Kralendijk – ‘Diputado di finansa a bai sin responsabilisá su mes dilanti Konseho Insular ku ta su dunadó di trabou. Tampoko e diputado a laga un dokumentu di traspaso atras pa su susesor. Komo kolmo de los kolmos sr. Tjin-Asjoe ta anunsiá ku pa mart 2022 e lo ta bèk komo diputado. E desaster di e maneho finansiero ku a keda atras tabata bisto ora ku mester a trata e presupuesto 2021. Nos den Konseho Insular pero tambe esnan ku a sigui e reunion via medionan sosial por a konkluí ku tabatin un negligensia total pa loke ta trata nos finansa públiko. Algu ku por sierto CFT a pone pretu riba blanku den su diferente kartanan di atvertensia’, segun konsehal Daisy Coffie.

Moshon di desaprobashon

Kontinuando Daisy Coffie ta splika: ‘Despues ku mayoria den Konseho Insular a rechasá un moshon di deskonfiansa kontra Kolegio Ehekutivo kompleto i e diputadonan individual, tabata bisto ku e gran mayoria tabatin e sintimentu ku por laga e asuntu aki pasa bai, kreando e impreshon ku partidonan di koalishon ta sostené, apoyá i para tras di e maneho of miho bisá e mal maneho hibá. Mester a manda un atvertensia serio den direkshon di Kolegio Ehekutivo den su totalidat. Mirando esaki, ami komo miembro Daisy Coffie, a traha un moshon di desaprobashon, pero tambe a invitá Kolegio Ehekutivo pa dentro di 90 dia presentá na Konseho Insular un plan di maneho kon ta korigí tur e erornan pa evitá ku e loke a sosodé lo ripití. E motibu di e moshon di desaprobashon tabata ku Kolegio Ehekutivo i su miembronan a rekonosé i atmití ku nan ta karga ko-responsabilidat den e mal maneho i komo tal a pidi diskulpa. Sigur diputado Nina den Heyer a pidi diskulpa i a papia di un bèrgwensa ku Boneiru a pasa aden.’

Sosten pa mal maneho

Konsehal Daisy Coffie ta lamentá ku e moshon aki no a haña oido serka miembronan di Koalishon: ‘Pa e motibu ei mi no a present’é públikamente den e reunion. Koalishon no a realisá ku esaki tabata un oportunidat pa kita e mancha riba e dos partidonan di koalishon. Nan aktitut di no manda un señal fuerte den direkshon di Kolegio Ehekutivo tur kaminda a i ta keda interpretá ku nan ta di akuerdo ku mal maneho i ku sin mas nan ta sigui sostené e mal maneho aki. Ironia di bida ta ku CFT den un karta fechá 1 di desèmber último ta instruí básikamente e mesun kos ku mi a pone den e desishon di mi moshon. Pero aparentemente nos ta preferá pa un instansia no-demokrátiko instruí nos Kolegio Ehekutivo en bes di nos mes karga nos responsabilidat komo representantenan di interes di e pueblo aki. Mi ta spera ku nan ta realisá ku tras di e instrukshon di CFT den su konseho pa sekretario di estado tin “Algemene dan wel Bijzondere Aanwijzing” riba kisas primeramente Kolegio Ehekutivo pa motibo di negligensia di tarea. Asina leu nos ke yega?’


RAADSLID DAISY COFFIE IN EEN MOTIE VAN AFKEURING: “HET BC MOET EEN PLAN VOORLEGGEN HOE ZE HUN FOUTEN GAAN AANPAKKEN

Kralendijk – ‘De gedeputeerde van financiën is vertrokken zonder zich te verantwoorden tegenover de Eilandsraad die zijn werkgever is. De gedeputeerde heeft ook geen overgangsdocument achtergelaten voor zijn opvolger. Het toppunt was wel dat dhr Tjin-Asjoe aankondigde per maart 2022 terug te zullen keren als gedeputeerde. Hoe rampzalig het financiële beleid was dat hij achterliet, werd duidelijk toen de begroting 2021 behandeld moest worden. Wij in de Eilandsraad, maar ook degenen die de vergadering via de (sociale) media hebben gevolgd, konden concluderen dat er sprake is van een totale verwaarlozing voor wat betreft onze openbare financiën. Dit is overigens wat de CFT zwart op wit heeft gesteld in haar diverse waarschuwingsbrieven,’ aldus raadslid Daisy Coffie.

Motie van afkeuring

Vervolgens legt Daisy Coffie uit: ‘Nadat een meerderheid in de Eilandsraad een motie van wantrouwen tegen het gehele Bestuurscollege en de gedeputeerden individueel had afgewezen, was het duidelijk dat de grote meerderheid van mening was dat men deze kwestie kon laten voor wat het was en daarbij de indruk creërend dat de coalitiepartijen dit beleid, of beter gezegd dit wanbeleid ondersteunen, aanmoedigen en er zelfs achter staan. Er moest een serieuze waarschuwing richting het gehele Bestuurscollege afgegeven worden. Daarom heb ik, als raadslid Daisy Coffie, een afkeuringsmotie geschreven, maar tevens heb ik het Bestuurscollege uitgenodigd om binnen 90 dagen een beleidsplan te presenteren aan de Eilandsraad, waarin staat hoe alle fouten aangepakt gaan worden om te voorkomen dat het gebeurde zich kan herhalen. De reden voor deze motie van afkeuring is dat het Bestuurscollege en haar leden hebben erkend en toegegeven dat zij mede-verantwoordelijkheid dragen met betrekking tot dit wanbeleid en daarom hun excuses aanbieden. Met name gedeputeerde Nina den Heyer heeft haar excuses aangeboden en gepraat over de schande die Bonaire doormaakt.’

Wanbeleid wordt ondersteund

Raadslid Daisy Coffie betreurt het dat deze motie geen gehoor heeft gekregen bij de leden van de coalitie: ‘Daarom heb ik de motie niet publiekelijk gepresenteerd in de vergadering. De coalitie heeft zich niet gerealiseerd dat dit een kans was om de smet op de twee coalitiepartijen weg te poetsen. Hun houding om geen krachtig signaal richting het Bestuurscollege af te geven, werd en wordt overal geïnterpreteerd als dat zij het eens zijn met wanbeleid en dat zij zonder meer dit wanbeleid blijven ondersteunen. Ironisch genoeg heeft de CFT in een brief gedateerd 1 december jongstleden nagenoeg precies hetzelfde geïnstrueerd als wat ik in het besluit van mijn motie heb neergezet. Maar kennelijk geven wij er de voorkeur aan dat een niet-democratische instantie ons Bestuurscollege instrueert in plaats van dat wij zelf onze verantwoordelijkheid dragen als degenen die het belang van dit volk vertegenwoordigen. Ik hoop dat zij zich realiseren dat achter de instructie van de CFT in haar advies aan de staatssecretaris ‘Algemene dan wel Bijzondere Aanwijzing’ staat, op wellicht in de eerste plaats het Bestuurscollege op grond van taakverwaarlozing. Willen wij het echt zover laten komen?’

Share This
error: Content is protected !!