KRALENDIJK – Miembro di konseho insular pa partido Movementu di Pueblo Boneriano MPB, sra Daisy Coffie a emití un deklarashon na su votadónan i prensa tokante su posishon komo miembro di frakshon di MPB. E no ta kontentu kon kosnan ta kanando den seno di e partido ku e ta forma parti di dje i ku ta forma e koalishon aktual. ”Manera ta konosí mi a haña mi obligá di pasa un gran parti di e aña aki na Hulanda Oropeo pa motibu di un tratamentu médiko drástiko i largu, loke sinseramente a duel mi hopi.

No muchu tempu despues ku nan a deklará mi kompletamente rekuperá, ZVK a sòru pa mi repatriashon. Djadumingu último, 6 di sèptèmber, mi a yega Boneiru. Manera ta konosí den frakshon, entrante luna di óktober mi lo a asistí atrobe na reunionnan di Konseho Insular.

Riba djaluna, 7 di sèptèmber den oranan di tra’i mèrdia, mi a haña bishita na kas di parti di un diputado i un miembro di direktiva di MPB, e partido polítiko pa kua mi a keda elegí un aña i mei pasá den Konseho Insular i pa kua desde instalashon di e Konseho Insular nobo mi a fungi komo lider di frakshon. Nan a informá mi ku direktiva di partido MPB den su mayoria a disidí ku ami, pa ‘motibunan di salú’, no por ta lider di frakshon mas. E siguiente dia, djamars 8 di sèptèmber, nan a konfirmá e desishon di direktiva di partido aki por eskrito na mi persona.

Te asina leu ku ta konosí pa mi, frakshon mes no a reuní tokante esaki; a lo ménos ami no a partisipá na un reunion di tal índole, i tampoko nan no a pone nótulonan na mi disposishon for di kua mester sali na kla ku efektivamente e frakshon di Konseho Insular a yega na e desishon aki.

Na ningun momentu so ni diputadonan, ni miembronan di direktiva di partido, ni koleganan den nos frakshon di Konseho Insular no a informá tokante mi estado di salú relashoná ku un desishon asina trasendente manera esaki.

Si nan lo a hasié, e ora ei nan lo tabata sa ku mi a rekuperá kompletamente i ta kompletamente kapas pa por ehersé tur mi trabounan di Konseho Insular, inkluso liderato di frakshon, ku tur dedikashon.

Ta bon konosí serka tantu frakshon komo diputadonan ku durante e aña ku ta transkuriendo, obligatoriamente parsialmente for di Hulanda Oropeo, mi a bira mas i mas krítiko tokante, den mi bista, e falta di progreso inkomprendibel den implementashon di e akuerdo intergubernamental, mehorashonnan den bon gobernashon ku no a tuma lugá i e maneho finansiero ku kontinuamente ta keda no-­adekuá.

Mi no por kita for di e impreshon ku ta mi liña krítiko den frakshon, i no e supuesto preokupashon tokante mi salú, ku por sierto ta hopi bon atrobe, ta e base pa e desishon unilateral aki ku nan a tuma sin mi konosementu i sin konsultá ku mi.

Ta bini aserka ku den nos relashonnan konstitushonal no ta na un direktiva di partido i no na diputadonan, pero na e miembronan di Konseho Insular mes ku pueblo a skohe, pa determiná kon ta regla repartishon di tarea den un frakshon. Manera bisá: nunka e konsulta aki no a tuma lugá den mi presensia. E manera di aktua aki ta imposibel pa un partido ku ta bisa di ta para pa demokrasia, integridat, bon gobernashon i politika nobo.

Tur esaki ta obligá mi pa tuma mi posishon komo miembro di frakshon di MPB na konsiderashon. Asina ku mi yega na un desishon tokante esei mi lo informá prensa, pero prinsipalmente mi votadónan, mas aleu.

Atentamente,

Desiree (Daisy) Coffie, miembro di Konseho Insular di BoneiruKRALENDIJK – Zoals bekend heb ik het afgelopen jaar tot mijn grote spijt noodgedwongen grotendeels in Europees Nederland moeten doorbrengen, vanwege een ingrijpende en langdurige medische behandeling.

Kort nadat ik volledig genezen werd verklaard heeft ZVK mijn repatriatie verzorgd. Afgelopen zondag, 6 september, kwam ik aan op Bonaire. Zoals binnen de fractie bekend zou ik vanaf oktober weer raadsvergaderingen bijwonen.

Op maandag in de namiddag, 7 september, werd ik thuis bezocht door een gedeputeerde en een bestuurslid van MPB, de politieke partij waarvoor ik anderhalf jaar geleden in de Eilandsraad werd verkozen en waarvan ik sinds de installatie van de nieuwe raad als fractievoorzitter heb gefungeerd. Zij informeerden mij dat het partijbestuur van MPB in meerderheid had besloten dat ik, wegens “gezondheidsredenen”, niet langer fractievoorzitter mocht zijn. De volgende dag, dinsdag 8 september, werd dit partijbestuursbesluit schriftelijk aan mij bevestigd.

Voor zover mij bekend heeft de fractie hierover zelf niet vergaderd; ik heb althans niet deelgenomen aan een dergelijke vergadering, noch zijn mij notulen ter beschikking gesteld waaruit zou blijken dat de eilandsraadsfractie inderdaad tot dit besluit is gekomen.

Gedeputeerden, noch leden van het partijbestuur, nog collega’s in onze eilandsraadsfractie hebben op enig moment naar mijn gezondheid geïnformeerd in verband met een verstrekkend besluit als dit.

Zouden zij dat wel hebben gedaan, dan zouden zij hebben geweten dat ik volledig ben hersteld en weer volledig in staat ben al mijn raadswerkzaamheden, inclusief het fractievoorzitterschap, met volle inzet te kunnen vervullen.

Het is zowel de fractie als de gedeputeerden welbekend dat ik in het afgelopen jaar, noodgedwongen deels vanuit Europees Nederland, steeds kritischer ben geworden over het, in mijn ogen, onbegrijpelijke gebrek aan voortgang in de implementatie van het bestuursakkoord, het uitblijven van verbeteringen in het goede bestuur en het voortdurende ondeugdelijk financieel beheer.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat mijn kritische lijn in de fractie, en niet de zogenaamde zorgen over mijn gezondheid, die immers weer uitstekend is, ten grondslag liggen aan dit eenzijdige besluit dat zonder mijn medeweten of overleg is genomen.

Daar komt bij dat het in onze staatsrechtelijke verhoudingen niet aan een partijbestuur, niet aan gedeputeerden, maar aan de door de bevolking gekozen leden van de Eilandsraad zelf is om te bepalen hoe de taakverdeling in een fractie wordt geregeld. Zoals gezegd: dat overleg heeft nooit plaatsgevonden in mijn bijzijn. Deze gang van zaken is onbestaanbaar voor een partij die stelt te staan voor democratie, integriteit, goed bestuur en nieuwe politiek.

Dit alles dwingt mij om mij te beraden op mijn positie als lid van de MPB-­‐fractie. Zodra ik daarover tot een besluit ben gekomen, zal ik de pers, maar vooral mijn kiezers, nader informeren.

Hoogachtend,

Desiree (Daisy) Coffie, lid van de Eilandsraad van Bonaire

Share This
error: Content is protected !!