KRALENDIJK – ‘Bonaire Properties’, ku ta doño di e tereno grandi konosí bou di e nòmber ‘Plantage Bolivia’, ta rebibando herensianan kultural históriko di “Plantage Bolivia’. Pa awor a start ku un muraya di katibu. Ta trahando den estrecho koperashon ku alumnonan di SGB, grupo 4 i 5 di e fishi di konstrukshon, pa e diferente restourashonnan.

Plantashi òf Kunuku Bolivia, ta un tereno ku un grandura inmenso. E kunuku ta mas o ménos 30 km2, o sea 10% di Boneiru. Pa duna un komparashon chikí i pa haña un idea, Sint Eustatius ta 21 km2 i Sint Maarten (parti Hulandes) ta 34 km2. 

Ántes Kunuku Bolivia tabata un parti importante di aktividatnan ekonómiko di Boneiru. Riba e tereno tin muraya, portanan di entrada i salida, posnan i diferente edifisio ku a keda konstruí dor di e aktividatnan ekonómiko den pasado. 

Un di e murayanan ei ta na e entrada ku ta tira den direkshon di Sabana Piedra Krus, kaminda pa bai Rincon. E muraya dor di añanan práktikamente a desaparesé den matanan ku a krese i tambe parti di e muraya a kai den otro. Den estrecho koperashon ku alumnonan di SGB a hasi e muraya bisto i restourá parti di dje. E intenshon ta pa sigui ku e koperashon ku alumnonan di SGB i tambe instanshanan konserní. SGB i e alumnonan ta sumamentu kontentu ku e posibilidat aki di kombinashon di edukashon i eksperensha den práktika. Kisas por haña otro instanshanan ku tambe ta deseá pa partisipá pa yuda rebibá herensianan kultural históriko di Kunuku Bolivia.

Riba e fotonan por mira algun di e trabounan i envolvimentu di alumnonan di SGB. 


MOOIE SAMENWERKING TUSSEN LEERLINGEN VAN SGB EN PLANTAGE BOLIVIA

KRALENDIJK – Bonaire Properties, eigenaar van Plantage Bolivia is begonnen het cultureel historisch erfgoed van de voormalige plantage te doen herleven. Er is gestart met het gedeelte van de slavenmuur dat nog bestaat bloot te leggen. In hechte samenwerking met leerlingen bouwkunde van groep 4 en 5 van SGB zal aan het herstel van deze voormalige slavenmuur gewerkt gaan worden.

Plantage Bolivia is een enorm terrein van iets minder dan 30 km2. Dit is ongeveer 10% van Bonaire. Ter vergelijking; Sint-Eustatius is 21 km2 en het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten is 34 km2.

Vroeger was Plantage Bolivia een belangrijk onderdeel van de economische activiteiten op Bonaire. Op het terrein zijn hier meerdere overblijfselen van terug te vinden, zoals muren, toegangspoorten, waterputten en ruïnes van voormalige gebouwen.

Eén van deze muren, met toegangspoort, is gelegen bij Saban’e Piedra Krus, op weg naar Rincon. Gedurende afgelopen decennia is deze muur bijna geheel ingestort of verdwenen onder begroeiing. Samen met de leerlingen van SGB is nu begonnen, deze muur te herstellen. Het is de bedoeling om verder te gaan met de samenwerking met de leerlingen van SGB. SGB is erg enthousiast en ziet het als een leer- en werkervaring voor de leerlingen. Wellicht kunnen er ook andere instanties betrokken worden om het historische en culturele erfgoed van Bonaire en Bolivia te doen herleven.

Share This
error: Content is protected !!