Belastingdienst CN a traha un asina yamá number di CRIB (Centraal Registratie Informatie Belastingplichtige), pa tur habitante entre 0 i 67 aña di edat. CRIB ta referí na Registrashon Sentral di Informashon di tur persona ku mester paga impuesto. Ta manda e numbernan personal via un karta na tur persona, ku ta ku ta kai den e grupo di edat aki ku ta inskribí na registro sivil di Boneiru, Sint Eustatius i Saba. E bentaha ta ku no tin mester di bin ofisina di impuesto mas pa pidi òf pa bin buska un number di CRIB. Esaki no ta konta pa kompania.

 

Kiko ta un number di CRIB?

Un number di CRIB ta un number úniko ku ta mará na un persona, e ta pa tur hende ku ta registrá na Belastingdienst CN. E number ta na di promé lugá destiná pa kontakto entre persona i servisio di gobièrnu. Bo por pensa na por ehèmpel Belastingdienst, Entidat Públiko, Asuntunan Sosial òf Finansiamentu di Estudio. Hasiendo uso di number di CRIB, por prosesá pago por ehèmpel na un forma mas simpel i korekto.

 

Pa kiko bo mester di dje?

Bo mester di un number di CRIB ora bo tin kontakto ku Belastingdienst, por ehèmpel ora di yena bo formulario di deklarashon.

Ora di pago na Belastingdienst bo mester menshoná e number akí. Ora bo kumpra un outo òf motosaikel na Boneiru i bo ke pone number di e vehíkulo na bo nòmber serka Entidat Públiko, bo mester di number di CRIB tambe. Banda di esei bo (futuro) dunadó di trabou mester di number di CRIB pa atministrashon di salario.

 

Privasidat

Ku number di CRIB ta posibel pa saka afó ta di ken e number ta. Ta p’esei uso deskuidá di number di CRIB por trese riesgo di privasidat kuné. Por ehèmpel mal uso di dato personal i froude di identidat. Pa e motibu ei ta bon pa ta kouteloso ku dunamentu di bo number di CRIB.

 

Warda bo number bon

Habitante di Hulanda Karibense ku tabatin di aber anteriormente  ku Belastingdienst CN, tin un number di CRIB kaba i nan no ta haña un karta awor. Warda bo number di CRIB bon. Si abo òf un di e miembronan di bo famia a pèrdè nan number di CRIB tòg, e ora ei bo por buska un deklarashon di CRIB na Belastingdienst.  Bo mester bai ku un identifikashon.

 

Pregunta?

Si bo tin pregunta tokante e number di CRIB, bo por tuma kontakto ku

Belastingdienst CN. Nos number di telefòn na Boneiru ta: 00599 715-8585, na Sint Eustatius 00599 318 3325, na Saba 00599 4163941, e-mail: balie@belastingdienst-cn.nl.

 

CRIB-nummer voor alle inwoners tussen 0 en 67 jaar

 

De Belastingdienst Caribisch Nederland heeft voor de inwoners in de leeftijd tussen 0 en 67 jaar een CRIB-nummer aangemaakt. CRIB staat voor: Centraal Registratie Informatie Belastingplichtige. Deze persoonlijke nummers worden via een brief aan iedereen die ingeschreven staat in de bevolkingsadministratie van Bonaire, Saba of Sint Eustatius, en binnen deze leeftijdsgroep valt, toegestuurd.

Het voordeel is dat personen  niet meer naar het belastingkantoor hoeven komen om een CRIB-nummer aan te vragen en op te halen.Dit geldt niet voor bedrijven.

 

Wat is een CRIB-nummer?

Een CRIB-nummer is een uniek persoonsgebonden nummer voor iedereen die geregistreerd staat bij de Belastingdienst Caribisch Nederland. Het nummer is in de eerste plaats bedoeld voor contact tussen personen en overheidsinstanties. Hierbij moet u denken aan de Belastingdienst, het Openbaar Lichaam, Sociale Zaken of Studiefinanciering. Door het gebruik van een CRIB-nummer kunnen bijvoorbeeld betalingen op een eenvoudige manier correct worden verwerkt.

 

Waar heeft u het voor nodig?

Een CRIB-nummer heeft u nodig wanneer u contact heeft met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij het invullen van  uw aangifte inkomstenbelasting. Bij betalingen aan de Belastingdienst moet u dit nummer vermelden. Ook wanneer u op Bonaire een auto of motor koopt en het kenteken op uw naam wilt zetten bij het Openbaar Lichaam, heeft u een CRIB-nummer nodig . Daarnaast heeft uw (toekomstige) werkgever het CRIB-nummer nodig voor het bijhouden van de loonadministratie.

 

Privacy

Met het CRIB-nummer kunnen gegevens worden herleid naar een bepaald persoon. Onzorgvuldig gebruik van het  CRIB-nummer brengt daarom privacy-risico’s met zich mee. Bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Ga daarom zorgvuldig om met het verstrekken van uw CRIB-nummer.

 

Goed bewaren

Inwoners van Caribisch Nederland die al eerder te maken hebben  gehad met de Belastingdienst Caribisch Nederland, hebben al een CRIB-nummer en krijgen nu geen brief. Bewaar uw CRIB-nummer goed. Mocht u of een van uw gezinsleden het CRIB- nummer toch kwijt zijn, dan kunt u bij de Belastingdienst een CRIB-verklaring ophalen. U dient een legitimatiebewijs mee te brengen.

 

Vragen?

Heeft u vragen over het CRIB-nummer, dan kunt u contact opnemen met  Belastingdienst CN . Ons telefoonnummer is op Bonaire: 00599 715 8585, op  Sint Eustatius 00599 318 3325, op Saba 00599 4163941, e-mailadres : balie@belastingdienst-cn.nl.

 

(FOTO: BONAIRE.NU)

 

Share This
error: Content is protected !!