Kralendijk – Dia di Monumento ta un dia internashonal stipulá pa UNESCO. Meta primordial di e dia aki ta pa fomentá mas konsientisashon den nos komunidat di e balor di monumentonan riba nos isla ku ta bisa nos hopi di nos historia. Riba e último djadumingu di sèptèmber lo tin diferente rekorido i kaminata den bario pa bishitá monumentonan den entre otro Nikiboko, sentro di Kralendijk, Rincon i Antriol. Esaki Servisio di Kultura Arte i Literatura (SKAL) ta organisá den koperashon ku organisashon nan manera Fundashon Monumentonan di Boneiru, Sòldachi Tours i Fundashon Antriol Avanti a organisá.   

Den e kuadro aki SKAL ta duna su aporte pa huntu ku otro instansia i persona yuda konservá i rebibá historia di nos monumentonan. Rònt Boneiru tin monumentonan úniko ku ta karakterisá nan mes pa medio di nan arkitektura i nifikashon importante den historia di Boneiru. Region Karibense na kua Boneiru ta pertenesé, ta úniko den e kaso aki pa loke ta arkitektura i materialnan di konstrukshon inventá òf kreá, i influensiá p’e diáspora di diferente nashon ku a bin biba den e region aki.

Den sentro di Kralendijk nos ta haña diferente monumento ku aktualmente ta sea kas, ofisina, museo òf ku a haña un otro destinashon. Den diferente bario tradishonal  tin edifisionan, prinsipalmente bibiendanan ku lo por keda nominá komo monumento. Bonaire tin ku pèrkurá pa mantené edifisionan ku por keda protehá komo monumento. Den e kuadro aki e “Plan di Desaroyo Teritorial Bonaire (ROB)” ta kontené un lista di edifisio ku balor di protekshon na unda tin alrededor di 600 edifisio ku lo por keda nominá pa bira monumento. Pa por tin akseso na e lista aki, por tuma kontakto ku direktorado di Planifikashon i Desaroyo na 717 5330.

A traves di tempu komunidat Boneriano a demostrá interes pa sa mas di Boneiru su patrimonio históriko monumental dor di partisipá na diferente kaminata, lektura ku presentashon di ekspertonan lokal i tambe internashonal. Pa sigui konserva historia intangibel di Boneiru, nos ta mantené e dia importante aki den forma di informá komunidat Boneriano dje kategorianan den kual monumento nan ta wòrdu repartí i ta lo siguiente.

1. Sitionan históriko, esaki te sitio nan aki na Boneiru kaminda a deskubrí restunan di bibienda i pinturanan den kuebanan ku tin di wòrdu konserva.

2. Monumentonan móbil, esaki ta artefaktonan manera boto, muebel, hèrmènt i bisti nan ku a wòrdu traha aki na Boneiru mes mas ku sinkuenta (50) aña pasá, nan tin hopi balor i nifikashon pe herensia kultural Boneriano.

3. Monumentonan inmóbil, esaki t’e monumentonan ku tin mas di 50 aña bieu ku tin konstruí den tur bario rònt Boneiru, nan tur tin un historia intangibel di hopi balor pe herensia kultural Boneriano.     

E aña aki lo no tin e “Ruta di Monumento” manera kustumber. SKAL, ku sosten di Fundashon Monumentonan di Boneiru, lo konsentrá riba duna informashon tokante Boneiru su monumento nan i e plan di ayudo finansiero ku Fundashon Monumentonan di Boneiru ta kreando pa renobashon di monumento nan den futuro serkano. 

SKAL ta sigui konta ku komunidat su partisipashon, sosten i ta invitá komunidat na e aktividatnan ku lo sigui segun e kalènder kultural di entidat públiko Boneiru durante lunanan òktober, novèmber i desèmber próksimo.

Huntu nos ta traha na adelanto i elevashon di nos kultura Boneriano.


MONUMENTENDAG 2019

Kralendijk – De Monumentendag is een internationale dag uitgeroepen door de UNESCO. Het belangrijkste doel van deze dag is om onze gemeenschap bewuster te maken van de waarde van monumenten op ons eiland die veel vertellen over onze geschiedenis. Op de laatste zondag van september zullen er verschillende rondleidingen en wandeltochten zijn om monumenten te bezoeken in onder andere de wijken Nikiboko, het centrum van Kralendijk, Rincon en Antriol. De activiteiten worden georganiseerd door de Dienst Cultuur, Kunst en Literatuur (Servisio di Kultura Arte i Literatura – SKAL) in samenwerking met organisaties zoals Stichting Monumenten van Bonaire, Sòldachi Tours en Stichting Antriol Avanti.

In dit kader draagt SKAL samen met andere personen en instanties bij de geschiedenis van onze monumenten te helpen behouden en te doen herleven. Overal op Bonaire staan unieke monumenten die zich onderscheiden door hun architectuur en belangrijke betekenis in de Bonairiaanse geschiedenis. De Caribische regio waartoe Bonaire behoort, is in dit geval uniek voor wat betreft de architectuur en zelf uitgevonden of ontwikkelde bouwmaterialen, dit onder invloed van de diaspora van verschillende naties die in deze regio zijn komen wonen.

In het centrum van Kralendijk treffen wij diverse monumenten aan die tegenwoordig als woonhuis, kantoor of museum in gebruik zijn of die een andere bestemming hebben gevonden. In verschillende traditionele woonwijken staan gebouwen, voornamelijk woonhuizen, die aangemerkt kunnen worden als monumenten. Bonaire moet er zorg voor dragen om die gebouwen te onderhouden die bescherming kunnen genieten als monument. In dit kader houdt het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire (ROB) een lijst bij van gebouwen met beschermingswaarde waarop ongeveer 600 gebouwen staan die aangewezen kunnen worden om monument te worden. Om toegang te krijgen tot deze lijst kan er contact opgenomen worden met de Directie Ruimte en Ontwikkeling via telefoonnummer 717 5330.

Door de jaren heen heeft de Bonairiaanse gemeenschap belangstelling getoond om meer de weten van het historisch monumentaal erfgoed van Bonaire door deel te nemen aan verschillende wandeltochten en lezingen met presentaties van zowel lokale als internationale deskundigen. Om de immateriële geschiedenis van Bonaire te behouden, houden wij deze belangrijke dag aan in de vorm van het geven van informatie aan de Bonairiaanse gemeenschap over de categorieën waarin monumenten worden onderverdeeld, en dat is als volgt:

1. Historische plaatsen, dit zijn plaatsen hier op Bonaire waar overblijfselen van woningen en grottekeningen zijn ontdekt die geconserveerd moeten worden.

2. Roerende monumenten, dit zijn voorwerpen zoals boten, meubels, gereedschappen en kledingstukken die meer dan 50 jaar geleden op Bonaire zelf zijn gemaakt. Ze zijn van grote waarde en betekenis voor het cultureel erfgoed van Bonaire.

3. Onroerende monumenten, dit zijn monumenten die meer dan 50 jaar oud zijn en in wijken van Bonaire gebouwd zijn. Zij hebben allemaal een immateriële geschiedenis die van grote waarde is voor het cultureel erfgoed van Bonaire.

Dit jaar zal er geen ‘Monumentenroute’ zijn zoals gewoonlijk. SKAL zal zich, met steun van de Stichting Monumenten van Bonaire, concentreren op het geven van informatie over de monumenten van Bonaire en het financieel hulpplan dat de Stichting Monumenten van Bonaire aan het creëren is t.b.v. renovatie van monumenten in de nabije toekomst.

De SKAL blijft rekenen op participatie en steun van de gemeenschap en nodigt de gehele samenleving uit voor de activiteiten die volgen conform de culturele agenda van het Openbaar Lichaam Bonaire gedurende de maanden oktober, november en december aanstaande.

Samen werken wij aan de vooruitgang en verheffing van onze Bonairiaanse cultuur


Share This
error: Content is protected !!