Kralendijk – A yega Boneiru dos kaha ku bakuna di Pfizer, esei ta sufisiente pa den ún biaha bakuná mas ku 2.000 hende pa promé biaha. E bakuna ku ofisialmente yama BioNTech/Pfizer, a yega djamars atardi ku KLM. Ku yegada di e bakunanan a dal un paso hopi importante den e lucha pa eliminá e vírùs di corona na Boneiru. Pa e motibu ei, gezaghèber Edison Rijna i diputado Nina Den Heyer a bai spera e buelo ku e bakunanan. Na salida di e buelo for di Hulanda, sekretario di estado Paul Blokhuis  di VWS i ceo Pieter Elbers di KLM a despedí di e karga pa Boneiru.

Na Boneiru e departamentu di Salubridat Públiko ta responsabel pa warda i transportá e bakunanan. Bou di supervishon di Joey van Slobbe di e departamento akí, a transportá e bakunanan pa un sitio seif na Boneiru. Aya ta warda e bakunanan na un lugá será na kandal. Ta warda nan den un frizer spesial ku un temperatura di -70 grado.

Djaluna 22 di mart personal di kuido ta promé na bùrt pa haña e promé angua na un sitio na Mariadal. Na Mariadal tin enfermera, asistente di dòkter, asistente di botikario i un botikario presente pa prepará e bakunanan. Nan tarea ta pa pèrkurá ku ta repartí e bakunanan bon pa tur e anguanan. Tin dòkter presente pa supervisá i tambe un tim di sosten.  E tim di sosten ta okupá su mes entre otro ku seguridat, akohida i registrashon di hendenan ku ta bakuná.

For di djaluna promé di mart, hendenan riba 60 aña ta na bùrt pa haña e angua di corona. Pronto ta anunsiá for di kua fecha hendenan riba 60 aña por registrá nan mes pa e promé angua. E bakuna di Pfizer ta duna e mihó resultado ku dos angua. Ta duna e di dos angua tres siman despues di e promé. Hendenan ku a bakuná ta haña despues di e di dos angua un prueba di bakunashon. Den esei tin entre otro nòmber di e bakuna i e fecha ku a pasa e angua.  Na e sitionan di bakunashon ta registrá e informashon akí.


PFIZER-VACCIN OP BONAIRE AANGEKOMEN

Kralendijk – Op Bonaire zijn twee dozen met Pfizer vaccins aangekomen, dat is voldoende om in één keer ruim 2.000 mensen de eerste prik te geven. Het vaccin dat officieel  BioNTech/Pfizer heet, is dinsdagmiddag met de KLM gearriveerd. Met de komst van de vaccins is een hele belangrijke stap gezet in de strijd om het coronavirus op Bonaire uit te bannen. Gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Nina Den Heyer hebben daarom de vlucht met de vaccins opgewacht. Bij vertrek van de vlucht uit Nederland hebben staatsecretaris Paul Blokhuis  van VWS en ceo Pieter Elbers van de KLM de vracht voor Bonaire  uitgezwaaid.

Op Bonaire is de afdeling Publieke Gezondheid, PG, verantwoordelijk voor de opslag en het transport van de vaccins. De vaccins zijn onder toezicht van Joey van Slobbe van de afdeling PG op transport gezet naar een veilige plek op het eiland. Daar worden de vaccins achter slot en grendel bewaard.  Ze worden in een speciale vriezer bij een temperatuur van -70 graden opgeslagen.

Op maandag 22 maart is het zorgpersoneel als eerste aan de beurt om bij een plek bij  Mariadal de eerste prik te  krijgen. Bij Mariadal zijn verplegers, doktersassistenten, apothekers-assistenten en een apotheker aanwezig om de vaccins voor te bereiden. Hun taak is om te zorgen dat de vaccins goed over de spuiten worden verdeeld.  Er zijn artsen aanwezig om toezicht te houden en ook een ondersteunend team.  Het ondersteunend team houdt zich onder andere bezig met de beveiliging, de opvang en registratie van de mensen die ingeënt worden.

Vanaf maandag 1 maart zijn 60-plussers  aan de beurt voor de coronaprik. Binnenkort wordt het bekend gemaakt vanaf welke datum 60-plussers zich kunnen aanmelden voor de eerste prik. Het Pfizer vaccin geeft de beste resultaten bij twee prikken. De tweede prik wordt drie weken na de eerste gegeven. Mensen die zijn ingeënt krijgen na de tweede prik een vaccinatiebewijs. Daarin staan onder andere de naam van het vaccin en de data van de prikken.  Op de prikplekken wordt deze informatie geregistreerd.

Share This
error: Content is protected !!