Kralendijk – Kolegio Ehekutivo a ofresé e programa di gobernashon pa e periodo 2019-2023 na Konseho Insular. Título di e dokumentu ku ta konta 46 página ta hasi e intenshonnan di Kolegio Ehekutivo klarito: ‘Di nos tur, atraves di nos tur i pa nos tur’.

‘E programa di gobernashon ta trahá ku i pa henter komunidat boneriano’, asina gezaghebber Edison Rijna ta skirbi den e prólogo. Ku esei e ta referí na e echo ku e programa di gobernashon a bira realidat ku koperashon di hopi siudadano, empresario i organisashon ku a duna oido na invitashon di Kolegio Ehekutivo pa manda bisa kiko nan ta haña importante pa un desaroyo positivo di Boneiru.

‘E kantidat grandi di kontribushon i nan kalidat a sorprendé nos plasenteramente’, sigun Rijna. ‘Pero esei a okashoná poko problema pa nos tambe. Gustosamente nos tabata kier a entregá e programa di gobernashon riba e di 100 dia despues ku e diputadonan nobo a huramentá, pero nos kier a anda kuidadosamente ku e ideanan ku a drenta. Nos a prosesá praktikamente tur kontribushon di un òf otro manera den e programa di gobernashon.’

Kontenido di e programa di gobernashon na un manera ordená ta repartí den 6 kapítulo: Desaroyo sosial ekonómiko, Oportunidat pa tur hende pa medio di formashon, Desaroyo ekonómiko sostenibel, Infrastruktura bon mantené, sostenibel, kualitativo i seif, Bon gobernashon i un aparato gubernamental ku ta funshoná bon i Responsabilisashon finansiero, medionan i faktibilidat.

‘E programa ta realístiko. E diputadonan no a kai den tentashon pa hasi tur sorto di promesa ku difísilmente nan por realisá. Na mes momentu e ta un programa hopi ambisioso, ku kua henter Kolegio Ehekutivo ta duna su mes un tarea hopi grandi. Ku e Kolegio Ehekutivo aki ta skohe pa gobernashon kolegial bo por mira bèk: tin kestion di un koherensia entre tur e partinan i tin un meta komun: sòru pa tur boneriano i e generashonnan ku ta bini despues di nos tin un mihó bida’, sigun gezaghebber Rijna.

Tambe e programa di gobernashon na un manera klarito ta pone konekshon ku e akuerdo intergubernamental ku a sera na luna di novèmber ku Reino. ‘E dos dokumentunan ta reinforsá otro. Nos lo por bisa ku e programa di gobernashon di Kolegio Ehekutivo ta tradukshon di e akuerdo intergubernamental pa loke nos komo komunidat ta biba diariamente. P’esei den mi bista e programa di gobernashon meresé sosten ámplio di siudadanonan, empleadonan i organisashonnan. Huntu nos ta para mas fuerte!’

Henter e programa di gobernashon ta publiká riba wèpsait di Entidat Públiko Boneiru: www.Bonairegov.com        

Bestuursprogramma 2019-2023:

‘Van, door en voor ons allemaal’

Kralendijk – Het Bestuurscollege heeft het bestuursprogramma voor de periode 2019-2023 aan de Eilandsraad aangeboden. De titel van het 46 pagina’s tellende document maakt de intenties van het BC duidelijk: ‘Van ons allemaal, door ons allemaal en voor ons allemaal’.

,,Het bestuursprogramma is gemaakt met en voor de gehele Bonairiaanse samenleving”, schrijft gezaghebber Edison Rijna in het voorwoord. Hij verwijst daarmee naar het feit dat het bestuursprogramma tot stand is gekomen met de medewerking van vele burgers, ondernemers en organisaties die gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging van het BC te laten weten wat zij belangrijk vinden voor een positieve ontwikkeling van Bonaire.

,,Wij zijn blij verrast door het grote aantal inzendingen en de kwaliteit ervan”, aldus Rijna. ,,Dat bracht ons echter ook in de problemen. We hadden het bestuursprogramma graag op de 100ste dag na de beëdiging van de nieuwe gedeputeerden willen presenteren, maar wij wilden zorgvuldig met de ingezonden ideeën omgaan. Vrijwel alle inzendingen zijn op de een of andere manier verwerkt in het bestuursprogramma.”

De inhoud van het bestuursprogramma is overzichtelijk verdeeld over 6 hoofdstukken: Sociaaleconomische ontwikkeling, Kansen voor iedereen door vorming, Duurzame economische ontwikkeling, Goed onderhouden, duurzame, kwalitatieve en veilige infrastructuur, Behoorlijk bestuur en een goed functionerend overheidsapparaat en Financiële onderbouwing, middelen en haalbaarheid.

,,Het is een realistisch programma. De gedeputeerden hebben zich niet laten verleiden tot het doen van allerlei beloften die moeilijk waar te maken zijn. Tegelijkertijd is het toch ook een heel ambitieus programma waarmee het gehele BC zichzelf een flinke opdracht geeft. Dat dit BC kiest voor collegiaal bestuur zie je terug: er is sprake van een samenhang tussen alle onderdelen en een gezamenlijk doel: het leven er voor alle Bonairianen en de generaties die na ons komen beter op te maken”, aldus gezaghebber Rijna.

Het bestuursprogramma legt ook duidelijke verbindingen met het in november met het Rijk gesloten bestuursakkoord. ,,De twee documenten versterken elkaar. Je zou kunnen zeggen dat het bestuursprogramma van het BC de vertaling van het bestuursakkoord is naar wat ons als samenleving dagelijks bezighoudt. In mijn ogen verdient het bestuursprogramma dan ook breed draagvlak, bij burgers, ondernemers en organisaties. Samen staan we sterker!”

Het gehele bestuursprogramma is gepubliceerd op de website van het Openbaar Lichaam Bonaire: www. Bonairegov.com

Share This
error: Content is protected !!