dezelfde vragen worden gesteld.
De delegatie vindt dat er ook op Bonaire een Family Justice Center moet komen. Onder meer tijdens workshops en trainingen hebben de delegatieleden gehoord hoe je een FJC opzet, hoe je het organiseert, welke instrumenten er nodig zijn en hoe je die in de praktijk inzet. Voor slachtoffers van huiselijk geweld is het een grote vooruitgang als alle hulp die zij nodig hebben op één locatie kan worden verkregen.
De delegatie benadrukt dat alles op alles moet worden gezet om geweld in de huiselijke kring te voorkomen. ,,Maar zo lang het gebeurt is het onze plicht er als bestuurders voor te zorgen dat slachtoffers zo goed mogelijk worden geholpen. Daarom ga ik verkennen hoe wij de komst van een Family Justice Center op ons eiland kunnen realiseren”, aldus gedeputeerde Nina den Heyer.

Bij de foto:
De Bonairiaanse delegatie die in Antwerpen deelnam aan de internationale
conferentie One Safe Place for Hope and Empowerment (Foto OLB).


Share This
error: Content is protected !!