E siman akí ta siman di Alfabetisashon na FORMA. Rònt mundu ta pone atenshon na e tema akí. FORMA ta lansa e siman akí tres video tokante importansia pa adultonan siña lesa i skibi, i tambe haña e oportunidat pa hasi diferente kurso.

Te ainda tin hopi adulto 22% (Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, 2016) na Boneiru ku no por lesa i skibi sufisiente pa nan por partisipá kompleto den e komunidat Boneriano. Bèrguensa i miedu ta stroba hopi adulto ku no por lesa i skibi sufisiente pa kuminsá ku un kurso, tambe pa por sali dilanti pa nan mes.

E siman akí (8-13 di sèptèmber) FORMA ta lansa 3 video di promoshon pa mustra ku nunka no ta lat pa siña, ‘Sin Miedu!’.

Ta publiká e videonan riba e siman akí riba página di facebook di Fundashon FORMA i na kanalnan di televishon lokal.

Huntu ku embahadornan di alfabetisashon i algun kompania, FORMA ta trahando pa kibra e muraya di bèrguensa i miedu. Un danki grandi ta bai na Fermin Theodora, Dietrich Winklaar, Chomir Braafhart, Davinia Martis, Gianetta Ignecia, Brandeley Lake, Jian Magdalena i Elizé Martis-Craane pa nan kolaborashon imenso pa realisá e videonan di promoshon di Alfabetisashon 2019. Tambe FORMA ta gradisí Kooyman Bonaire i MCB Bonaire pa nan koperashon pa hasi e proyekto akí posibel!

‘Huntu nos ta alfabetisá Boneiru!

——————————————————————————————————————–

Zondag 8 september was de dag van alfabetisering. Internationaal wordt er op deze dag aandacht besteedt aan alfabetisering. Zoals elk jaar besteedt FORMA aandacht aan laaggeletterdheid onder volwassenen op Bonaire.

Dit jaar heeft FORMA 3 korte video’s gemaakt met als thema ‘Sin miedu!’. In deze korte video’s heeft één van de ambassadeurs van alfabetisering op Bonaire de hoofdrol, de heer Fermin Theodora. De video’s hebben als doel om het belang van het leren lezen en schrijven onder volwassenen nogmaals onder de aandacht te brengen. Ook dat er mogelijkheden zijn voor laaggeletterden om zich verder te ontwikkelen op Bonaire.

Bewustwording in de gemeenschap en bij de laaggeletterde zelf is belangrijk, het aantal laaggeletterden is nog steeds te hoog 22% (Stichting Lezen en Schrijven Bonaire, 2016).

De meeste laaggeletterden ervaren angst en schaamte waardoor ze niet durven om de stap te nemen om zich aan te melden voor een cursus of om voor zichzelf op te komen. Door de digitalisering binnen de Boneiriaanse gemeenschap en de angst en schaamtegevoelens raken laaggeletterden steeds meer geïsoleerd en kunnen ze niet volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Dat resulteert weer in een verhoging van de angst, schaamte en stress voor de laaggeletterde bewoner van Bonaire.

Deze week (8-13 september 2019) zullen de drie nieuwe promotie video’s te zien zijn op de facebook pagina van Fundashon FORMA en op de lokale televisie, om zo te laten zien dat het nooit te laat is om te leren, ‘Sin Miedu!’ (zonder angst).

Samen met de ambassadeurs van alfabetisering en een aantal bedrijven werkt FORMA hard aan het doorbreken van de taboe rondom laaggeletterdheid. FORMA bedankt Fermin Theodora, Dietrich Winklaar, Chomir Braafhart, Davinia Martis, Gianetta Ignecia, Brandeley Lake, Jian Magdalena en Elizé Martis-Craane voor hun inzet bij de productie van de promotie video’s alfabetisering 2019. Daarnaast wil FORMA ook Kooyman Bonaire en MCB Bonaire bedanken voor het meewerken aan dit zeer belangrijk project in het kader van bewustwording en taboe doorbreking.

‘Samen lukt het om Bonaire te alfabetiseren!’

Share This
error: Content is protected !!