Abitantenan di Boneiru, Bon nochi,

Mi por informá boso ku te ku awor no tin niun hende ku a tèst positivo pa e vírùs di corona. Te ku awe a hasi 16 tèst. Departamento di salú públiko a amplia e kriterio pa tèst. Na momentu ku tin duda lo skohe pa tèst e persona.
E último buelo internashonal ku pasahero a baha dos siman pasá na Boneiru. E chèns ku tin e vírùs di corona ta na nos isla ta bira kada bes mas chikitu. Pero esei no ta nifiká ku e peliger a pasa. Lo yega un momentu ku e vírùs ta yega. Sientífikonan sa kon un epidemia di un vírùs ta desaroyá pero e vírùs di corona ta nobo i ta desafiá tur e reglanan aki. Ku esaki na mente mi ke pidi boso tuma e loke mi ta bai bisa seguidamente na konsiderashon:
Riba konseho di EBT nos a tuma medidanan preventivo na tempu. A sera tráfiko aéreo, implementá medidanan di higiena i tambe distansia sosial. Screening ku karentena a bira parti di e prosedura na momentu ku pasaheronan yega nos isla. Tur e medidanan preventivo aki a tuma nan pa gana tempu. Tempu pa amplia e kapasidat den kuido. Tempu pa introdusí un orario di konsulta pa kehonan di respirashon. Pero tambe gana tempu pa prepará pa trese nos residentenan den eksterior bek Boneiru na un manera seif.
Mi ta komprondé ku ta difísil pa bo ta leu for di bo famia, i bo situashon familiar. Abo mi ke bisa ku nos ta hasiendo tur esfuerso pa trese boso kas bek na un manera responsabel i safe.

Nos ekonomia ta pará praktikamente ketu. Hende ta pèrdè trabou i tambe entrada. Den koperashon ku gobièrnu di Reino nos ta trahando duru pa hasi e impakto sosial ekonómiko mas chikitu posibel.

Den tur esaki abo komo siudadano tin un ròl importante. Si huntu nos sigui e reglanan bo ta yuda nos gana tempu. Hopi hende ta tene nan mes na e reglanan adishonal, pero esaki lamentablemente no ta konta pa tur hende. Ta bai atendé ku esunnan ku ta kere ku e reglanan aki no ta konta pa nan, pasobra nan ta salú òf pasobra nan no ta sigui e òrdu pa tene distansia sosial. Entidat Públiko Boneiru, Ministerio Públiko, Kuerpo Polisial i Korte a hasi palabrashon riba kon ta bai atendé ku e persona aki. I si ta nesesario lo atendé ku nan ku man fuerte.
Mi ta komprondé ku e situashon aki no leuk pasobra bo moveshon liber a keda limitá. Di un dia pa otro bo mester tene distansia di otronan na por ehèmpel bo snek preferí. Bo no por bai mas ku grupo grandi pa disfrutá di nos playanan i bo yu tin ku hasi lès na kas. E no ta fásil, pero ta hasi tur esaki ku un solo meta, esta pa protehá abo i tur siudadano di Boneiru kontra e vírus di corona. Mi ta hasi un yamada na kada un di boso pa koperá i uni den e kousa aki. Huntu nos ta logra. Huntu nos ta pone nos skouder bou di esaki. Huntu kontra corona.


STATEMENT GEZAGHEBBER 31-03-2020

Bon nochi allen,

Ik kan u mededelen dat wij nog steeds op 0 besmettingen staan. Er zijn inmiddels 16 testen afgenomen. Afdeling publieke gezondheid heeft de criteria voor testen verruimt. Als er twijfel is, zal er eerder tot testen worden overgegaan.
De laatste internationale vlucht met passagiers is twee weken geleden geland. De kans dat het coronavirus op het eiland is, wordt steeds iets kleiner. Maar dat betekent nog niet dat het voorbij is. Er zal een moment komen dat de eerste besmetting zich voordoet. Wetenschappers weten ongeveer hoe een virusepidemie verloopt, maar het coronavirus is nieuw en tart al deze regels. Met dat gegeven in uw achterhoofd, wil ik u vragen, mijn volgende woorden te wegen.
Het EBT heeft tijdig ingegrepen en preventief gehandeld. Het luchtruim gesloten, de hygiëne maatregelen en social distancing geïntroduceerd. Screening met quarantaine werd toegepast bij binnenkomst van mensen. Al deze maatregelen zijn genomen om ons wat extra tijd te geven. Tijd om de capaciteit van de zorg te vergroten. Tijd om een luchtwegenspreekuur in te gaan richten. Maar ook tijd om ervoor te zorgen dat de ingezetenen op een verantwoorde en veilige manier kunnen worden gerepatrieerd. Wij begrijpen dat het naar is om ver weg van familie en vertrouwde omgeving te zijn. Tegen u wil ik zeggen dat er met man en macht wordt gewerkt om u op een verantwoorde en veilige wijze terug te laten komen.

Onze economie komt grotendeels tot stilstand. Mensen verliezen hun baan en daarmee hun inkomen. Ook op dit vlak wordt er, in goede samenwerking met de Rijksoverheid in Den Haag hard gewerkt, om de gevolgen zo klein mogelijk te houden.

In dit alles speelt u als burger een belangrijke rol. Als wij samen de regels naleven dan is het mogelijk om dat beetje extra tijd te winnen. Veel mensen houden zich aan de maatregelen, maar dat geldt nog niet voor iedereen. Voor diegenen die denken dat de regels niet voor hen zijn, omdat ze gezond zijn, of omdat ze afstand houden niet serieus nemen, hebben het openbaar lichaam Bonaire, politie, OM en het Hof afspraken gemaakt om te handhaven. Indien nodig zal het openbaar lichaam een last onder dwangsom uitvaardigen.
Ik begrijp dat het niet leuk is om in uw vrijheid te worden beperkt. U moet ineens afstand houden van elkaar bij de vertrouwde snek. U mag niet zomaar meer met een groep naar het strand en u wordt geconfronteerd met thuisonderwijs. Het is niet eenvoudig, maar dit alles doen wij met maar één doel. Namelijk om u en iedere inwoner van Bonaire zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Ik doe een beroep op uw medewerking en op de saamhorigheid. Samen kunnen wij dit bereiken. Samen zetten wij de schouders eronder. Samen tegen corona.

Share This
error: Content is protected !!