Kralendijk – E próksimo simannan ta finalisá e asina yamá ‘Tourism Recovery Plan’ (plan di rekuperashon di turismo) ku tin komo meta pa akselerá rekuperashon di sektor turístiko, asina ku ta responsabel atrobe pa risibí turista.

E último tempu ku aporte di stakeholdernan lokal, entre otro TCB, BIA i BONHATA, agensianan di biahe i kompanianan di aviashon, bou di direkshon di tim Masterplan 2030 a formulá un plan di akshon den forma di konsepto ku ta den liña ku e Plan Maestro Stratégiko pa Turismo i e seshonnan di Plan Maestro 2030 ku anteriormente a dediká na turismo. Na mes momentu a sinkronisá e plan ku realidat di e époka despues di corona, den kua siguridat di tantu komunidat boneriano komo di nos bishitantenan ta para sentral.

Riba invitashon di Entidat Públiko Boneiru e stakeholdernan for di sektor turístiko a asistí na un presentashon di e ‘Concept Tourism Recovery Plan’ (konsepto di plan di rekuperashon di turismo). Gezaghebber Rijna tabata e promé orador ku a hiba palabra. El a informá e presentenan ku durante e próksimo dianan e Tim di Maneho Insular ta konsultá ku vários eksperto (entre otro di e Instituto di Reino pa Salú Públiko i Medio Ambiente – RIVM) tokante ki dia i bou di kua kondishon ta habri frontera bèk. Toma di desishon tokante esei ta tuma lugá riba djarason próksimo. Konsehero di portofolio Hennyson Thielman a splika ku na momentu di traha e plan di akshon a hasi uso tambe di investigashonnan internashonal di eksperto tokante kon turismo lo bai desaroyá su mes durante e añanan binidero. A base di tur informashon disponibel a desiñá un maneho ku ta enfoká riba tres aspekto:

1. Rekonstruí e merkado eksistente.

2. Diversifikashon di e oferta turístiko pa hasi Boneiru (mas) atraktivo pa bishitantenan ku un patronchi di gastamentu mas haltu ku promedio i ku ta skohe konsientemente pa eksperensiá aktivamente e ‘Bonaire Experience’.

3. Alsa enbolbimentu di komunidat ku turismo mediante desaroyo di aktividatnan lokal kultural i outéntiko ku ta laga turistanan eksperensiá e ‘berdadero Boneiru’.

Diputado di Turismo Elvis Tjin Asjoe a alegá ku e krísis di corona ta ofresé Boneiru e oportunidat pa den un forma akselerá hasi e transakshon deseá di turismo masal pa turismo di kalidat, loke ta kuadra ku e aspirashon pa yega na un komunidat sostenibel ku mantenshon di kultura i naturalesa konforme e konsepto di Blue Destination. Kolegio Ehekutivo a reservá medionan pa ehekushon di e Plan di Rekuperashon di Turismo. Pa finansiamentu mas aleu i ekspertisio adishonal Kolegio Ehekutivo ta konsultá ku e ministerionan konserní i Union Oropeo. Awor na promé lugá ta bai prosesá e reakshonnan i sugerensianan ku e stakeholdernan ku tabata presente a trese dilanti, pa despues mas pronto posibel presentá e vershon definitivo di e Plan di Rekuperashon di Turismo na Konseho Insular. Despues di aprobashon lo integrá e plan aki den Plan Maestro 2030 ku mas lat den e aña aki lo keda presentá.


DIVERSIFICATIE ‘KEY’ IN HET BONAIRE TOURISM RECOVERY PLAN

Kralendijk – De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan het zogeheten Tourism Recovery Plan dat tot doel heeft het herstel van de toeristische sector te bespoedigen zodra het weer verantwoord is toeristen te ontvangen.

De afgelopen tijd is met input van lokale stakeholders waaronder TCB, BIA en BONHATA, reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen onder regie van het team Masterplan 2030 een concept-actieplan opgesteld dat in lijn is met het Strategisch Toeristisch Masterplan en de eerdere aan de aan het toerisme gewijde Masterplan 2030-sessies. Tegelijkertijd is het plan afgestemd op de realiteit van het post-coronatijdperk waarin de veiligheid van zowel de Bonairiaanse samenleving als de bezoekers centraal staat.

Op uitnodiging van het openbaar lichaam Bonaire hebben de stakeholders uit de toeristische sector een presentatie van het Concept Tourism Recovery Plan bijgewoond. Gezaghebber Rijna deed de aftrap. Hij informeerde de aanwezigen dat het EBT de komende dagen met diverse deskundigen (onder meer van het RIVM) overlegt wanneer en onder welke voorwaarden de grenzen worden heropend. Besluitvorming daarover vindt woensdag plaats. Portefeuille-adviseur Hennyson Thielman lichtte toe dat bij het maken van het actieplan ook gebruik is gemaakt van internationale expertstudies over hoe het toerisme zich de komende jaren zal ontwikkelen.

Op basis van alle beschikbare informatie is een driesporenbeleid uitgestippeld:

1. Bestaande markt terug opbouwen

2. Diversificatie van het toeristisch aanbod om Bonaire aantrekkelijk(er) te maken voor bezoekers met een bovengemiddeld bestedingspatroon die bewust kiezen voor het actief ondergaan van de ‘Bonaire Experience’

3. Het verhogen van de betrokkenheid van de Bonairiaanse gemeenschap bij het toerisme door culturele en authentieke lokale ondernemingsactiviteiten te ontwikkelen die toeristen het ‘echte Bonaire’ laten meebeleven

Gedeputeerde van Toerisme Elvis Tjin Asjoe betoogde dat de coronacrisis Bonaire de gelegenheid biedt om versneld de gewenste transitie te maken van massa- naar kwaliteitstoerisme, passend in het streven naar een duurzame samenleving met behoud van cultuur en natuur conform het Blue Destination-concept. Het Bestuurscollege heeft middelen gereserveerd voor de uitvoering van het Tourism Recovery Plan. Voor verdere financiering en aanvullende expertise wordt overlegd met de betrokken ministeries en de Europese Unie. De door de aanwezige stakeholders naar voren gebrachte reacties en suggesties worden nu eerst verwerkt waarna de definitieve versie van het Tourism Recovery Plan zo spoedig mogelijk aan de Eilandsraad wordt voorgelegd. Na vaststelling zal het worden geïntegreerd in het Masterplan 2030 dat later dit jaar wordt gepresenteerd.

Share This
error: Content is protected !!