KRALENDIJK– Ta prolongá e areglo di emergensia pa gastu di salario i sosten di entrada for di Ministerio di Asuntunan Sosial i Empleo di 13 di yüli te ku 12 di òktober 2021. Ounke turismo ta re-inisiando i merkado laboral ta rekuperando, ainda e ta un periodo insigur pa empresanan. Pa promové inisio, a ahustá e areglo riba algun punto.

A establesé e areglo di emergensia di SZW na mart 2020 pa yuda dunadónan di trabou na Hulanda Karibense ku gastu di salario di empleadonan ku no por a mantené na trabou debí na e krísis di corona. Den e fase di prolongashon, empleadonan ku ta kai bou di e areglo di emergensia por ehersé nan trabou. Esaki ta duna dunadónan di trabou espasio pa hasi negoshi, miéntras nan ta sigui risibí sosten pa paga salario.

Den e periodo di prolongashon, ta redusí e sosten di 80% pa 60% di e salario. No por registrá empleado nobo pa e prolongashon. E sosten ta kontinuá pa empleadonan ku riba e fecha di referensia 24 di yüni 2021 ta kai bou di e areglo di emergensia kaba. Ta mantené e kondishon vigente di pèrdida di entrada di mínimalmente 20%, pa asina e supsidio yega na e empresanan ku realmente mester di sosten.

Dunadónan di trabou mester avisá si nan no ta kumpli mas ku e kondishon aki, òf si nan no a mantené empleadonan pa ken nan ta risibí sosten, na trabou. Si e informashon ku a duna anteriormente ainda ta korekto, no ta rekerí ningun akshon pa bini na remarke pa e periodo di prolongashon.

Dor di relahá di un banda, i baha e porsentahe di e otro banda, ta krea un balansa ku ta resultá mas atraktivo pa empresanan por inisiá (kompletamente) atrobe. E detayenan di e prolongashon aki ta resultado di kombersashon ku representante lokal di e komunidat empresarial.

Pa empresario independiente i èks empleado, e areglo di emergensia ta prolongá sin kambio te ku 12 di òktober 2021. Mester komuniká kambio di situashon semper. Por ehèmpel, si un persona kuminsá haña (mas) entrada atrobe, òf si e bandoná Hulanda Karibense. Empresario independiente i èks empleado por entregá aplikashon nobo durante di e periodo di prolongashon. Mirando ku e situashon na Hulanda Karibense ta bai den bon direkshon, hasi un aplikashon nobo no ta opvio.

Pa mas informashon i pa e formularionan nesesario, tira un bista riba https://papiamentu.rijksdienstcn.com/covid-19 bou di ‘Pakete di emergensia di Gobièrnu’. Empresarionan di Boneiru por aserká Kámara di Komèrsio tambe pa pregunta i konseho via steunloket@kvkbonaire.com.

Noodregeling SZW met drie maanden verlengd

De noodregeling voor loonkosten en inkomensondersteuning vanuit het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt verlengd van 13 juli tot en met 12 oktober 2021. Hoewel het toerisme heropstart en de arbeidsmarkt aantrekt, is het nog een onzekere periode voor het bedrijfsleven. De regeling is op een paar punten aangepast om de heropstart te bevorderen.

De Noodregeling SZW werd in maart 2020 opgezet om werkgevers in Caribisch Nederland te ondersteunen in de loonkosten voor werknemers die zij niet aan het werk kunnen houden vanwege de coronacrisis. Binnen de verlengde fase mogen werknemers die onder de noodregeling vallen wel arbeid verrichten. Hierdoor krijgen werkgevers meer ruimte om te ondernemen, terwijl zij nog steun ontvangen voor het betalen van de loonkosten.

De ondersteuning wordt binnen de verlengde periode afgebouwd van 80% naar 60% van het loon. Er mogen geen nieuwe werknemers aangemeld worden voor de verlenging. Voor werknemers die op peildatum 24 juni 2021 al onder de noodregeling vielen, wordt de ondersteuning voortgezet. De voorwaarde van minimaal 20% omzetverlies blijft in stand, zodat de subsidie terecht komt bij bedrijven die de steun nog echt nodig hebben.

Werkgevers moeten het doorgeven als zij niet meer aan deze voorwaarde voldoen, of indien zij werknemers voor wie ze steun ontvangen niet in dienst houden. Als de eerder doorgeven informatie nog juist is, is geen actie nodig om voor de verlengde periode in aanmerking te komen.

Door de versoepeling enerzijds, en het omlaag brengen van het percentage anderzijds, ontstaat een nieuwe balans waarin het aantrekkelijker wordt voor ondernemingen om weer (volledig) op te starten. De invulling van deze verlenging is tot stand gekomen na gesprekken met lokale vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Voor zelfstandig ondernemers en gewezen werknemers wordt de regeling ongewijzigd verlengd tot 12 oktober 2021. Wijzigingen in de situatie moeten altijd worden doorgegeven. Bijvoorbeeld wanneer iemand weer (meer) inkomen heeft, of Caribisch Nederland verlaat. Er kunnen door zelfstandig ondernemers en gewezen werknemers nog nieuwe aanvragen worden ingediend tijdens de verlengde periode. Maar, aangezien de situatie in Caribisch Nederland de goede kant op gaat, ligt dit niet voor de hand.

Meer informatie en de benodigde formulieren staan op www.rijksdienstcn.com/covid-19 onder ‘Noodpakket overheid’. Ondernemers op Bonaire kunnen zich voor vragen en advies ook richten tot de Kamer van Koophandel via steunloket@kvkbonaire.com.

Share This
error: Content is protected !!