Kralendijk – Masha útil mes. Asina diputadonan  Nina den Heyer, James Kroon i Elvis Tjin Asjoe ta evaluá nan nan regreso na Boneiru nan partisipashon siman pasá na e konferensia anual di wethouder na Hulanda. 

,,Nos ta haña ku gobernantenan di Boneiru, Sint Eustatius i Saba tambe mester por saka probecho di e oferta di entrenamentu, ‘masterclass’ i kurso ku durante henter aña nos ta ofresé na nos miembronan. Pa motibu di e distansia grandi esaki ta un desafio. Asina nan ta pèrdè un parti di nos programa,” segun e mènedjer di programa seniòr i investigadó Lies van Aelst di Asosiashon di Wethouder. 

Pa e motibu ei na nòmber di e Asosiashon di Wethouder,  spesialmente pa Kolegio Ehekutivo di Boneiru el a hinka un programa di entrenamentu den otro promé ku e konferensia.  ,,Den algun dia nos a pone huntu loke wethoudernan na Hulanda Oropeo por sigui na entrenamentu plamá durante henter aña,”  asina Lies van Aelst ku a yega di bini Boneiru ku algun entrenadó un biaha kaba a remarká. ,,Solamente den un kaso asina e kantidat di entrenadó ta limitá pa motibu di e gastunan di biahe. Awor aki sí tur por tabata presente.”

Pa gobernantenan di e islanan importansia di partisipashon na e konferensia anual, banda di e programa di kontenido, ta sinta den hasi kontaktonan di ret: ,,Durante dos dia nan ta topa 150 wethouder ku nan por papia i kompartí konosementu ku nan pa yega na vishonnan nobo. Esaki ta traha di tur dos banda: nos tambe por siña di e diputadonan di Boneiru. Nan eksperensianan ta na nan turno útil pa e wethoudernan. Pa e motibu ei nan presensia ta masha balioso.’’

E aña akí e konferensia di wethouder a tuma lugá na Museo Militar Nashonal na e anterior base militar di forsa aéreo na Soesterberg. E tema tabata ‘Gobernabilidat; gobernashon duradero den un komunidat ku ta kambia.’ Banda di asistí na e programa plenario e diputadonan a partisipá tambe na e asina yamá tayernan di konosementu. Den e tayernan ta elaborá mas profundo riba kestionnan ku gobernantenan lokal ta konfrontá den nan práktika diario.

Diputado Elvis Tjin Asjoe: ‘E kontaktonan ku nos a hasi na momentunan no-ofisial ta por lo ménos mésun importante ku e programa ofisial. Tabata un oportunidat ekselente pa interkambiá eksperensia. Aunke nos situashon den hopi aspekto ta diferensiá di munisipionan na Hulanda Oropeo, e retonan ku nos ta konfrontá komo Kolegio Ehekutivo sorprendientemente hopi biaha ta mésun kos.’

Tokante e entrenamentu di mas dia ku e Organisashon di Wethouder a organisá tambe Tjin Asjoe ta entusiasmá. ‘Esei tambe tabata hopi benefisioso pa nos. E kontenido tabata hopi sinkronisá ku nos situashon. Nos a siña masha hopi. E Organisashon di Wethouder i partikularmente Lies van Aelst a organis’é perfektamente. Ta hopi agradabel pa ripará ku nan ta hasi asina tantu esfuerso pa nos.”        

Teksto pa kompañá potrèt: 

Durante nan bishita di trabou na Hulanda diputadonan Nina den Heyer, diputado James Kroon i diputado Elvis Tjin Asjoe a bishitá entre otro munisipio di Soest pa interkambiá di idea ku e wethoudernan.  GEDEPUTEERDEN: DEELNAME AAN WETHOUDERSCONFERENTIE ZEER NUTTIG

Kralendijk – Heel erg nuttig. Zo oordelen de gedeputeerden Nina den Heyer, James Kroon en Elvis Tjin Asjoe bij terugkeer op Bonaire over hun deelname vorige week aan de jaarlijkse wethoudersconferentie.

,,Wij vinden dat ook de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius en Saba moeten kunnen profiteren van het aanbod aan trainingen, masterclasses en cursussen die wij gedurende het gehele jaar aan onze leden aanbieden. Dat is vanwege de grote afstand een uitdaging. Daardoor missen zij een deel van ons programma”, aldus senior programmamanager en onderzoeker Lies van Aelst van de Wethoudersvereniging.

Om die reden heeft zij namens de Wethoudersvereniging voorafgaand aan de conferentie speciaal voor het Bestuurscollege van Bonaire een trainingsprogramma samengesteld. ,,We hebben in enkele dagen samengebracht wat wethouders in Europees Nederland verspreid over het jaar aan trainingen kunnen volgen”, aldus Lies van Aelst die al eens met enkele trainers op Bonaire is geweest. ,,Alleen is het aantal trainers dan vanwege de reiskosten beperkt. Nu konden die er allemaal wel zijn.”

Voor bestuurders van de eilanden schuilt het belang van deelname aan de jaarconferentie naast het inhoudelijke programma in het netwerken: ,,Ze ontmoeten gedurende twee dagen 150 wethouders met wie ze kunnen sparren. Het werkt overigens twee kanten op: wij kunnen leren van de gedeputeerden uit Bonaire. Hun ervaringen zijn weer nuttig voor de wethouders. Hun aanwezigheid is daarom zeer waardevol.”

De wethoudersconferentie werd dit jaar gehouden in het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg. Het thema was ‘Bestuurzaamheid; duurzaam besturen in een veranderende samenleving.’ Naast het bijwonen van het plenaire programma namen de gedeputeerden tevens deel aan zogeheten kennisateliers waarin dieper werd ingegaan opkwesties waarmee lokale bestuurders in de dagelijkse praktijk worden geconfronteerd.

Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe: ,,Minstens zo belangrijk als het officiële programma zijn de contacten die we in de wandelgangen hebben gelegd. Het was een uitstekende gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Hoewel onze situatie in veel opzichten afwijkt van gemeenten in Europees Nederland zijn de uitdagingen waarmee we als Bestuurscollege worden geconfronteerd verrassend genoeg vaak dezelfde.”

Over de door de wethoudersvereniging georganiseerde meerdaagse training is Tjin Asjoe eveneens enthousiast. ,,Ook daar hebben we heel veel aan gehad. De inhoud was sterk op onze situatie afgestemd. Het was zeer leerzaam. De Wethoudersvereniging en dan met name Lies van Aelst hadden het perfect georganiseerd. Het is heel plezierig te merken dat men zich zo voor ons inzet.”

Onderschrift bij foto: 

Tijdens hun werkbezoek in Nederland hebben de gedeputeerden Nina den Heyer, James Kroon en Elvis Tjin Asjoe onder andere de gemeente Soest bezocht om van gedachten te wisselen met de wethouders daar.


Share This
error: Content is protected !!