KRALENDIJK – Segun gobièrnu di Reino e mínimo sosial ta e montante mínimo ku un hende mester pa por sobreviví. E mínimo sosial ta tambe e fundeshi di e lucha kontra pobresa. Na Hulanda ya pa basta aña e mínimo sosial ta formalmente fihá i na vigor pa soltero, parehanan kasá i tambe pa parehanan ku ta biba huntu. E salario mínimo na Hulanda ta igual na e mínimo sosial pa parehanan kasá òf pa e parehanan ku ta biba huntu. E benefisionan sosial na Hulanda na nan turno tambe ta mará na e mínimo sosial.Na Hulanda Karibense esaki ta hopi otro. E gráfiko ta ilustrá e situashon mas kla. A kompará e mínimo sosial i e salario mínimo na Hulanda ku e situashon na Boneiru. E montantenan a wòrdu kombertí na dòler kontra e tarifa di kambio $ 1.19 pa 1 euro.Despues di años di manda señalnan i traha hopi rapòrt riba e pobresa teribel ku ta eksistí na e munisipionan Karibense di Hulanda (Boneiru, Statia i Saba) i despues di preshon persistente di e parlamento, a kalkulá pa e munisipionan aki na 2019 e mínimo sosial pa diferente kasnan di famia. Na Boneiru a bin resultá ku mas ku mitar di e kasnan di famia tin un entrada bou di e mínimo sosial ku a keda kalkulá. Apesar di esaki a move e fundeshi di e lucha kontra pobresa, un mínimo sosial ofishalmente fihá, pa futuro komo un punta na horizonte. Tan ten ku no tin un fundeshi, e posishon pa e “working poor” y pa hendenan ku ta kobra solamente AOV lo no drecha. No tin motibu étiko òf sosial ekonómiko pa hustifiká e diferensha entre posishon di e hendenan na Hulanda Karibense i na Hulanda.Medio 2019 Hulanda a bòltu e realidat. En bes di un mínimo sosial basá riba kostonan real a fiha e mínimo sosial basá riba “ijkpunten”(puntanan di salida) abou i irealístiko. Ijkpunten ku ta sali for di e punto di bista ku kostonan di bida lo bai baha konsiderablemente. Bahada ku mester wòrdu lográ ku medidanan proyektá pa gobièrnu. E medidanan di gobièrnu, ku eksepshon di algun medida pa gruponan limitá, a keda posponé den 2021 ni sikiera a alkansá e planifikashon.E punta na horizonte no tin fin di yega serka. Pa Boneiru e mínimo sosial kalkulá ta 45% te 50% mas haltu ku lo kual a wòrdu inventá na 2019.Na Hulanda e sueldo mínimo ta 37% mas haltu ku e mínimo sosial pa un soltero. Na Boneiru e sueldo mínimo ta 34% mas abou ku e mínimo sosial kalkulá. Ta pesei un trahadó soltero na Boneiru trahando “full time” falta tur luna mas ku mitar di su sueldo mínimo pa por kumpli ku su obligashonnan. No tin un reda soshal pa yuda den e kaso aki.Ku redukshon di e gastunan anhelá ku un dia den un futuro insigur lo wòrdu realisá, e “working poor” awendia no por paga su hür, Koriente, awa i komestibel. Manera konosí esaki pa años ta tin konsekuensia sosial serio pa hopi famia ku ta bibando den pobresa i den kual muchanan tin ku lanta den kondishonnan miserabel. A bira tempu pa mira e realidat i kambia e maneho. E “ijkpunt” mester bai horizonte i e mínimo sosial real mester wòrdu realisá mas lihé posibel.Unkobon ta hasi un yamada na tur esnan konserní na Boneiru i na Hulanda pa, awó si, ban traha duru pa mas lihé ku ta posibel fiha un mínimo sosial realístiko pa Boneiru.

OPROEP UNKOBON: STEL VOOR CARIBISCH NEDERLAND NU EINDELIJK EENS EEN REALISTISCH SOCIAAL MINIMUM VAST!

KRALENDIJK – Het sociaal minimum is volgens de rijksoverheid “het minimale bedrag dat u nodig heeft om in uw levensonderhoud te kunnen voorzien” en is het fundament onder de armoedebestrijding. In het Europese deel Nederland bestaat daarom al sinds jaar en dag een formeel vastgesteld sociaal minimum voor alleenstaanden en voor gehuwden of samenwonenden. Het minimumloon is in Nederland gelijk aan het sociaal minimum voor gehuwden of samenwonenden. De sociale zekerheidsuitkeringen in Europees Nederland zijn daar weer aan gekoppeld. Zo is voor werkenden én niet-werkenden een menswaardig bestaan gegarandeerd.Hoe anders is het in Caribisch Nederland. In de grafiek is de situatie inzichtelijk gemaakt. Het sociaal minimum en de minimumlonen in Europees Nederland zijn vergeleken met de situatie op Bonaire. De bedragen zijn omgerekend in dollars tegen een recente koers van $1,19 voor een euro.Na jarenlange signalen en vele rapporten over de schrijnende armoede in de Caribische gemeenten van Nederland (Bonaire, Saba en St. Eustatius) en na aanhoudende parlementaire druk, is ook voor deze gemeenten in 2019 het sociaal minimum berekend voor verschillende huishoudens. Op Bonaire blijkt meer dan de helft van de huishoudens een inkomen te hebben onder het berekende sociaal minimum. Toch is in 2019 voor Caribisch Nederland het fundament onder de armoedebestrijding – een formeel vastgesteld sociaal minimum – als stip aan de horizon naar de toekomst verschoven. Zolang er geen fundament is, komt het niet goed met de “working poor” en mensen met een (AOW) uitkering in Caribisch Nederland. Er is geen ethische of sociaal-economische reden om het verschil in situatie te rechtvaardigen tussen mensen in Caribisch Nederland en mensen in Europees Nederland.Nederland heeft in 2019 de werkelijkheid omgedraaid. In plaats van een op kosten gebaseerd sociaal minimum zijn er in 2019 onrealistisch lage ijkpunten voor het sociaal minimum vastgesteld, die uitgaan van enorme verlagingen van de kosten van levensonderhoud. Verlagingen die moeten worden bereikt met voorgenomen overheidsmaatregelen. Maar die overheidsmaatregelen zijn – op enkele stapjes voor beperkte groepen na – slechts uitgestelde voornemens die in 2021 zelfs het planstadium nog niet hebben bereikt. Die stip aan de horizon komt maar niet dichterbij. Voor Bonaire is het berekende sociaal minimum – de minimale kosten van levensonderhoud – maar liefst 45% tot 50% hoger dan de uit de hoed getoverde ijkpunten.In Europees Nederland is het minimumloon 37% hoger dan het sociaal minimum voor een alleenstaande. In Bonaire is het minimumloon 34% lager dan zijn of haar sociaal minimum. Daarom kampt een alleenstaande full time werkende op Bonaire maandelijks met een tekort ter grootte van de helft van zijn of haar minimumloon. Een sociaal vangnet om dit op te vangen is er niet.Met gewenste kostenverlagingen die ooit in een onzekere toekomst zouden kunnen worden gerealiseerd, kunnen de “working poor” vandaag de huur, stroom, water en levensmiddelen niet betalen. Hetzelfde geldt voor mensen met een (AOV) uitkering. Zoals bekend, heeft dat al jaren ernstige maatschappelijke gevolgen voor de vele gezinnen die in armoede leven en waarin kinderen in erbarmelijke omstandigheden opgroeien. Het is hoog tijd om de feitelijke situatie onder ogen te zien en het beleid om te draaien. Het ijkpunt moet naar de horizon, en het realistisch sociaal minimum moet zo snel mogelijk naar het heden worden getrokken.Unkobon roept alle betrokkenen op Bonaire en in Europees Nederland op om nu eindelijk keihard te gaan werken aan het zo snel mogelijk vaststellen van een realistisch sociaal minimum op Bonaire.

Share This
error: Content is protected !!