KRALENDIJK – Pa motibu ku un komunikado interno a keda publiká, Fundashon Mariadal kier duna un splikashon di lokual ku ta andando. “E ofisina pa seguro di kuido médiko pa Boneiru, Sint Eustatius i Saba (‘ZVK BES’) tin e obligashon pa paga pa e kuido ku nos a duna i ku nos ta sigui duna na e habitantenan di Boneiru ku e ta sigurá. E palabrashonnan pa esaki ta masha kla. Pero diripiente e ZVK no ta paga nos”, asina Hunta di Direktiva di Fundashon Mariadal ta bisa. P’esei Fundashon Mariadal a entamá un kaso kontra e ZVK BES riba djarason 10 di yüni 2020.

“Naturalmente nos lo a preferá di solushoná e asuntu akí huntu ku e ZVK BES, sin bai wes. Pero si e ZVK i e ministerio hulandes di Salubridat, Bienestar i Deporte (‘VWS’) no ta kumpli ku nan debernan, no ta keda nos nada otro ku  ta di eksigí pago via wes”, e Direktiva di Fundashon Mariadal ta indiká, lamentando e desaroyo akí.

Sin konsekuensia
Fundashon Mariadal ta enfatisá ku e kaso hudisial lo no tin konsekuensia pa e kuido pa e pashènt-, kliente- òf otro habitantenan di Boneiru, tampoko pa e pashèntnan di Sint Eustatius i Saba ku ta hasi uso di nos hospital akí den e periodo aktual di COVID-19.

“Ta inkomprendibel i sigur-sigur iresponsabel e manera ku e ZVK BES ta anda ku nos interesnan”, e Direktiva di Fundashon Mariadal ta remarká. “Anto pa kolmo den e periodo akí, den kua COVID-19 ta agitando henter mundu i tambe Boneiru kaba”, e Direktiva ta añadí. E desishon pa bai wes ta responsabel i hustifiká, segun e Direktiva, pa por sigui garantisá e kalidat i kontinuidat di e kuido.

Pa kasi dies aña kaba
For di e momento ku e islanan BES a bira parti di Hulanda riba 10-10-2010, e ZVK BES – ku ta e instansha ku ta ehekutá e parti di kompra di kuido pa VWS – ta sigurá e habitantenan pa gastunan médiko a base di lei. Pa kasi dies aña kaba e ZVK BES ta kumpra un gran parti di e kuido akí serka Fundashon Mariadal, e dunadó di kuido di mas grandi na Boneiru.

Awor e ZVK BES lo mester duna kuenta i rason den un huisio sumario dilanti di e Korte di Promé Instansia di Boneiru, Sint Eustatius i Saba tokante e falta di pago pa kuido ku Fundashon Mariadal a duna kaba i ku e tin ku duna ainda na e aseguradonan na Boneiru. E kaso ta planiá pa djarason 1 di yüli 2020.


FUNDASHON MARIADAL ROEPT  ZORGVERZEKERINGSKANTOOR BES IN KORT GEDING OP

KRALENDIJK – Naar aanleiding van het uitlekken van een interne mededeling wil Fundashon Mariadal kort toelichten wat er gaande is.

Op woensdag 10 juni 2020 heeft Fundashon Mariadal het Zorgverzekeringskantoor BES formeel doen oproepen  om in kort geding te verschijnen voor het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Het Zorgverzekeringskantoor BES zal dan tekst en uitleg moeten geven over het uitblijven van betaling voor reeds geleverde en nog te leveren zorg van Fundashon Mariadal aan de ZVK-verzekerde inwoners van Bonaire.

Vanaf de toetreding van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) tot Nederland op 10-10-2010, zijn de inwoners van de BES-eiland op grond van de wet tegen zorgkosten verzekerd door het Zorgverzekeringskantoor BES, een uitvoeringsinstantie van het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Al bijna tien jaar koopt het Zorgverzekeringskantoor BES een groot deel van de zorg in bij Fundashon Mariadal, de grootste zorgaanbieder van Bonaire.

“Het ZVK heeft een verplichting om Fundashon Mariadal te betalen voor de zorg die wij al geleverd hebben en blijven leveren aan ZVK-verzekerde inwoners van Bonaire. De afspraken daarover zijn heel duidelijk. Toch betaalt het ZVK opeens niet meer.”, aldus het Bestuur van Fundashon Mariadal. “Het is niet te begrijpen en zeer onverantwoord hoe er op deze wijze met onze belangen wordt omgegaan. Of, beter gezegd, hoe er geen rekening wordt gehouden met onze belang of ons recht op betaling.  Nota bene in deze periode, waarin CoVID-19 wereldwijd al voor de nodige onrust zorgt, en ook hier op Bonaire. Natuurlijk zouden wij dit het liefst samen met het ZVK oplossen, zonder naar de rechter te hoeven stappen. Zo hoort het en zo hebben wij tot nu toe eerdere hobbels in de samenwerking glad weten te strijken. Maar als het ZVK en het ministerie van VWS hun verplichtingen niet nakomen, dan zien wij ons helaas genoodzaakt betaling via de rechter af te dwingen. Wij hebben net als ieder ander tenslotte zelf ook betaalverplichtingen en die moeten wij op onze beurt weer na komen.“

Fundashon Mariadal wil benadrukken dat de zitting geen gevolgen heeft voor haar zorgverlening voor de patiënten, bewoners en cliënten niet alleen van Bonaire, maar ook de patiënten van Saba en St. Eustatius die in deze Covid-19 tijden gebruikmaken van ons ziekenhuis. “Fundashon Mariadal staat pal voor de zorg die wij verlenen aan de inwoners van Bonaire en ook Saba en St. Eustatius. Dat zullen wij ook gewoon blijven doen.”, zo verzekert het Bestuur van Fundashon Mariadal.

De rechtszitting is gepland voor woensdag 1 juli 2020.


ZVK BES FORCES FUNDASHON MARIADAL TO COURT

KRALENDIJK – Due to the fact that an internal memo has become public, we would like to address the situation that is at hand. “The medical care insurance office for Bonaire, Sint Eustatius and Saba (‘ZVK BES’) has the obligation to pay for the care that we have given and are giving to the inhabitants of Bonaire who are insured. The agreements in this regard are very clear. But, all of a sudden, the ZVK isn’t paying us”, says the Board of Director of Fundashon. That is why the Fundashon Mariadal has filed a lawsuit against the ZVK BES on June 10th 2020.

“Of course we would have preferred to solve this issue together with the ZVK BES, without going to court. But if the ZVK and the Dutch ministry of Health, Welfare and Sport (‘VWS’) do not fulfill their obligations, that leaves us no other option than to demand payment through a judge”, indicates Fundashon Mariadal’s Board, lamenting the current developments.

No consequences
Fundashon Mariadal emphasizes that the lawsuit will have no undesirable consequences for the care given to the patients, clients and other inhabitants of Bonaire, and the patients of Sint Eustatius and Saba who are making use of our hospital in the current COVID-19 period.

The Board of Director remarks that “it is incomprehensible and downright irresponsible how the ZVK BES is dealing with our interests”. “And that in this period in which the COVID-19 is causing unrest already, worldwide and on Bonaire”, the Board adds. The Board sees the decision to go to court as responsible and justified, in order to guarantee the quality and the continuity of the care.

For almost ten years
The ZVK has been insuring the inhabitants of the BES-islands by law for medical care since these became part of the Netherlands on 10-10-2010. The ZVK BES – which executes VWS care contracts  – has been purchasing a large part of this care for almost ten years from the Fundashon Mariadal, the largest care provider on Bonaire.

Now the ZVK BES will have to explain in summary proceedings in front of The Court of First Instance of Bonaire, Sint Eustatius and Saba about the failure to pay for the care that the Fundashon Mariadal has given and will still have to give to the insured ones on Bonaire. The lawsuit is planned for Wednesday July 1st 2020.

Share This
error: Content is protected !!