E barku di Marina Real ku na e momentunan aki ta nabegá pa Wardakosta den Karibe a interseptá un boto tipo go-fast dia 1 di yüni 2020 ku 10 pakete di droga na bordo. A siguí e go-fast pa un tempu largu riba laman i radarnan i a logra para e boto ku su tripulantenan.

Detektá

E avion Dash-8 huntu ku asistensha di e radarnan di Wardakosta den Karibe a detektá i siguí e kontakto sospechoso riba laman den serkania di Kòrsou. Riba potrètnan ku Dash a saka por a mira diferente bari di kombustibel na bordo di e go-fast kual a duna indikashon ku por ta transporte di kontrabanda. E barku Zeeland a persiguí e go-fast i na momento ku a yega den serkania di dje a lansa su botonan FRISC pa interseptá e go-fast. Durante di e persekushon durante oranan di anochi e avion Dash a duna Zeeland asistensha pa lokalisá e go-fast mas pronto posibel. E kantidat di droga ku a ser haña na bordo ta aproksimadamente 350 kilo di kokaina. E dos personanan di sekso maskulino, e droga i otro pruebanan a keda entregá na outoridatnan na Kòrsou pa por siguí ku investigashon den e kaso.

Eksitoso

Komandante di Zr.Ms. Zeeland, kapitan-luitenant Paul Bijleveld, ta satisfecho ku e interseptashon. E tin gran admirashon tambe pa kon e kolaborashon entre tur e instanshanan ku a traha huntu den e kaso a kana. ‘E akshon akí tabata unu eksitoso, e avion Dash di Wardakosta a demostrá atrobe su balor agregá. Tur e diferente partnernan a traha duru i kordiná e trabou komo un tim ku tur e unidatnan di Wardakosta’. ‘Henter e tim na bordo di Zeeland ta satisfecho ku nan por a demostrá ku den e krisis di COVID-19 tambe nan por tin eksito den e trabounan ku nan a bini p’é den Karibe; un di e trabounan banda di protehá i vigilá e kostanan ta e operashonnan di ‘counter-drugs’ den Karibe’.

Barku di Marina Real

Zr.Ms. Zeeland ta un ‘Oceangoing Patrol Vessel’ di Marina Real. For di aprel 2020 e barku ta aktivo den Karibe. E barku di Marina Real ta duna asistensha den operashonnan di droga i yudansa humanitario. Banda di e trabounan akí e barku ta ehersé tareanan pa Wardakosta den lamannan Karibe manera entre otro, detektá peska ilegal, delitonan den e medio ambiente marítimo i yudansa den trabounan di buskeda i reskate. Pa por ehersé e tareanan akí e barku di Marina Real tin dos FRISC na bordo i un helikòpter NH-90. E barku Zr.Ms. Karel Doorman, ku ta un barku di transporte di Marina tambe ta den Karibe. Karel Doorman tabata parti di e akshon na momentu ku e tabata ‘stanby’ den kaso ku e mester a duna asistensha den forma di transporte médiko ku e helikòpternan Cougar ku tin na bordo.


STATIONSSCHIP ZR.MS. ZEELAND ONDERSCHEPT GO-FAST OP VOLLE ZEE

Het marineschip Zr.Ms. Zeeland dat op dit moment voor kustwachttaken in het Caribisch gebied wordt ingezet, heeft in de avond van 1 juni 2020 een drugstransport met tien balen cocaïne op volle zee onderschept. De drugs werd in een go-fast vervoerd, die geruime tijd door de Kustwacht in de gaten werd gehouden. De twee opvarenden zijn bij deze actie vervolgens staande gehouden. Het totale gewicht van de drugs is ca. 350 kilogram. De drugs en de twee opvarenden zijn op 2 juni 2020 aan de autoriteiten op Curaçao overgedragen. Het Openbaar Ministerie gaat over tot vervolging en de drugs zal worden vernietigd.

Detectie

Het walradar en het DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied, detecteerden het verdachte contact al overdag nabij Curaçao. Op de foto’s gemaakt door de Dash waren duidelijk veel brandstofvaten te zien en had men al snel het vermoeden dat er contrabande werd gesmokkeld. De Zeeland heeft daarop de achtervolging ingezet en toen zij voldoende genaderd was heeft zij haar snelle FRISC-boot te water gelaten voor de interceptie. Het kustwachtvliegtuig heeft de Zeeland gedurende de donkere nacht ondersteuning gegeven bij het lokaliseren van het verdachte contact. De twee mannelijke verdachten, de drugs en het bewijsmateriaal zijn aan de Curaçaose autoriteiten overhandigd voor verder onderzoek in deze zaak.

Aanwijsbaar succes

De commandant van Zr.Ms. Zeeland, kapitein-luitenant ter zee Paul Bijleveld, is uiteraard zeer content met de vangst en vooral trots op de wijze hoe is samengewerkt tussen de verschillende diensten. Al met al een zeer geslaagde actie: “De Dash heeft vannacht nogmaals haar waarde bewezen en door slim en goed teamwerk tussen de verschillende eenheden van de Kustwacht, is deze actie tot een succes gebracht. Het is voor iedereen een goede opsteker om in deze tijden met het COVID-19-virus ook aanwijsbaar succes te hebben in de taken waarvoor wij hier rondvaren; een van die taken naast grensbewaking is het uitvoeren van counter-drugs operaties in het Caribisch Gebied”.

Stationsschip

Zr.Ms. Zeeland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip vaart sinds april 2020 als stationsschip in het Caribisch Gebied. De taken van het stationsschip liggen op het gebied van de kustwachtoperaties, counter-drugsoperaties en het verlenen van noodhulp als gevolg van rampen. Ook Zr.Ms. Karel Doorman, het bevoorradingschip van de marine dat in het gebied is ingezet in het kader van Carib Support, was bij deze actie betrokken. Zij was standby tijdens deze actie voor eventuele noodzakelijke medische afvoer met de Cougarhelikopters.


Share This
error: Content is protected !!