Durante fin di siman direktivanan, kordinadonan i dosentenan di e Leerorkestnan di Aruba, Boneiru i Kòrsou (ABC) i un delegashon di Leerorkest Hulanda a reuní ku otro durante un interkambio ku a wordu organisá na Kas di Kultura na Aruba. 

Leerorkest ta un konsepto ku ta funshona ku hopi eksito pa 15 aña kaba na Hulanda na diferente skolnan basiko den diferente siudat. Den 2016 a establesé Leerorkest na Kòrsou, den 2019 Aruba i por ultimo den janüari 2020 a kuminsá na Boneiru. Pa medio di un Leerorkest muchanan di skolnan basiko ta haña e oportunidat pa deskubri kon great i magiko e ta pa toka un instrumento di orkesta pero tambe kon pa toka huntu den un orkesta. E konsepto ta basá riba e vishon di Leerorkest: demokratisashon di edukashon di musika. Fundadó i direktor di Leerorkest, Marco de Souza ta konta: ‘Nos ta haña ku musika mester ta asesibel pa tur hende, pero hopi biaha edukashon di musika ta organisá na un manera ku e ta difisil pa yega na dje, pasobra e ta karu òf ta limitá na espasio. Nos ke baha e drèmpel i sòru ku musika ta bira asesibel pa tur mucha, tambe pa muchanan di menos rekurso.’ 

Durante e reunion na Aruba a yega na palabrashonan riba tereno di desaroyo di e trabounan di Leerorkest na ABC den un forma di relashon di trabou mas estrecho ku otro. Mester menshoná ku e relashon di trabou aki ta danki na e apoyo i sosten finansiero di Ministerio di Hustisia i Seguridat Hulandes pa traha huntu na krea un mihó futuro pa nos hubentut. Enbes di medidanan represivo ta pone ayudo disponibel pa un programa preventivo den un kuadro “holistiko” di e desaroyo di e mucha. A wòrdu probá sientifikamente ku muzik tin un efekto positivo riba e inteligensia i e abilidatnan sosial di e muchanan. E efekto aki ta originá a base di e echo ku tokamentu ta stimulá e konekshonan neurológiko den selebre. Muchanan ku ta toka un instrumento ta siña traha huntu, apoyá otro, skucha otro, tene kuenta ku otro, warda riba otro i hopi mas. 

Ku esaki, partidonan ta uni nan mes pa traha ku otro na un desaroyo sano i na e bienestar di e mucha. Ku e lema ‘Musika Ta Pa TUR Mucha’ lo kolabora i interkambia idea, planifikashon i ehekushon di trabounan, midi eksperiensha i resultado di e trabou pa ku e desaroyo di Leerorkest usando e metodo di Leerorkest Hulanda. Den esaki klaramente tin bastante espasio pa ‘Caribisá’ e programa Hulandes i duna e trabou di Leerorkest su propio indentidat. 

Den esaki lo hasi uso di loke den pasado a uni nos i interkambia desaroyonan nobo pa kresemento sano di nos muchanan. Dor di usa e metodo aki den union, por logra midi e desaroyo i logro. Por ehèmpel na Korsou despues di 4 aña i ku un total di 345 alumno ta konta solamente 3 “zittenblijvers”. Interkambio di konosementu i entrenamentu di dosentenan lo yuda desaroyá e “teamspirit” dentro di Reino. A keda akorda ku partidonan lo traha na un presentashon konhunto di Leerorkest pa ku selebrashon di Dia di Reino 2020. Ku esaki partidonan ta i lo sigi traha na ehekushon di e metodo di Leerorkest i na un evaluashon konhunto di e logronan. 

Aruba, Maart 2020 

LEERORKESTEN VAN ARUBA, BONAIRE EN CURAÇAO BIJEEN 

Afgelopen weekend vond er in Cas di Cultura Aruba een ontmoeting plaats tussen de besturen, coördinatoren en docenten van de Leerorkesten Aruba, Bonaire en Curaçao met een delegatie van het Leerorkest Nederland. 

Leerorkest is een concept dat in Nederland al 15 jaar succesvol op verschillende basisscholen in verschillende steden functioneert. In 2016 werd het opgericht op Curaçao, in 2019 op Aruba en in januari 2020 op Bonaire. Met een leerorkest krijgen kinderen op de basisschool de kans om te ontdekken hoe leuk en magisch het is om een orkestinstrument te bespelen en samen muziek te maken. Aan de basis ligt de visie waar het Leerorkest voor staat: democratisering van muziekeducatie. Initiatiefnemer en directeur Marco de Souza vertelt: ‘Wij vinden dat muziek voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak zo georganiseerd, dat het hoogdrempelig en kostbaar is. Wij willen ervoor zorgen dat de drempel veel lager wordt, zodat kinderen in achterstandsposities evengoed de kans krijgen om muziek te leren maken.’ 

Tijdens de ontmoeting zijn afspraken gemaakt over samenwerking tussen de eilanden en ideeën uitgewisseld over de uitvoering van het project, zoals de pedagogische aanpak en het muziek maken zelf. Daarnaast was er ook ruimte voor uitwisseling over meer organisatorische aangelegenheden en de resultaten dat het programma oplevert op de verschillende eilanden en in Nederland. Zo is er bijvoorbeeld op Curaçao geconstateerd dat er na 4 jaar Leerorkest op een totaal van 345 kinderen maar 3 “zittenblijvers” waren. Ook is er gekeken naar de overdracht van de methodiek van het Leerorkest Nederland en hoe dit “een Caribisch sausje“ te geven. Op deze manier krijgt elk Leerorkest zijn eigen identiteit. 

Deze projecten worden mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Ministerie van Veiligheid en Justitie uit Nederland, zodat we samen kunnen werken aan het creëren van een betere toekomst van de kinderen op de eilanden. Zij geloven namelijk dat hoe meer positieve activiteiten er voor kinderen georganiseerd worden, hoe meer kansen je creëert om hun talenten te ontdekken en hoe minder snel verveling toeslaat. Net als sport, maakt muziek kinderen sterker en gelukkiger. Daardoor zijn ze weerbaarder en dat legt een goede basis voor hun toekomst. Het is wetenschappelijk aangetoond dat samen muziekmaken een positief effect heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Dit effect ontstaat doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen in de hersenen. Kinderen die samen muziek maken leren samen te werken, op elkaar te steunen, naar elkaar te luisteren, op elkaar te wachten en nog veel meer. Met de leus “omdat muziek voor iedereen is“ wordt samengewerkt aan een gezonde ontwikkeling van kinderen op de eilanden. 

De uitwisseling, trainingen en het samen musiceren bracht de Leerorkesten dichter bij elkaar en heeft bijgedragen aan de “teamspirit” binnen het Koninkrijk. Hieruit is het plan voortgekomen om een gezamenlijke presentatie te gaan organiseren van alle Leerorkesten op de Koninkrijksdag 2020. 

Aruba, Maart 2020 Share This
error: Content is protected !!