KRALENDIJK – Djaweps 16 di yanüari 2020 un muhé di 44 aña di edat a parse dilanti wes. Ta sospechá ku e la hasi su mes kulpabel na froude di impuesto-ABB. Según Ministerio Públiko e sospechoso no a kumpli na tempu ku su deklarashon korekto di impuesto pa aña 2016 i 2017 i alabes después ku e la haña e aanslag nan, a duna informashon inkorekto na Servicio di Impuesto, lokual ta falsifikashon di dokumentu. Por último den 2018 na diferente okashon e la entrega dokumentunan falsu na SZW pa e por haña pèrmit di trabou pa estranhero.

Ta importante ku gobièrnu por konfia riba e dokumentunan aki, pa moibu ku nan ta wòrdu usá durante evaluashon pa determina ku un trahadó estranhero por traha riba merkado laboral di Boneiru. E merkado laboral lokal mester keda protehá kontra di kompetensia falsu.

Ministerio Públiko ta konsiderá komportashon di e sospechoso den mas ku un kaso repudiabel, pa m otibu ku su kompania di atministrashon ta hasi tramitenan pa otro kompaniania. Kon por ta posible k uta spera compliance fiskal di e kompanianan aki, si su kompania mes no ta kumpli ku regla.

Froude di impuesto por debilita e sistema.

Gobièrnu mester por konfia ku tur hende ta hasi nan deklarashon di impuesto kompletu i na un manera korekto. Froude di impuesto ta debilita e sistema. Froude di impuesto ta pone ku Karibe Hulandes ta pèrde entrada. Entradanan nesesario pa kontibuí na salubridat, edukashon i bon kareteranan. Froude fiskal ta debilita tambe e sentimentu di hustisia sosial i konfiansa den gobièrnu.

Fiskal a demandá un kastigu di prisòn di tres (3) luna pa e sospechoso di kual unu (1) ta kondishonal ku un periodo di prueba di dos (2) aña i 200 ora di tarea di trabou. Finalmente wes a kondená e sospechoso na kuater (4) luna di prisòn di kual dos (2) ta kondishonal i un periodo di prueba di dos (2) aña.


VERDACHTE VAN BELASTINGFRAUDE VOOR DE RECHTER

KRALENDIJK – Een 44 jarige vrouw stond donderdag 16 januari 2020 voor de rechter. Zij wordt verdacht van belastingfraude. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de verdachte voor het jaar 2016 niet tijdig ABB-aangiften gedaan. Ook heeft ze vervolgens na de opgelegde aanslagen de Belastingdienst van onjuiste informatie voorzien, wat valsheid in geschrift opleverde. Tot slot heeft ze in 2018 meerdere malen valse documenten afgeleverd aan het SZW ten behoeve van het verkrijgen van tewerkstellingsvergunningen.
Het is belangrijk dat de overheid kan vertrouwen op de juistheid van deze documenten, omdat zij gebruikt worden bij de beoordeling of een buitenlandse werknemer op de arbeidsmarkt van Bonaire mag worden ingezet. De lokale arbeidsmarkt dient immers beschermd te worden tegen valse concurrentie.
Het Openbaar Ministerie acht de gedragingen van verdachte nog meer dan in andere zaken laakbaar, omdat haar bedrijf administratieve handelingen voor andere bedrijven verzorgt. Hoe kan van die bedrijven fiscale compliance worden verwacht, als haar bedrijf zich niet aan de regels houdt.
Belastingfraude kan het systeem ondermijnen.
De overheid moet erop kunnen vertrouwen dat mensen en bedrijven juiste en volledige belastingaangiften doen. Belastingfraude ondermijnt het systeem. Door belastingfraude loopt Caribisch Nederland inkomsten mis. Inkomsten die nodig zijn voor een bijdrage aan de gezondheidszorg, het onderwijs en goede wegen. Ook ondermijnt fiscale fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid.
De officier van justitie heeft voor de verdachte een gevangenisstraf geëist van drie (3) maanden waarvan één (2) voorwaardelijk met een proeftijd van twee (2) jaar en 200 uur werkstraf. Uiteindelijk is zij door de rechter veroordeeld tot vier (4) maanden gevangenisstraf waarvan twee (2) voorwaardelijk met een proeftijd van twee (2) jaar.

Share This
error: Content is protected !!