Ku asombro nos a tuma nota di e konklushonnan di prof. Herman Bröring den Amigoe di djaweps 26 di sèptèmber 2019 ku tin indikashon ku dualismo no ta funshoná bon ainda na Boneiru. Ta parse ku redakshon di Amigoe na Boneiru ta usando prof. Herman Bröring komo arma pisá pa metanan puramente polítiko i tambe pa duna nan aliansa ku Partido Demokrat di Boneiru un impulso fuerte. Herman Bröring ta profesor di derecho atministrativo na Universidat di Groningen. Ku sierto regularidat e ta duna lès tambe komo profesor invitá na Universidat di Aruba.

Ta awor numa dualismo na Boneiru ta 9 aña bieu i ku kosnan no ta kanando manera mester ta por a saka tambe for di e investigashon di promoshon di aña 2018 di e èks-grefir di Konseho Insular di Boneiru, señor Willem Cecilia. E pregunta di investigashon tabata den ki grado suidadanonan, instansianan sosial, sektor privá, prensa, anterior gobernantenan i sindikatonan ta eksperensiá implementashon di un modelo di gobernashon nobo den Entidat Públiko Boneiru komo tal ku por papia di bon gobernashon. Tambe a investigá kua ta e faktornan ku por indiká komo variabelnan ku ta opstakulisá.E konklushonnan di e investigashon ta indiká ku suidadanonan di Boneiru en general ta pensa relativamente negativo tokante funshonamentu di demokrasia lokal na Boneiru. T’asina ku dualismo ta duna un impulso na e hopi karakterístikanan di ‘good governance’, kaminda konforme e hipótesis opinionnan i wisionan di suidadanonan ta bisa algu tokante funshonamentu di demokrasia lokal.

Ta parse ku no a ilustrá e konteksto kompleto di e totalidat na prof. Bröring, sino sigur e lo tabata hopi reservá pa duna un opinion tokante funshonamentu di dualismo na Boneiru. Den un karta di 16 di sèptèmber Kolegio Ehekutivo i gezaghebber a indiká ku entre 23 i 25 di sèptèmber nan lo no tabata na Boneiru relashoná ku un sita ku sekretario di estado Knops na Sint Maarten. Tokante di esaki a papia tambe den presidio. Den e artíkulo di Amigoe no ta bira kompletamente kla si prof. Bröring tabata na altura di e echo ku e presidente di Konseho Insular a intermediá pa trata e tópiko ‘soborno di prensa atraves di Kolegio Ehekutivo’ na un otro momentu, pero ku simpelmente i pertinentemente e lider di partido di Partido Demokrat a nenga esaki.

Kada bes ta notabel ku ta parse ku señor Abraham ta papia na nòmber di Konseho Insular, pero su frakshon ta representá solamente un tersera parti di e total di miembronan. No ta e miembronan di Konseho Insular pa koalishon a torpediá e debate. Tur hende a mèldu nèchi ku nan no por bini i algun di nan asta no tabata na Boneiru. Ta Abraham mes ku pertinentemente a nenga di trata e tópiko mas promé òf mas despues a hasi esaki.

Por último ta bon pa referí na e kolumna di prof. Douwe Jan Elzinga den e revista ‘Binnenlands Bestuur’. E ta duna su punto di bista tokante e echo ku miembronan di Konseho Munisipal ta bandoná reunion pa asina rementá kuórùm pa votashon. Tin kestion di ‘mal uso di derecho’ ora ku mayorianan di okashon ta forsa desishonnan. Prof. Elzinga ta di opinion ku dentro di Konsehonan Munisipal na Hulanda mester tin kestion di un relashon respetuoso. Banda di e reglanan ku ta vigente pa esei den lei i den konstitushon, un bon kultura di gobernashon i toma di desishonta di gran nifikashon. Ta parse ku 17 aña despues di implementashon di dualismo na Hulanda, e no ta funshoná dje bon ei na Hulanda Oropeo tampoko.

Si e reunion di Konseho Insular di 24 di sèptèmber lo a sigui, lo tabatin kestion di un mayoria di okashon. Ta mas kla ku di dia ku señor Abraham, mirando su reputashon dudoso, lo a hasi mal uso di esaki. Su rechaso pertinente pa koperá pa stipuláun otro fecha pa e tratamentu ta mustra tambe riba un relashon no-respetuoso den direkshon di otro miembronan di Konseho Insular, Kolegio Ehekutivo i e presidente i asina na un manera struktural e ta opstakulisá un bon kultura di gobernashon i toma di desishon. Si sigui asina dualismo na Boneiru no tin niun chèns pa logra.


DUALISME OF GELEGENHEIDSMEERDERHEID OP BONAIRE?

Met enige verbazing is kennis genomen van de conclusies van prof. Herman Bröring in de Amigoe van donderdag 28 november 2019 dat het naar uitziet dat het dualisme nog niet lekker werkt op Bonaire. Het lijkt erop dat prof. Herman Bröring als hoogleraar bestuursrecht aan de Universiteit in Groningen, die ook regelmatig gastcolleges geeft aan de Universiteit van Aruba, als zwaar geschut door de redactie Amigoe op Bonaire in stelling is gebracht om louter politieke doeleinden alsook hun de alliantie met de Democratische partij op Bonaire een stevige impuls te geven.

Het dualisme op Bonaire is pas 9 jaar oud en dat het niet lekker loopt kon ook zo gehaald worden uit het promotieonderzoek uit 2018 van de ex griffier van de eilandsraad van Bonaire de heer Willem Cecilia. De onderzoeksvraag was in welke mate de burgers, maatschappelijke instellingen, de private sector, de pers, oud-bestuurders en vakbonden de invoering van een nieuw bestuursmodel in het openbaar lichaam Bonaire ervaren als zodanig dat gesproken kan worden van goed bestuur. Tevens is ook nagegaan welke factoren aan te wijzen zijn als belemmerende variabelen. De conclusies van het onderzoek duiden erop dat de burgers van Bonaire over het algemeen betrekkelijk negatief zijn over het functioneren van de lokale democratie op Bonaire. Het dualisme geeft namelijk een impuls aan de vele kenmerken van ‘goodgovernance’, waarbij conform de hypothese de opvattingen en oordelen van de burgers iets zeggen over het functioneren van de lokale democratie. 

Het lijkt erop dat aan prof. Bröring niet de volledige context van het geheel is geschetst anders zou hij zeker zeer terughoudend zijn geweest een oordeel te geven over het functioneren van het dualisme op Bonaire. Het college en de gezaghebber hebben in een schrijven van 16 september aangegeven dat zij tussen 23 en 25 september niet op het eiland zullen zijn in verband met een afspraak met staatssecretaris Knops op St. Maarten. Het vorenstaande is tevens ook in het presidium besproken. In het artikel van de Amigoe komt het niet duidelijk naar voren of prof Bröring op de hoogte was dat de voorzitter van de eilandsraad heeft bemiddeld om het onderwerp ‘omkopen van de pers door het bestuurscollege’ op een ander moment te behandelen maar dit door de partijleider van de Democratische Partij simpelweg en pertinent is geweigerd. 

Het valt telkens op dat de heer Abraham namens de eilandsraad lijkt te spreken maar zijn fractie vertegenwoordigd maar 1/3 van het totaal van de leden. Het debat werd niet getorpedeerd door de raadsleden van de coalitie, iedereen heeft zich netjes afgemeld en sommigen waren zelfs niet op het eiland, maar door Abraham zelf die pertinent heeft geweigerd het onderwerp eerder of later te behandelen.

Als laatste is het handig te verwijzen naar de column van prof. Douwe Jan Elzinga in het tijdschrift Binnenlands Bestuur. Hij geeft zijn zienswijze op het feit dat gemeenteraadsleden de vergadering verlaten om zo het stemmingsquorum op te blazen. Er is sprake van ‘misbruik van recht’ als gelegenheidsmeerderheden besluiten doordrukken. Prof Elzinga is de mening toegedaan dat binnen de gemeenteraden in Nederland sprake moet zijn van een respectvolle verhouding. Naast de regels die daarvoor gelden in de wet en grondwet is een goede bestuurs- en besluitvormingscultuur van grote betekenis. Na 17 jaar van de invoering van het dualisme in Nederland, lijkt het dus ook niet zo lekker te werken in Europees Nederland.

Zou de eilandsraadvergadering van 24 september zijn doorgegaan dat zou er sprake zijn geweest van een gelegenheidsmeerderheid. Het staat als een pal boven water dat de heer Abraham, gezien zijn twijfelachtige reputatie, misbruik hiervan zou hebben gemaakt. Zijn pertinente weigering mee te werken om een andere datum vast te stellen voor de behandeling wijst tevens op een onrespectvolle verhouding naar andere raadsleden, het college en de voorzitter toe en hindert hij op structurele wijze een goede bestuurs- en besluitvormingscultuur. Als het zo doorgaat dan heeft het dualisme op Bonaire geen kans van slagen.Share This
error: Content is protected !!