DEN HAAG – Entidat Públiko Boneiru i ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa (I&W) a pone un siguiente paso pa loke ta trata profeshonalisashon mas aleu di maneho di haf. Ku esaki realisashon di e ambishon di Kolegio Ehekutivo pa desaroyá un haf di karga nobo ta bini mas serka.

Djamars último diputado Elvis Tjin Asjoe i minister Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga den presensia di gezaghebber Edison Rijna a firma un ‘Kombenio di koperashon Hafnan di Laman Boneiru’ na Den Haag, Hulanda. Ku e koperashon aki entre otro ta konfirmá importansia di sigurá un atendementu adekuá i seif di tráfiko marítimo. ‘Pa Boneiru ta alkansabel pa barku, e isla ta dependé kompletamente di un infrastruktura i kapasidat adekuá di haf pa un atendementu seif i rápido di nabegashon, suministro di nos isla i stimulashon di desaroyo ekonómiko ’, asina por lesa den e kombenio.

‘Pa atendé na un manera seif, rápido i duradero ku tráfiko marítimo ku ta yega i sali di Boneiru ta nesesario pa e organisashon nóutiko profeshonalisá mas aleu i ku ta organisá Boneiru su infrastruktura di forma adekuá i duradero pa futuro ’, segun e kombenio. Den su kombersashon ku e minister, diputado Tjin Asjoe a pone énfasis riba importansia grandi di bon fasilidat di haf. Esakinan no solamente ta kontribuí na desaroyo ekonómiko, pero ta hasi posibel tambe pa den futuro laga barkunan grandi di kònteiner nabegá dirèkt pa Boneiru. Esaki por tin un efekto bentahoso riba gastunan di transporte di produktonan ku mester importá.

Gezaghebber Edison Rijna a mustra riba e aspekto di siguridat na momentu ku separá barkunan krusero i barkunan di karga i ora ku den futuro trasladá e kònteinernan i hiba nan pafó di Kralendijk. Hasiendo esaki ta deshasí tambe di e molèster den sentro di siudat di tráfiko di karga ku ta hiba i trese kònteiner.


CONVENANT BONAIRE EN I&W VOOR VERDERE PROFESSIONALISERING VAN HAVENFACILITEITEN

DEN HAAG – Het openbaar lichaam Bonaire en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben een volgende stap gezet in de verdere professionalisering van het beheer van de haven. Daarmee komt tevens de realisering dichterbij van de ambitie van het Bestuurscollege een nieuwe vrachthaven te ontwikkelen.

Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe en minister Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga hebben dinsdag in het bijzijn van gezaghebber Edison Rijna in Den Haag een ‘Samenwerkingsconvenant Zeehavens Bonaire’ ondertekend. Met de samenwerking wordt onder meer het belang bevestigd van het borgen van een adequate en veilige afhandeling van het scheepvaartverkeer. ,,Bonaire is voor zijn bereikbaarheid per schip volledig afhankelijk van een adequate haveninfrastructuur en -capaciteit voor de veilige en vlotte afwikkeling van de scheepvaart, de bevoorrading van het eiland en het aanjagen van economische ontwikkelingen”, zo staat in het convenant te lezen. ,,Voor de veilige, vlotte en duurzame afwikkeling van het scheepvaartverkeer van en naar Bonaire is het noodzakelijk dat de nautische organisatie verder professionaliseert en de infrastructuur op Bonaire adequaat en toekomstbestendig wordt ingericht”, aldus het convenant.

Gedeputeerde Tjin Asjoe benadrukte in het gesprek met de minister het grote belang van goede havenfaciliteiten. Die dragen niet alleen bij aan economische ontwikkeling, maar maken het in de toekomst ook mogelijk containerschepen rechtstreeks naar Bonaire te laten varen hetgeen een gunstig effect kan hebben op de vervoerskosten van te importeren goederen.

Gezaghebber Edison Rijna wees op het veiligheidsaspect door vracht- en cruiseschepen te scheiden en het afhandelen van containers in de toekomst naar buiten Kralendijk te verplaatsen waarmee tevens de overlast in het centrum vrachtverkeer dat containers af- en aanvoert wordt weggenomen.

Share This
error: Content is protected !!