Kralendijk– Resientemente a sali un artíkulo di gezaghèber den medionan di komunikashon hulandes enkuanto turismo krusero. Diputado Tjin Asjoe ta duna su punto di bista: “Mi a tuma nota di e artíkulo ku a sali di gezaghèber enkuanto turismo krusero. Gezaghèber su opinion ta skèrpi pero e posishon aki no ta nobo. Manera ta konosí nos tin un plan maestro di turismo ku ta kla for di 2017 ku ta papia palabra kla, ku Boneiru ta bai desaroyá su mes komo un ‘Blue Destination’ i Boneiru a posishoná su mes kaba komo tal for di 2018. Blue Destination ta nifiká kresementu di Boneiru den un forma balansá teniendo kuenta ku nos naturalesa i kultura. E kresementu aki ta pa halsa nivel di bida di e hende ku ta biba na Boneiru.”

Eksigensia pa atraé turismo di kalidat
E Kolegio Ehekutivo aki a aseptá e plan di turismo aki i den luna di yüni di 2019 a tres’é den Konseho Insular pa aprobashon. E plan di turismo ta pa e próksimo 10 aña i e ta bisa tambe ku e kalidat di turismo mester bai den direkshon di 4 òf 5 strea. Hotelnan nobo lo ta hotelnan di 60 pa 100 kamber i di kalidat haltu. Gobièrnu ta trahando riba un maneho pa introdusí eksigensia pa tur hotel ku kier establesé na Boneiru pa asina nan kumpli ku e normanan pa por yama nan mes 4 òf 5 strea. Naturalmente nan tin ku tene nan mes na e kriterionan di Blue Destination tambe.

Den e kuadro aki turismo krusero no ta un eksepshon i aki tambe gobièrnu lo sòru pa nos no krese bai sin regulá e sektor aki. Un manera pa regulá e kresementu ta pa bin ku un lista di eksigensia kaminda gradualmente nos por pone kondishon pa e tipo i kalidat di barku ku nos ta deseá pa bin Boneiru, meskos ku nos ta hasiendo pa e hotelnan ku kier establesé na nos isla awor aki. Nos lo hasi esaki den estrecho koperashon ku e liñanan krusero pasobra no ta di un banda so nos por disidí diripiente ku nos no ta deseá di tin turismo krusero mas. E barkunan aki ta trese hopi entrada pa nos isla i pa e motibu ei nos mester trata nan bon tambe. Ta importante pa nos tene kuenta ku diferente grupo den nos ekonomia ta dependé di turismo krusero, entre otro kompanianan di aktividat i ‘tour’, taxistanan, tiendanan den Playa i tambe bar- i restorantnan. Nos mester ta kouteloso pa nos no kibra entrada di e diferente gruponan aki den nos komunidat.

Desaroyá nos produkto turístiko mas
Gobièrnu di Boneiru ta kere ku por saka hopi mas for di e turista krusero aktual i esei ta entre otro tambe na momento ku e turistanan baha na Boneiru. Na luna di mei di 2019 gobièrnu a hisa e impuesto pa turista krusero di $ 2,– pa $ 3,50 pa kabes. E plan ta pa sigui hisa e impuesto aki gradualmente te ora nos ta na mesun nivel ku otro paisnan den region. Investigashon a mustra ku turista krusero ta gasta mas na otro paisnan ku na Boneiru. Esei ta nifiká ku nos mester bai akumulá mas eksperensia i krea produkto ku nos por ofresé na Boneiru pa logra ku e turista ta laga mas sèn atras.

Nos mester tene na kuenta ku pa logra ku e turista ta gasta mas, nos komo isla tin ku drecha nos produkto tambe. Nos tur sa ku mesora ku e turistanan krusero baha for di barku nan ta bai nan ‘tour’-nan i nos mester por ofresé nan fasilidat pa nan tin un bon eksperensia na Boneiru. Fuera di esei nos kayanan mester ta na òrdu pa nos komunidat mes, pero tambe pa e turistanan ku ta bin Boneiru. Asina tin diferente kos mas ku nos komo Boneiru mester drecha na momento ku nos ta èksigí pa barku di kalidat bin Boneiru. Pa nos por yega na e turista di kalidat ei, gobièrnu ta bai hasi invershon den nos produkto turístiko i alabes sòru pa konhuntamente ku TCB invertí den nos hendenan pa halsa e nivel di servisio tambe ku nos ta ofresé na e turista.

Un otro parti importante ta, pa Boneiru diversifiká su produkto turístiko. Na kuminsamentu di aña por ehèmpel nos por a mira e famoso artista sr. Harrison Ford na Boneiru. Nos mester hasi lo máksimo pa krea un produkto turístiko boneriano ku ta atraé e tipo di turistanan aki tambe i ku ta sòru pa nan sigui bin Boneiru. Por ehèmpel mester krea fasilidat pa mas yate luhoso por bin Boneiru pa asina nos haña e tipo di turista ku ta gasta mas. Ora ta asina leu e mesun turistanan aki lo yuda promové Boneiru komo un destinashon di kalidat haltu.


Traha konhuntamente ku liñanan krusero

Aktualmente gobiernu ta preparando un delegashon pa bai papia ku e liñanan krusero den lunanan binidero. Tambe nos a risibí karta di e organisashon krusero FCCA kaminda nan ta invitá Boneiru pa papia pa wak kon por sigui desaroyá e produkto krusero na un manera mas sostenibel. Pues e liñanan krusero tambe ta konsiente ku ta huntu nos mester hasié i den e kaso aki e asosashon di krusero ta bon konosí ku Boneiru su manera di pensa i Boneiru su ophetivonan pa loke ta trata sostenibilidat. Pues e diskushonnan aki ta bai tuma lugá i mi ta sigur ku konhuntamente ku e liñanan krusero nos ta bai krea un produkto turístiko balansá i sostenibel ku tur hende por benefisiá di dje. Asina nos por realisá nos  meta pa logra ku e turista krusero ta siña konosé Boneiru promé durante su biahe riba barku i despues e ta disidí pa bini pa un estadia mas largu.

Kada barku krusero, un mas ku otro, ta kontribuí na nos ekonomia i gobièrnu ta konsiente ku tin hopi kas di famia boneriano ku ta dependé di entrada ku e sektor aki ta generá. Nos ta bai traha konhuntamente ku nos ‘stakeholder’-nan pa sòru pa desaroyo di turismo krusero keda den ekilibrio ku nos kultura i naturalesa.  

KWALITEITSCRUISETOERISME IN BALANS MET ONZE NATUUR EN CULTUUR

Kralendijk – Onlangs is er een artikel van de gezaghebber over ons cruisetoerisme verschenen in de Nederlandse media. Gedeputeerde Tjin Asjoe licht zijn standpunt hierover als volgt toe: “Ik heb kennis genomen van het artikel van de gezaghebber over het cruisetoerisme. De gezaghebber heeft een uitgesproken mening, maar deze stellingname is niet nieuw. Het is bekend dat wij een masterplan toerisme hebben dat sinds 2017 gereed is en duidelijk laat zien dat Bonaire zich als Blue Destination aan het ontwikkelen is. Deze positie heeft Bonaire al sinds 2018 ingenomen. Blue Destination betekent een evenwichtige groei van Bonaire, waarbij rekening wordt gehouden met onze natuur en cultuur. Het draait bij deze groei, om de levensstandaard van de mensen die op Bonaire te verhogen.”

Eisen voor het aantrekken van kwaliteitstoerisme 

Dit Bestuurscollege heeft het toeristisch masterplan aanvaard en in juni 2019 aan de Eilandsraad ter goedkeuring aangeboden. In het toeristisch masterplan voor de komende 10 jaar staat ook dat de kwaliteit van ons toerisme richting 4 of 5 sterren moet gaan. Nieuwe hotels dienen hotels te zijn van 60 tot 100 kamers van hoge kwaliteit. Het Eilandbestuur werkt aan een beleid dat aan alle hotels die zich op Bonaire willen vestigen als eis stelt, dat zij zich dienen te houden aan de normen die gelden voor 4- of 5-sterren hotels. Natuurlijk dienen zijn zich ook houden aan de Blue Destination-criteria.

Het cruisetoerisme vormt in dit kader geen uitzondering en ook hier zet het eilandbestuur zich in om ervoor te zorgen dat de groei zich verder doorzet, zonder regulering van deze sector. Een manier om de groei te reguleren is het opstellen van een eisenlijst, waarbij wij geleidelijk aan voorwaarden stellen aan type en kwaliteit schepen die wij graag op Bonaire willen zien, net zoals wij dat doen voor hotels die zich thans op ons eiland willen vestigen. Dit zullen wij in nauwe samenwerking doen met de cruisemaatschappijen, omdat wij niet zomaar eenzijdig kunnen beslissen dat wij geen cruisetoerisme meer willen. Deze schepen zorgen voor veel inkomsten voor ons eiland en daarom moeten wij ze ook goed behandelen. Het is belangrijk dat wij rekening mee houden, dat verschillende groepen in onze economie afhankelijk zijn van ons cruisetoerisme, zoals onder andere bedrijven die allerlei activiteiten en tours aanbieden, taxichauffeurs, winkels in Kralendijk en ook bars en restaurants. Wij moeten voorzichtig zijn om niet zonder meer afbreuk te doen aan het inkomen van deze groepen in onze gemeenschap.

Verdere ontwikkeling van het toeristisch product 

Het Bonairiaanse eilandbestuur is ervan overtuigd dat er veel meer uit het huidige cruisetoerisme te halen valt, onder andere op het moment dat de toeristen op Bonaire aan wal gaan. In mei 2019 heeft de overheid de belasting voor cruisetoeristen verhoogd van $ 2,– naar $ 3,50 per persoon. Het plan is om deze belasting geleidelijk aan verder te verhogen, totdat wij op hetzelfde niveau zitten als andere landen in de regio. Onderzoek heeft uitgewezen dat cruisetoeristen in andere landen meer uitgeven dan op Bonaire. Dit betekent dat wij meer ervaring moeten opdoen en producten moeten creëren die wij op Bonaire kunnen aanbieden, om te bewerkstelligen dat de toerist meer geld achterlaat.

Wij dienen er rekening mee te houden, wil men bereiken dat de toerist meer uitgeeft, dat wij als eiland ook ons product moeten verbeteren. Wij weten met z’n allen dat cruisetoeristen, zodra zij van boord zijn, gaan toeren en dat wij hen voorzieningen moeten kunnen aanbieden, zodat zij een goede ervaring op Bonaire aan overhouden. Daarnaast moeten onze wegen en straten in orde zijn, niet alleen voor onze eigen gemeenschap, maar ook voor de toeristen die ons bezoeken. Zo zijn er verschillende zaken die wij als Bonaire moeten verbeteren, wanneer wij eisen willen gaan stellen aan kwaliteit van schepen die naar Bonaire komen. Om toeristen van dergelijke kwaliteit naar Bonaire te halen, moet het eilandbestuur investeren in ons toeristisch product en tevens ervoor te zorgen om samen met de TCB te investeren in onze eigen mensen om ook de kwaliteit van de dienstverlening aan de toeristen te verhogen. 

Een ander belangrijk aspect is dat Bonaire zijn toeristisch product moet diversifiëren. Aan het begin van dit jaar werd bijvoorbeeld de beroemd filmster, Harrison Ford, op Bonaire gezien. Wij moeten er alles aan doen om een Bonairiaans toeristisch product te creëren dat ook dit soort toeristen aantrekt en dat ervoor zorgt dat ze naar Bonaire blijven komen. Er moeten bijvoorbeeld faciliteiten gecreëerd worden zodat meer luxe jachten naar Bonaire kunnen komen, om zodoende toeristen die meer spenderen hier naar toe te halen. Wanneer dit lukt, zullen dezelfde toeristen helpen om Bonaire te promoten als een bestemming van hoge kwaliteit.

Samenwerken met cruisemaatschappijen

Thans is het huidige eilandbestuur een delegatie aan het voorbereiden om de komende maanden besprekingen te gaan voeren met de cruisemaatschappijen. Ook hebben wij een brief ontvangen van de cruiseorganisatie FCCA, die Bonaire uitnodigt te bespreken hoe het cruiseproduct op een duurzamer manier verder kan worden ontwikkeld. De cruisemaatschappijen zijn zich er dus ook van bewust dat wij het samen moeten doen en zijn voor wat dit betreft goed op de hoogte van de denkwijze van Bonaire en de doelen die ons eiland zich gesteld heeft voor wat betreft duurzaamheid. Deze discussies gaan dus plaatsvinden en ik ben er zeker van dat wij samen met de cruisemaatschappijen een gebalanceerd en duurzaam product gaan creëren, waar iedereen profijt van heeft. Zo kunnen wij ons doel halen, zorgen dat de cruisetoerist Bonaire leert kennen, allereerst tijdens de bootreis om daarna te besluiten om voor een langer verblijf terug te keren.

Elk cruiseschip, de een meer dan de ander, draagt bij aan onze economie en het eilandbestuur is zich ervan bewust dat veel Bonairiaanse gezinnen afhankelijk zijn van het inkomen dat deze sector genereert. Wij gaan samenwerken met onze stakeholders om ervoor te zorgen dat de ontwikkeling van het cruisetoerisme in balans blijft met onze cultuur en onze natuur. 

Share This
error: Content is protected !!