E operashon di yudansa di emergensia na Haiti a klousura. E envolvimentu  di Defensa tabata pa 14 dia i a kuminsá djabièrnè 20 di ougùstùs. Gobièrnu Hulandes a disidí pa desplegá Militarnan Hulandes, despues di un petishon pa yudansa di parti di Gobièrnu di Haiti.  Haiti riba dia 14 di ougùstùs a keda asotá pa un teremoto pisá,  ku a eksigí hopi víktima i a okashoná hopi destrukshon. Hulanda tabata un di e paisnan ku hopi rápido a disidí di manda yudansa (militar) di emergensia.

 

E Barku di Marina Hulandes Zr.Ms. Holland, ku a bordo 99 militar, un helikòpter i botonan di motor rápido, a kuminsá su kurso riba 20 di ougùstùs pa Haiti.  E partisipashon Hulandes a tuma lugá dentro di un mishon di yudansa di emergensia humanitario di Nashonnan Uní.  E organisashonnan di yudansa di emergensia presente  na Port-au-Prince (bou di kua tambe Krus Kòrá Internashonal i UNOCHA desde Nashonnan Uní) a kordiná e nesesidatnan di yudansa den e zona di desaster. For di esei a sigui tareanan konkreto pa e barku di Marina. 

 

Awa, artíkulonan médiko i paketenan familiar

Asina Zr.Ms. Holland a ehekutá diferente mishon di rekonosementu ku helikòpter i FRISC, pa haña un  mihó bista di e daño i nesesidatnan di yudansa.  E barku patruyero a sostené tambe ku logístika, moviendo personal i material di A bai B.  Hopi karetera den interior ta destruí dor di e teremoto, ademas nan ta insigur pa motibu di aktividatnan kriminal.  Pa e motibu ei transporte a tuma lugá via aéreo òf via marítimo. Por ehèmpel pa bai Les Cayes. Zr. Ms. Holland ademas a deskarga na diferente lugá suministro di emergensia. Entre otro na Aquin, Anse-à-veau, Baradères i Miragoâne spesialmente awa, material médiko i paketenan pa famia a keda entregá.

 

Di yudansa di emergensia pa yega na rekonstrukshon

“Yudansa humanitario di emergensia ta un tarea sentral importante i gradesido di Defensa”, sigun Kapitan Teniente Marítimo Harald van Rijn, Komandante di Zr.Ms. Holland. “Nos por a involukrá nos mes pa yuda hende den nesesidat. Mi tripulashon, e Militarnan ku a bin bordo spesialmente pa e mishon aki i ami ta wak patras ku satisfakshon riba nos partisipashon na i riba pais Haiti.”

 

Tambe despues di ku Zr.Ms. Holland biaha bèk pa kas, Hulanda ta keda envolví den e yudansa di emergensia humanitario na Haiti, kaminda e paso di yudansa di emergensia a keda tumá, pa bai over na rekonstrukshon. Pa e rekonstrukshon ei si ya no tin un papel mas pa e Militarnan Hulandes. 

 

Orguyoso

Minister di Defensa Demisionario Ank Bijleveld a pronunsiá palabranan di apresio pa e Militarnan involukrá: “Pa dos siman largu Defensa a brinda yudansa na Haitianonan den nesesidat. Orguyoso di nos koleganan ku a hinka nan skouder bou di esaki tur ku tin.”  Zr.Ms. Holland ta drenta awe bèk na Kòrsou.

 

Defensie rondt noodhulp Haïti af

 

De noodhulpoperatie in Haïti is afgerond. De inzet van Defensie was voor 14 dagen en begon op vrijdag 20 augustus. De Nederlandse regering besloot tot inzet van Nederlandse militairen na een hulpverzoek van de Haïtiaanse regering. Haïti werd op 14 augustus getroffen door een zware aardbeving, die veel slachtoffers eiste en schade veroorzaakte. Nederland was één van de landen die al snel besloot tot het sturen van (militaire) noodhulp.

 

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland, met aan boord 99 militairen, een helikopter en snelle motorboten, zette op 20 augustus koers naar Haïti. De Nederlandse inzet vond plaats binnen een humanitaire hulpverleningsmissie van de Europese Unie. De in Port-au-Prince aanwezige hulpverleningsorganisaties (waaronder ook het Internationale Rode Kruis en UNOCHA vanuit de Verenigde Naties) coördineerden de hulpbehoeftes in het rampgebied. Daaruit volgden concrete taken voor het marineschip.

 

Water, medische spullen en family kits

Zo heeft Zr.Ms. Holland met helikopter en FRISC´s diverse verkenningsopdrachten uitgevoerd, om de schade en hulpbehoeftes lokaal beter in beeld te krijgen. Het patrouilleschip ondersteunde ook met logistiek, door personeel en materieel van A naar B te verplaatsen. Veel binnenlandse wegen zijn beschadigd door de aardbeving en daarnaast onveilig vanwege criminele activiteiten. Daarom vond transport plaats door de lucht of over zee, bijvoorbeeld naar Les Cayes. De Holland heeft daarnaast op meerdere plaatsen hulpgoederen gelost. Onder andere in Aquin, Anse-à-veau, Baradères en Miragoâne werden vooral water, medische hulpgoederen en familiy kits afgegeven.

 

Van noodhulp naar wederopbouw

“Humanitaire hulpverlening is een belangrijke en dankbare kerntaak van Defensie”, aldus kapitein-luitenant ter zee Harald van Rijn, commandant van Zr.Ms. Holland. “Wij hebben bij mogen springen om mensen in nood te helpen. Mijn bemanning, de militairen die speciaal voor deze missie aan boord kwamen en ik kijken met voldoening terug op onze inzet bij en boven Haïti.”

 

Ook na de thuisreis van Zr.Ms. Holland blijft Nederland betrokken bij de humanitaire hulpverlening in Haïti, waar de stap gemaakt wordt van noodhulp naar wederopbouw. Bij die wederopbouw is echter geen rol meer weggelegd voor de Nederlandse militairen.

 

Trots

Demissionair Defensieminister Ank Bijleveld sprak waarderende woorden voor de betrokken militairen: “Twee weken lang heeft Defensie hulp geboden aan Haïtianen in nood. Trots op onze collega’s die zich keihard hebben ingezet.” Zr.Ms. Holland kwam vandaag binnen op Curaçao.

Share This
error: Content is protected !!