KRALENDIJK – ASOTEKO ta boga pa otorgamentu di erfpacht sin korupshon. Den su segundo kaso, ASOTEKO ta pidi Korte pa tende testigu. E promé testigu lo ta Sr. Etienne van der Horst. E tabata hefe di DROB na Boneiru pa tres aña. E sa presis kiko a pasa. E por splika bou di huramentu kon ta posibel ku gobièrnu NO ta otorgando niun tereno awor aki. E sa tambe ki sorto di korupshon a tuma lugá den servisio di DROB. Ta p’esei nos kier kuminsá ku Sr. Van der Horst komo testigu.

Bou di guia di Sr. Van der Horst, DROB a entregá un ‘KadernotaGrondbeleid’ na Konseho Insular. For di novèmber 2019. Te ainda Konseho Insular NO a aprobá e Kadernota aki.
E Kadernota ta kontené proposishon bon y malu, pero ta Konseho Insular mester sa kiko nan kier. Y di kon. Si Konseho Insular no sa esei, nan NO ta kapas pa goberná. Tur kos ta stanká awor aki, pasobra nos polítikonan no ta move. ASOTEKO ta urgí nan pa studia e Kadernota bon, indiká kiko mester kambia y vota riba dje. No sigui hasi NADA!

Tene kuenta sí ku e Kadernota ta bisa ku tin 1180 hende riba Wachtlijst pa tereno pa kas. Y tin 460 pa tereno komersial. Gobièrnu, esaki ta un bèrgwensa total. Di kon boso ta laga mas ku 1600 hende na kaya asina? Ta tempu pa nos haña un gobièrnu ku sa kiko nan kier y ku ta move!

Nos ta sita e Kadernota:
Mester konstatá “ku e forma di proseder aktual no ta duna e resultado deseá” (pg. 7).Pa supstansiá esaki e Nota ta duna e siguiente ehèmpelnan: a) tin 1180 petishon pa tereno pa kas y 460 pa tereno komersial; b) tin spekulashon ilísito ku tereno di erfpacht; c) tin ‘kriteria ménos kla’ pa otorgá tereno (loke nan kier men aki ta: ‘tin korupshon den otorgamentu di tereno’).

E Kadernota ta bis’é bon. E sistema aktual no ta funshoná. E sistema di otorgamentu ta korupto.  Hende mester di kavel pa nan traha kas riba dje. Pero gobièrnu no ta prepará kavel. Solushon ta simpel: Gobièrnu tin ku prepará 1500 kavel nobo pa traha kas awor. Por hasi esei den 3 luna di tempu. Despues, tur hende ku ta kumpli ku e rekesitonan tin ku haña. Gobièrnu a faya barbaramente y no ta ni tuma esaki na serio. Ta p’esei nos ta bisa: MANDA E GOBIÈRNU AKI KAS! NAN A HAÑA SUFISIENTE TEMPU KABA! LAGA OTRO GOBIÈRNU PURBA!

Por lesa tur dokumento di e kaso aki na: www.arcocarib.com. Klek riba ‘CourtCases’, bai na Kaso no. 14. Sí, Fundashon ‘GoldenMeandSociety’ a hiba 14 kaso di derecho humano kaba.

E kaso a wòrdu tratá den Korte dia 16 di dezèmber 2020. Korte lo disidí si nos por tende testigu dia 27 di yanüari 2021.


IEDEREEN DIE VOLDOET AAN DE EISEN HEEFT RECHT OP EEN ERFPACHTTERREIN

KRALENDIJK – ASOTEKO zet zich in voor erfpachtuitgifte zonder corruptie. In haar tweede rechtszaak vraagt ASOTEKO het Gerecht om getuigen te horen. De eerste zal zijn dhr. Etienne van der Horst. Hij was 3 jaar lang hoofd van DROB. Hij weet precies wat er gebeurd is. Hij kan onder ede uitleggen waarom de overheid geen terreinen meer uitgeeft. Hij weet ook wat voor soort corruptie er heeft plaats gevonden. Daarom beginnen we met dhr. Van der Horst als eerste getuige.

Onder leiding van dhr. Van der Horst heeft DROB in november 2019 een ‘Kadernota Grondbeleid’ aan de Eilandsraad aangeboden. Tot heden heeft de Eilandsraad de Nota nog NIET goedgekeurd. In de Nota staan goede en slechte voorstellen, maar de Eilandsraad moet weten wat ze willen. En waarom. Als de Raad dit niet weet, dan zijn ze incapabel. Alles ligt lam op dit moment, omdat onze politici hun werk niet doen. ASOTEKO verzoekt de Raad de Kadernota te bestuderen, aan te geven wat veranderd moet worden en dan te stemmen. Doe uw werk!!

De Kadernota geeft aan dat er 1180 op de Wachtlijst staan voor een terrein voor woningbouw.  En 460 voor commercieel gebruik. Dit is een grof schandaal. Waarom laat de overheid meer dan 1600 burgers volkomen in de steek? Het wordt tijd dat er een regering komt die weet wat ze willen en die bereid is te werken!

Op blz. 7 van de Kadernota staat dat geconstateerd moet worden ‘dat de huidige werkwijzen niet tot de gewenste resultaten leiden’. Vervolgens worden hiervan voorbeelden gegeven, zoals onder meer: a) er zijn 1180 aanvragen voor woningbouwkavels en 480 voor bedrijfskavels;
b) er wordt ongewenst gespeculeerd met gronden; c) er zijn ‘onduidelijke criteria’ bij het beoordelen van aanvragen (lees: willekeur).

De Kadernota zegt het goed. Het huidige systeem werkt niet. Het systeem van erfpachtuitgifte is corrupt. Burgers hebben een kavel nodig om een huis op te bouwen. Maar de overheid zet geen kavels uit. De oplossing is simpel: De overheid dient NU 1500 nieuwe kavels uit te zetten. Dat kan binnen drie maanden. Daarna krijgt iedereen die aan de vereisten voldoet een kavel. De overheid heeft volstrekt gefaald. Ze nemen dit niet eens serieus. Daarom zeggen wij: WEG MET DEZE REGERING! ZE HEBBEN GENOEG TIJD GEHAD! LAAT EEN ANDER BC HET PROBEREN!

Alle documenten in deze zaak vindt men te: www.arcocarib.com. Klik op ‘Court Cases’, ga naar zaak no. 14. Ja, Stichting ‘Golden Meand Society’ heeft al 14 mensenrechtenzaken gevoerd.

De zaak werd op 16 dec. 2020 behandeld. Het Gerecht beslist op 27 jan. 2021 of getuigen mogen worden gehoord.

Share This
error: Content is protected !!