KRALENDIJK – Pa hopi empresario aña 2020 a kana otro for di loke nan a spera. Esaki ta konta tambe pa Kámara di Komèrsio Boneiru. Asina por bisa ku komo konsekuensia di e pandemia di COVID-19 nos a kontribuí prinsipalmente ku dunamentu di konseho pa loke ta trata e medidanan di sosten i ku dunamentu di informashon tokante di esakinan na empresarionan boneriano pa medio di e lokèt di sosten ku a instituí pa esaki. Banda di esei regularmente nos a konsultá ku gobièrnu lokal i otro interesadonan tokante e medidanan di sosten i e medidanan (di emergensia) di COVID-19 ku a afektá empresarionan fuertemente. Tambe nos a tene un enkuesta representativo bou di empresarionan di Boneiru tokante nan desafionan, nan ekspektativanan i un balotashon di e impakto riba e operashon komersial di e empresarionan. E resultadonan aki na nan turno nos por a inkluí den nos konsultanan ku e gobièrnunan.

No opstante e problemanan di COVID-19 durante aña 2020 tòg nos a prosesá un total di 566 inskripshon nobo den Registro Komersial, repartí den diferente forma empresarial. En total a anulá 218 empresa. Ta trata aki di empresanan ku temporalmente a pone nan empresa riba nònaktif, a stòp definitivamente ku nan aktividatnan empresarial, a likidá e persona hurídiko òf a keda deklará bankrut. Aparte di e sirkunstansianan aktual di COVID-19 e kantidat total di inskripshon no a baha konsiderabelmente ni tampoko e kantidat di anulashon a oumentá.

Na aña 2020 Kámara di Komèrsio a risibí 1587 petishon pa informashon i a tene mas ku 30 seshon di informashon pa empresarionan na Boneiru. Mayoria pregunta den aña 2020 tabata relashoná ku e medidanan di sosten pa empresarionan ku COVID-19 a afektá i tabatin petishon tambe pa informashon tokante kon pa kuminsá ku un empresa na Boneiu. Banda di esei nos wèpsait (ku 8200 ‘pageview’) i nos kanalnan di medionan sosial (ku mas di 2000 siguidó) a resultá fuentenan importante di informashon pa empresarionan. Riba tereno di treinen i aktividatnan pa desaroyo di empresarionan Kámara di Komèrsio tabata aktivo durante aña 2020 ku entre otro e Crisis Management Breakfast Seminar, e KvK Academy i e seshonnan di informashon ku Servisio di Impuesto Hulanda Karibense (Belastingdienst Caribisch Nederland). Tambe riba tereno di sertifikashon di Blue Destination i e Virus Aware Seal durante aña 2020 Kámara di Komèrsio a kana dilanti.

Pa aña 2021 naturalmente Kámara di Komèrsio ta kontinuá ku representashon di interesnan di mundu empresarial i stimulashon di ekonomia di Boneiru, entre otro riba tereno di medidanan i areglonan relashoná ku COVID-19. Mas aleu e enfoke lo ta riba mehorashon di dunamentu di servisio di parti di Kámara di Komèrsio, kaminda lo mehorá e oferta di informashon i e suministro di informashon na empresarionan mas tantu ainda. Riba tereno di Registro Komersial lo introdusí un sistema di informashon nobo i mas moderno, ku ta ofresé mas posibilidat di ‘self service’ pa nos klientenan. Huntu ku esei redukshon di ora di warda i proseduranan pa empresario lo haña atenshon importante i stimulashon di empresariado ku e abilidatnan ku ta pertenesé na esei lo keda un punto importante di atenshon.

Gustosamente Kámara di Komèrsio ta asistí empresarionan ku konseho i asesoramentu. Pa pregunta, remarke i/òf sugerensia semper bo por dirigí bo mes na nos via bis@kvkbonaire.com. Nos ta sòru pa mas rápido posibel bo haña kontesta.

Finalmente den e aña binidero gustosamente nos ke hasi uso di bo konosementu pa mehorá nos dunamentu di servisio i pa duna konseho na otro organisashonnan. P’esei nos ta supliká bo pa tene nos wèpsait i nos página di facebook na bista pa nos akshonnan i aktualisashonnan. Mas aleu ta di importansia ku dentro di poko nos ta bai manda faktura pa e kontribushon anual atrobe. Den kaso ku bo no risibí e faktura, méldu bo mes mas pronto posibel via administratie@kvkbonaire.com.

Un saludo empresarial di Aña Nobo di parti di personal, direktor i direktiva di Kámara di Komèrsio!


KAMER VAN KOOPHANDEL BONAIRE TERUGBLIK OP 2020

KRALENDIJK – Voor veel ondernemers is 2020 anders gelopen dan verwacht. Dit geldt ook voor de Kamer van Koophandel (KvK) Bonaire. Zo hebben wij als gevolg van de COVID-19 pandemie voornamelijk bijgedragen aan de advisering over de steunmaatregelen en de voorlichting hierover aan de Bonairiaanse ondernemers middels het hiervoor ingerichte steunloket. Daarnaast voerden wij regelmatig overleg met de lokale overheid en andere belanghebbenden over de steunmaatregelen en de COVID-19 (nood)maatregelen die ondernemers zwaar hebben getroffen. We hebben ook een representatieve enquête gehouden onder de ondernemers van Bonaire over hun uitdagingen, verwachtingen en geschatte impact op de bedrijfsvoering van de ondernemers. Deze uitslagen hebben we weer mee kunnen nemen in onze overleggen met de overheden.

Ondanks de COVID-19 perikelen zijn er gedurende het jaar 2020 toch een totaal van 566 nieuwe inschrijvingen verwerkt in het Handelsregister, onderverdeeld in verschillende ondernemingsvormen. Er zijn in totaal 218 ondernemingen opgeheven. Dit betreft ondernemingen die hun bedrijf tijdelijk op non-actief hebben gezet, hun ondernemingsactiviteiten definitief hebben gestaakt, de rechtspersoon hebben geliquideerd of failliet zijn verklaard. Afgezien van de huidige COVID-19 omstandigheden zijn de totale hoeveelheid inschrijvingen niet significant gedaald noch de hoeveelheid uitschrijvingen toegenomen.

In 2020 heeft de Kamer van Koophandel 1.587 verzoeken gehad voor informatie en meer dan 30 informatie sessies gehouden voor de ondernemers op Bonaire. De meeste vragen hadden in het jaar 2020 betrekking op de steunmaatregelen voor door COVID-19 getroffen ondernemers en betroffen ook informatievragen over het opstarten van een bedrijf op Bonaire. Daarnaast is onze website (met 8.200 pageviews) en zijn onze social-media kanalen (met meer dan 2.000 volgers) een belangrijk bron van informatie gebleken voor ondernemers. Ook op het gebied van trainingen en activiteiten ten behoeve van de verdere ontwikkeling van de ondernemers was de KvK actief gedurende 2020 met onder andere het Crisis Management Breakfast Seminar, de KvK Academy en informatiesessies met de Belastingdienst Caribisch Nederland. Tevens op het gebied van Blue Destination Certificering en de Virus Aware Seal heeft de KvK gedurende 2020 het voortouw genomen.

Voor het jaar 2021 gaat de Kamer van Koophandel uiteraard verder met het vertegenwoordigen van de belangen van het bedrijfsleven en de stimulering van de economie van Bonaire, onder meer op het gebied van de COVID-19 maatregelen en -regelingen. Verder zal de focus liggen op het verbeteren van de dienstverlening van de KvK, waarbij het informatieaanbod en de informatievoorziening voor ondernemers nog verder verbeterd zal worden. Op het gebied van het Handelsregister zal een nieuw en moderner informatiesysteem worden geïntroduceerd die meer ‘self service’ mogelijkheden biedt voor onze klanten. Daarbij zal het verkorten van wachttijden en procedures voor ondernemers belangrijke aandacht krijgen én zal het stimuleren van ondernemerschap met de daarbij horende vaardigheden een belangrijk aandachtspunt blijven.

De Kamer van Koophandel staat ondernemers graag met raad en daad bij. Voor vragen, opmerkingen en/of suggesties kunt u zich altijd richten tot ons via bis@kvkbonaire.com. Wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk antwoord krijgt.

Tot slot maken wij in het komende jaar graag gebruik van uw kennis om onze dienstverlening te verbeteren en andere organisaties te adviseren. Houdt daarom onze website en facebook-pagina in de gaten voor onze acties en updates. Verder is van belang dat we binnenkort de facturen voor de jaarlijkse bijdrage weer zullen versturen. Mocht u geen factuur ontvangen, meldt u zich zo spoedig mogelijk via administratie@kvkbonaire.com.

Een ondernemende nieuwjaarsgroet toegewenst van het personeel, de directeur en het bestuur van de Kamer van Koophandel!

Share This
error: Content is protected !!