KRALENDIJK – A lanta un asosashon nobo, yama ASOTEKO. Bèrdat ta ku tin un virùs denotorgamentu di tereno di erfpacht. E virùs yama ‘korupshon’. Semper e virùs aki a strangulá e sistema di otorgá erfpacht. Nos tin informashon ku e virùsaki ya ta aktivo por lo ménos for di aña 1965. Pues mas ku 50 aña kaba. A bira tempu pa prepará un remedi efektivo pa eradiká e virùs aki di moda ku den futuro tur hende por haña un tereno di erfpacht.

E sistema di erfpacht a wòrdu diseñá pa duna hende pober un pida di tereno barata di moda ku nan por traha nan propio kas riba dje. Pero nos polítikonan semper a abusá di e sistema aki. Nan a us’é pa gana voto. Nan a us’é pa bòikòteásimpatisante di otro partido. Nan a us’é pa yena nan propio saku, òf saku di nan partido. Nos tur sa ku nan semper a hasi e tipo di kosnan aki. Y nos sa kon nan a hasi’é tambe. Pero nos semper a sinti ku no tin niun manera pa kaba ku e historia largu di abuso y korupshon aki.

Ta p’esei kada un di nos a buska su propio manera pa haña solushon. Tin hende ku a buska amistat ku polítiko. Manda serbes pa nan na snèk. Hasi fabor pa nan. Fia nan sèn ku bo sa ku nan lo no paga bo bèk. Alabá nan. Kore kampaña pa nan etc.,djis pa nan duna bo un tereno. Otronan a kumpra un tereno di erfpacht pa entre $ 25,000.- te $ 50,000.- riba ‘merkado pretu’. Notarionan a inventá por lo ménos dos sistema pa changa nos polítikonan. Nèt legal, pero étikamente dudoso.   

Pues di e forma aki nos mes tambe a yuda pa e sistema di korupshon aki por a kontinuá.

Pero shonnan, e kos no mester ta asina. Mester buska un solushon real pa e problema aki. E solushon ta simpel. TUR HENDE ku ta kumpli ku e rekisitonan legal, mester haña un tereno dentro di 3 luna, máksimo 6 luna. Esei ta masha simpel pa organisá. Gobièrnu di Boneiru tin abundansia di tereno ku por wòrdu parselá pa duna kada siudadano un pida di erfpacht rápido. Simplemente mester parselá sufisiente tereno. Kadaster por hasi esei den un par di luna di tempu. Sin embargo, esei no ta sosodé, pasobra ta kumbiní nos polítikonan pa mantené e sistema di korupshon.

Ta p’esei a lanta ASOTEKO. E asosashon aki lo entamá un kaso den Korte pidiendo hues pa ordená gobièrnu duna nan un tereno di erfpacht dentro di 3 luna. Ta trata aki di persona ku ta wardando años largu kaba. Un gobièrnu ku ta trata su siudadanonan di e forma aki ta aktua totalmente kontra su obligashon. Art. 11 di e Tratado Int. pa Derechonan Soshal, Ekonómiko y Kultural ta bisa ku tur gobièrnu na mundu mester perkurá ku TUR hende por biba na un nivel adekuá, loke ta inkluí entre otro kuminda saludabel y bibienda adekuá. Bo no por logra e meta ei ku e korupshon kontinuo ku nos gobièrnunan (di tur partido)  semper a praktiká. Ban kaba ku esaki. Yuda asosashon ASOTEKO. Bira miembro òf hasi un donashon. Por tuma kontakto ku abogado Bijkerk na number 7962650.

Òf tuma kontakto ku un miembro di Direktiva di ASOTEKO, Sr. Juan Jose DIAZ(presidente; 7804054), Sr. Luis MENESES (tesorero; 7861847), òf Sra. Angela ALVARADO (sekretario; 7004344).


VERENIGING UITGIFTE ERFPACHT ZONDER CORRUPTIE

KRALENDIJK – Deze vereniging is nieuw. Hij heet ASOTEKO, een afkorting van de Papiamentse naam (Asosashon pa Otorgamentu di Erfpacht sinKorupshon).

Er zit een virus in de uitgifte van erfpacht. Die virus heet ‘corruptie’. Dat heeft de erfpachtuitgifte altijd de das om gedaan. Wij beschikken over informatie dat deze virus al minstens sinds 1965 actief is. Meer dan 50 jaar dus. Het is hoog tijd dat een remedie wordt gevonden om dit virus uit te roeien, zodat in de toekomst iedereen een stukje erfpacht kan krijgen.

Het overheidssysteem van erfpachtuitgifte heeft ten doel om met name arme mensen te helpen aan een goedkoop stuk grond, waarop zij dan zelf een huis kunnen bouwen.Maar onze politici hebben er altijd misbruik van gemaakt. Ze gebruiken het om stemmen binnen te halen, om aanhangers van andere partijen te boycotten, om hun eigen zakken te vullen of de partijkas te spekken. Iedereen weet dat en hoe ze het deden.Maar we wisten nooit wat we konden doen om aan deze lange geschiedenis van misbruik een einde te maken.

Daarom zocht iedereen zijn eigen oplossing. Sommigen gingen op zoek naar politieke vrienden. Geef ze biertjes bij de snackbar. Regel zaakjes voor ze. Doe ze een plezier. Prijs ze de hemel in. Als ze je maar een terreintje geven. Anderen kochten een erfpachtterrein voor tussen $ 25,000.- tot $ 50,000.- op de zwarte markt. Notarissen hebben minstens twee systeempjes bedacht om de politici hierin te slim af te zijn. Net nog legaal, maar ethisch gezien dubieus.

Op deze wijze hebben wij er zelf dus ook aan bijgedragen dat deze corruptie kon voortduren.

Maar mensen, dit kan toch zo niet?Er moet een echte oplossing worden gevonden voor dit probleem. Die oplossing is eenvoudig. IEDEREEN die voldoet aan de wettelijke voorwaarden dient een erfpachtterrein te krijgen binnen 3, maximaal 6 maanden.Dat is heel eenvoudig te realiseren. De Bonaireaanse overheid heeft genoeg grond dat verkaveld kan worden, zodat iedereen een stukje erfpachtgrond kan krijgen. Er moeten gewoon voldoende percelen worden uitgezet. Het Kadaster kan dat in enkele maanden tijd doen. Dat gebeurt echter niet, omdat het onze politici veel beter uitkomt om het corrupte systeem te handhaven.

Daarom is ASOTEKO opgericht. Deze vereniging zal een rechtszaak aanspannen, waarin het Gerecht gevraagd wordt om de overheid op te dragen aan hen een stuk erfpachtgrond uit te geven binnen 3 maanden tijd. Het betreft hier personen die al jarenlang wachten. Een overheid die zijn burgers zo behandelt voldoet totaal niet aan zijn rechtsplicht. Art. 11 van het Int. Verdrag inzake Sociale, Economische en Culturele rechten schrijft voor dat alle overheden ter wereld ervoor moeten zorgen dat ALLE mensen op adequaat niveau kunnen leven, hetgeen onder meer betekent dat zij voldoende gezond voedsel hebben en adequate woonruimte. Met voortdurende corruptie (door alle partijen) kan men dit doel niet bereiken. Laat ons hier dus een eind aan maken. Help de vereniging ASOTEKO. Wordt lid of geef een donatie. Neem contact op met advocaat M. Bijkerk, tel. 7962650.Ofmv. Angela ALVARADO (secretaris; 7004344 ASOTEKO).

Share This
error: Content is protected !!