Kralendijk – Departamentu di Salubridat Públiko a kuminsá ku traspaso ofisial di greenhouse na skol, kuminsando ku e diferente sekshonnan di Komunidat di Skol Boneriano (SGB).

E programa di greenhouse pa skol ta un parti di e programa di bèrdura i fruta di Salubridat Públiko den kuadro di e aserkamentu di Skol Salú/Hóben Sa Bo Peso Adekuá (JOGG).

E aserkamentu di Skol Salú/Hóben Sa Bo Peso Adekuá (JOGG) ta dirigí su mes riba stimulashon di un estilo di biba salú serka muchanan di enseñansa básiko i hóbennan di Komunidat di Skol Boneriano (SGB): ‘Un estilo di biba salú pa un bida salú i un futuro salú’. Ta bai ekstendé e programanan pa stimulashon di un estilo di biba salú i hiba nan den nos barionan tambe den forma di partisipashon di mayor i bario i mas aleu den otro bisindarionan tambe. Esaki pasobra un ambiente salú ta un kondishon importante pa logra un estilo di biba salú, no solamente serka nos hóbennan, pero tambe serka otro habitantenan di Boneiru.

E programa di bèrdura i fruta ta konsistí di 5 faseta: programa di greenhouse pa skol, trayekto di edukashon pa skol, programa di greenhouse pa bario, trayekto di edukashon pa bario i e kampaña di konsientisashon ‘Sembra awe pa kosechá mañan’. Na luna di desèmber 2019 a lansa e kampaña ‘Sembra awe pa kosechá mañan’ na ‘Taste of Bonaire Health’, pero na luna di mart 2020 a para esaki un ratu pa motibu di e situashon di COVID. Dentro di poko ta kuminsá atrobe ku e kampaña.

Ministerio di Asuntunan Ekonómiko di Hulanda ta finansiá e programa di greenhouse. Diferente profeshonal di Boneiru a duna un aporte na esaki a base di nan ekspertisio.

Meta di e programa di bèrdura i fruta ku greenhouse na skol ta pa krea afinidat serka nos muchanan i hóbennan pa kultivá nan propio kuminda pa proveé den e nesesidat pa alimento salú.

Ta trata di un aserkamentu duradero ku gradualmente ta integrá den kuríkulo di skol. Di e manera aki bèrdura i fruta ta bira aksesibel pa tur hende i esaki ta kontribuí na stimulashon di salú i kombatimentu di pobresa. E departamentu di Sosten Sosial di nos Direktorado di Komunidat i Kuido ta traha huntu ku Salubridat Públiko i a nombra un kordinadó, un eksperto boneriano riba tereno di plantamentu, ku ta bai duna sosten na nos skolnan. Huntu ku e sostenedó di departamentu di Sosten Sosial e lider di programa

di Salubridat Públiko lo sigui guia i sostené e skolnan den nan aserkamentu spesífiko di e greenhousenan.

Ku e manera di atendé ku COVID un biaha mas e importansia di un estilo di biba salú a keda probá. Salubridat Públiko ta kontentu ku pa medio di e programa di bèrdura i fruta nan por sigui pone énfasis riba importansia di un estilo di biba salú.

Na tur sekshon di Komunidat di Skol Boneriano (SGB) nan a reakshoná entusiasmá ku traspaso di e greenhousenan.

E sekshonnan di Komunidat di Skol Boneriano (SGB) a risibí material tambe di Salubridat Públiko pa kuminsá kuné, manera e manual básiko pa plantamentu di Fundashon Desaroyo di Áreanan di Kunuku na Boneiru (POP), krewá, harpa, skòp i algun simia.

Laga nos sostené e sekshonnan di Komunidat di Skol Boneriano (SGB) i planta aktivamente na kas tambe.

Ban Sembr’awe pa kosechá mañan i hiba un “estilo di biba salú”

Aki algun potrèt di e traspaso na e sekshonnan di enseñansa avansá VMBO, Liseo Boneriano i VSO di Komunidat di Skol Boneriano (SGB).


OVERDRACHT VAN GREENHOUSES SCHOLEN BIJ HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Kralendijk – De Afdeling Publieke Gezondheid is begonnen met de officiële overdracht van de greenhouses aan scholen beginnend bij de afdelingen van de SGB.

Het greenhouse programma voor de scholen is een onderdeel van het groente en fruit programma vanuit de Publieke Gezondheid in het kader van de Gezonde School/JOGG aanpak.

De “Gezonde School/JOGG aanpak richt zich op het stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen van het primair onderwijs en jongeren van de SGB: “Gezonde leefstijl voor een gezond leven en een gezonde toekomst”.

Programma’s voor het stimuleren van een gezonde leefstijl zullen ook doorgetrokken worden naar de wijken in de vorm van ouder en wijkparticipatie en verder naar andere omgevingen. Een gezonde omgeving is immers een belangrijke voorwaarde voor het bereiken van een gezonde leefstijl niet alleen bij onze jongeren maar ook bij de rest van de Bonairiaanse bevolking.

Het groente en fruit programma bestaat uit 5 facetten; greenhouse progamma voor scholen, educatietraject voor scholen, greenhouse progamma voor wijken, educatietraject voor wijken, bewustwordingscampagne (Sembr’ awe pa kosechá mañan).

De campagne Sembr’ awe pa kosechá mañan is in november 2019 gelanceerd bij de “Taste of Bonaire Health”, maar is in maart 2020 door de COVID situatie even stilgelegd. De campagne wordt binnenkort weer opgestart.

Het greenhouse programma voor scholen is gefinancierd vanuit het Ministerie van Economische Zaken Nederland.

Verschillende professionelen van Bonaire hebben vanuit hun expertise een bijdrage hieraan geleverd.

Het doel van het groente en fruitprogramma met greenhouses op scholen, is om de affiniteit te creëren bij onze kinderen en jongeren voor het telen van eigen voedsel om te voorzien in de behoeftes aan gezonde voeding.

Het is een duurzame aanpak die stapsgewijs ingebed wordt in het curriculum.

Groenten en fruit worden hierdoor toegankelijk voor een ieder en dit draagt bij aan het bevorderen van de gezondheid en het bestrijden van armoede.

De afdeling MO (Maatschappelijke Ondersteuning) van onze directie Samenleving en Zorg werkt samen met de Publieke Gezondheid en heeft een coördinator aangesteld, een Bonairiaanse expert op het gebied van het planten, die de scholen gaat ondersteunen.

De programmaleider van de Publieke Gezondheid zal samen met de ondersteuner vanuit de afdeling Maatschappelijk Ondersteuning de scholen blijven begeleiden en ondersteunen in hun specifieke aanpak van de greenhouses.

Bij de aanpak van de COVID is wederom het belang van een gezonde leefstijl bewezen.

De Publieke Gezondheid is verheugd om met de groente en fruitprogramma de nadruk te blijven leggen op het belang van een gezonde leefstijl.

Bij alle afdelingen van de SGB heeft men enthousiast gereageerd bij de overdracht van de greenhouses.

De afdelingen van de SGB hebben ook materiaal ontvangen van de Publieke Gezondheid voor de opstart zoals het basisboek van de POP voor het planten, kruiwagen, hark, spadeen enkele zaden.

Laten we de afdelingen van de SGB ondersteunen door ook thuis actief te gaan planten.

Ban Sembr’awe pa kosechá mañan i hiba un “estilo di biba salú”

Hierbij enkele foto’s bij de overdracht bij de afdelingen van het voortgezet onderwijs VMBO, Liseo Boneriano en VSO van de SGB.

Share This
error: Content is protected !!