KRALENDIJK – Den un korto tempu e kontagionan a subi drástikamente. Kousa di esaki ta entre otro fiesta i enkuentronan kaminda tabatin demasiado hende. E triángulo ku ta konsistí di fiskal mayó, hefe di kuerpo polisial i gezaghèber a disidí ku desde awó lo bai aktua mas severo si violá e medidanan di covid vigente na Boneiru.

Te ku awó a duna atvertensia na momentu ku kaba un enkuentro/fiesta. Desde awó te ku un próksimo aviso, na momentu ku Toezicht en Handhaving (T&H) i/o polis (KPCN konstatá violashon di e probishon di aglomerashon, lo duna prosès verbal. Di mes ku lo para e fiesta o enkuentro i despues den kaso di un empresa lo sigui un medida atministrativo. E tempu ku tabata duna solamente un atvertensia a pasa.

Ministerio Públiko (OM) por duna esnan ku ta presente na e fiesta o enkuentro un but di $150,-. Pa loke ta trata e organisadó, esnan ku ta ofresé e lokalidat òf esnan ku a pesar di ta kontagiá tog tei presente, OM lo evaluá ku si ta trata di un echo kastigabel mas “pisá” den Kódigo Penal BES.

Si tin persona ku kier mèldu un fiesta o enkuentro kaminda tin un mas tantu hende presente ku ta permití, por hasi esaki na KPCN via 717-8000 òf e liña di tep anónimo ku ta 717-7251. Si ta trata di empresa ku ta kibra ku regla mester yama T&H via 715-5300 durante ora di ofisina. Si ta trata di un  kaso di emergensha den ora di anochi por yama 796-4850. Por manda email tambe na bisami_T&H@bonairegov.com.

Pa loke ta trata un sierto fiesta ku tabatin durante dianan di fiesta, esaki ta wòrdu hopi komentá. Ta puntra kiko “hustisia” ta bai hasi. Ta traha un prosès verbal pa e organisadó i tambe pa un persona einan ku tabata kontagiá. OM lo bai evaluá ku por persigui e personanan aki por ehèmpel pa intento di kousa leshon físiko pisá òf pa menasa di morto òf leshon físiko pisá.

E “triángulo” ta di opinion ku sigur den e tempu awó pa organisá/permití un fiesta/enkuentro ku mas persona ku ta permiti segun e reglanan vigente di medida di covid, òf partisipá na esaki, ta íntolerabel i por tin konsekuensia penal.


DRIEHOEK”: TIJD VAN WAARSCHUWEN IS VOORBIJ

KRALENDIJK – Sinds kort lopen de covid-besmettingen (te) snel op. De oorzaken zijn onder andere te vinden in feesten en samenkomsten waar (te) veel mensen aanwezig waren. De “driehoek” van de hoofdofficier van Justitie, de korpschef en de gezaghebber heeft daarom besloten vanaf nu strenger op te treden bij het overtreden van de op Bonaire geldende covid-maatregelen.

Tot nu toe werd er vooral waarschuwend opgetreden en werd een evt. feest/samenkomst beëindigd. Vanaf nu tot nader order zal er bij door Toezicht en Handhaving (T&H) en/of de politie (KPCN) op heterdaad constateren van overtredingen van het samenscholingsverbod geverbaliseerd worden.

Uiteraard wordt het feest/de samenkomst beëindigd, waarna, in geval van een onderneming ook een bestuursrechtelijke (spoed-)maatregel volgt. De tijd van voornamelijk waarschuwen is dus voorbij. De aanwezigen bij zo’n feest/samenkomst kunnen van het Openbaar Ministerie (OM) vervolgens een boete van $ 150,- opgelegd krijgen. Voor wat betreft de organisatoren, degenen die de gelegenheid bieden of diegene die ondanks mogelijke besmetting toch aanwezig is, wordt door het OM bekeken of er sprake is van een “zwaarder” strafbaar feit uit het Wetboek van Strafrecht BES.

Mocht iemand een feest/samenkomst willen melden waar op dat moment meer dan het toegestane aantal mensen aanwezig is, dan kan hij/zij dat melden bij KPCN via 7178000 of de anonieme tiplijn 7177251. In geval van ondernemingen, die de regels overtreden, moet gebeld worden met T&H via 7155300 gedurende kantooruren, bij een spoedsituatie in de avonduren kan gebeld worden met 7964850. Er kan ook gemaild worden naar bisami bisami_T&H@bonairegov.com.

Met betrekking tot een bepaald feest tijdens de kerstdagen wordt op het eiland veel gesproken. Er

wordt gevraagd wat “justitie” er aan gaat doen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt tegen de organisator en een daar aanwezig besmet persoon. Het OM gaat beoordelen of er ten aanzien van deze personen vervolging ingesteld zal/kan gaan worden voor bijv. poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of bedreiging met de dood of zwaar lichamelijk letsel.

De “driehoek” is van oordeel dat het organiseren/toestaan van een feest/samenkomst met meer personen dan op dat moment volgens de geldende covid-maatregelen is toegestaan of het daaraan deelnemen in deze tijd niet (meer) door de beugel kan en dus strafrechtelijke gevolgen moet hebben.

Share This
error: Content is protected !!