Kralendijk – Na e momentunan aki pa loke ta trata suministro di koriente i awa di bebe Boneiru ta dependiente di Fuel Oil pisá (HFO) ku ta almasená na BOPEC. PDVSA, e kompania estatal di petroli di Venezuela ta doño di e petroli aki. Sanshonnan merikano ta prohibí pa hasi negoshi ku i hasi pagonan na PDVSA, a ménos si pidi lisensia pa hasi esaki. Aña pasá Curoil i Contour Global a pidi i haña e lisensianan aki pa por kumpra i paga HFO for di BOPEC. E lisensianan aktual ta kaduká dia 31 di mart 2020 i un prolongashon di esakinan no ta sigur. Pa motibu di e insiguridat aki e grupo di guia Kombustibel a disidí pa implementá dos medida di emergensia ku lo sigurá entrega adekuá di koriente i awa di bebe riba término korto. Ta trata di konkretamente dos medida di emergensia:

  1. Konstruí un fasilidat di transbordo pa HFO riba tereno di BIA ku nan ta konektá ku un pipa di transporte pa bai e waf eksistente di aeropuerto. Almasenahe di HFO lo tuma lugá den dos ponton ku nan ta mara na e waf. Diariamente lo transportá e HFO ku trùk pa Contour Global Bonaire.
  • Banda di transbordo i transporte di HFO for di waf di aeropuerto a pidi Curoil pa hasi abastesimentu i almasenahe di disel komo kombustibel pa e planta di elektrisidat posibel. Ku introdukshon di e medidanan aki Boneiru lo no ta dependiente mas di almasenahe di kombustibel di PDVSA na BOPEC. 

Esaki ta enserá ku tur kos ta kla pará, pero ta e ora ku tin kestion di emergensia na momentu ku BOPEC stòp ku entrega di ‘fuel oil’ lo hasi uso di nan.

‘Nos no ta tuma ningun riesgo i nos no ta bai sinta warda te ora di bèrdat tin un problema grandi i a surgi inkietut i otro tipo di problema. Pasobra si tur lus paga i no tin produkshon di awa di bebe, e ora ei sí di bèrdat nos tin un problema i esei no por, nos no ke esei,’ asina gezaghebber Rijna a deklará. 

Pa e motibu ei e grupo di guia kombustibel ku ta bou di guia di gezaghebber Rijna a disidí ku ta prepará tur dos medida di emergensia, di manera ku mesora por hasi uso di nan. Ku esaki ta garantisá suministro di awa di bebe i koriente. Un suministro di energia ku ta funshoná bon ta di gran importansia sosial i ekonómiko pa Boneiru. P’esei ta trahando tambe riba solushonnan struktural ku lo sòru pa Boneiru no tin mester di resultá den e situashon aki mas. I ora esakinan ta kla, e medidanan di emergensia tampoko no ta nesesario mas.

Relashoná ku notisianan anterior diferente pregunta a bini dilanti. E resúmen aki bou ta duna kontesta riba e preguntanan ku nan a hasi mas tantu biaha (FAQ).  TOELICHTING OP NOODMAATREGELEN OM BRANDSTOFVOORZIENING VEILIG TE STELLEN

Kralendijk – Op dit moment is Bonaire voor de stroom en drinkwatervoorziening afhankelijk van zware stookolie (HFO) opgeslagen bij Bopec. Eigenaar van deze olie is PDVSA, de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Amerikaanse sancties verbieden handelen met en betalingen aan PDVSA, tenzij hiervoor licenties worden aangevraagd. Curoil en Contour Global hebben vorig jaar licenties aangevraagd en gekregen om HFO van Bopec te kunnen aankopen en te betalen. De huidige licenties lopen af op 31 maart 2020 en een verlenging ervan is onzeker. Door deze onzekerheid heeft de stuurgroep brandstoffen besloten om twee noodmaatregelen voor te bereiden die de adequate levering van stroom en drinkwater op korte termijn veilig zullen stellen. 

                Het gaat concreet om twee noodmaatregelen

  1. Een overslagvoorziening bouwen voor HFO op het terrein van BIA die verbonden wordt met een transportleiding naar de bestaande airport pier. Opslag van HFO zal plaatsvinden in twee pontons die bij de pier worden aangelegd. De HFO zal dagelijks met vrachtwagens naar Contour Global Bonaire worden getransporteerd.
  • Naast overslag en transport van HFO vanaf de airport pier is Curoil gevraagd de aanvoer en opslag van diesel als brandstof voor de elektriciteitscentrale mogelijk te maken. Met het implementeren van deze maatregelen zal Bonaire niet meer afhankelijk zijn van opslag bij BOPEC van PDVSA-brandstof.

Dit houdt in dat alles klaar staat maar pas in gebruik genomen wordt alleen áls er sprake is van nood als de levering van stookolie door Bopec stopt.

“Wij nemen geen risico en gaan niet wachten tot er daadwerkelijk een groot probleem is en onnodige onrust en problemen ontstaan. Want als alle lichten uit gaan en er geen drinkwater geproduceerd wordt dan hebben we echt een probleem en dat mag niet, dit willen we niet.” Aldus Gezaghebber Rijna.

Daarom heeft de stuurgroep brandstoffen die onder leiding is van Gezaghebber Rijna besloten dat beide gekozen noodmaatregelen voorbereid worden. Zodat ze direct ingezet kunnen worden. Hiermee wordt de drinkwater- en stroomvoorziening gewaarborgd. Een goed functionerend energievoorziening is van groot maatschappelijk en economisch belang voor Bonaire. Daarom wordt er ook gewerkt aan structurele oplossingen die ervoor zorgen dat Bonaire niet meer in deze situatie terecht hoeft te komen. En als deze gereed zijn, zijn de noodvoorzieningen ook niet meer nodig. 

Het gaat concreet om twee noodmaatregelen

  • Een overslagvoorziening bouwen voor HFO op het terrein van BIA die verbonden wordt met een transportleiding naar de bestaande airport pier. Opslag van HFO zal plaatsvinden in twee pontons die bij de pier worden aangelegd. De HFO zal dagelijks met vrachtwagens naar Contour Global Bonaire worden getransporteerd.
  • Naast overslag en transport van HFO vanaf de airport pier is Curoil gevraagd de aanvoer en opslag van diesel als brandstof voor de elektriciteitscentrale mogelijk te maken. Met het implementeren van deze maatregelen zal Bonaire niet meer afhankelijk zijn van opslag bij BOPEC van PDVSA-brandstof.
Share This
error: Content is protected !!