Den Haag – Riba invitashon di minister plenipotensiario di Kòrsou Anthony Begina diputado Elvis Tjin Asjoe a tene un diskurso kòrtiku durante e konmemorashon di Dia di Outonomia ku Kas di Kòrsou a organisá den teater De Vaillant na Den Haag.

‘Awe boso ta selebrá e di nuebe aniversario komo pais outónomo den Reino. Masha pabien! Ku rason boso ta orguyoso di e státùs ei i no opstante sirkumstansianan difísil manera e impakto grandi di e krísis na nos pais bisiña Venezuela, boso ta traha duru pa promové prosperidat di boso pais i bienestar di boso suidadanonan. Pa loke ta trata e aspekto ei nos ta pará dilanti e mésun tarea ku no ta fásil’, segun diputado Tjin Asjoe.

‘Tin mas kos tambe ku nos ta kompartí, aunke ya kaba tin 9 aña ku nos no ta huntu mas. No opstante e separashon estatal e laso entre nos pueblonan sin kita sin pone a keda mésun fuerte. Entre e gobernantenan ku desde 10-10-10 a bai nos dilanti no semper kosnan a bai na un manera harmonioso, pero afortunadamente esei ta pasado. E Kolegio Ehekutivo ku ami ta representá akinan ta honra e lema ‘huntu nos ta mas fuerte’. I ku un kinipí di wowo den direkshon di nos partnernan na Den Haag mi ta bisa aserka: tin biaha un bon bisiña ta mihó ku un amigu ku ta leu.’

Diputado Tjin Asjoe a ekspresá e deseo ku nos gobernantenan por konbertí e lasonan familiar fuerte i mutuo ku e pueblonan di Kòrsou i Boneiru ta sinti, den mas koperashon. ‘Riba algun tereno e koperashon a sigui nòrmalmente despues di 10-10-10, pero mi ta konbensí ku tin hopi mas posibilidat pa kana huntu, uni forsa, siña di otro i duna otro un man kaminda ta nesesario.’ E diputado a rekordá e presentenan ku na aña 2012 Boneiru a sera un protokòl di fraternidat ku Aruba. ‘Si nos por sera un protokòl di fraternidat ku Kòrsou tambe, nos lo aploudí esei inmensamente. Por sierto nos ta konfrontá e mésun desafionan, manera pobresa, kambio di klima, problema di desperdisio, profeshonalisashon di nos aparatonan gubernamental, mehorashon di maneho finansiero i salvaguardá bon gobernashon. Pero e motibu mas importante pa hasi e lasonan mas estrecho ta e echo ku na promé lugá nos ta ruman i pa mi parti nos ta keda ruman te den eternidat’, segun Tjin Asjoe.

Den márgen di e enkuentro e diputado a papia ku entre otro e ministernan plenipotensiario Anthony Begina di Kòrsou, Jorien Wuite di Sint Maarten i Guillfred Besarilo di Aruba i ‘staatsraad’ Paul Comenencia.


BONAIRE WIL SAMENWERKING MET CURAÇAO INTENSIVEREN

Den Haag – Op uitnodiging van gevolmachtigde minister van Curaçao Anthony Begina heeft gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe een korte toespraak gehouden bij de door het Curaçaohuis georganiseerde herdenking van de Dag van de Autonomie in theater De Vaillant in Den Haag.

,,U viert vandaag uw negende verjaardag als autonoom land in het Koninkrijk. Masha pabien! U bent terecht trots op die status en werkt er hard aan om – ondanks de moeilijke omstandigheden zoals de grote impact van de crisis in ons buurland Venezuela – de welvaart van uw land en het welzijn van uw burgers te bevorderen. Wat dat betreft staan we voor dezelfde, niet eenvoudige opgave”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe.

,,We delen wel meer, ook al zijn wij alweer 9 jaar uit elkaar. Ondanks de staatkundige scheiding is de band tussen onze volkeren onverminderd sterk gebleven. Tussen de bestuurders die ons sinds 10-10-10 voorgingen klikte het soms minder, maar dat is gelukkig verleden tijd. Het Bestuurscollege dat ik hier vertegenwoordig huldigt het motto ‘samen sterker’. En zeg ik er met een knipoog richting onze partners in Den Haag bij: aan een goede buur heb je – soms – meer dan een verre vriend.”

Gedeputeerde Tjin Asjoe sprak de wens uit dat de sterke verwantschap die de bevolkingen van Curaçao en Bonaire met elkaar voelen door de bestuurders wordt omgezet in meer samenwerking. ,,Op een aantal terreinen is de samenwerking na 10-10-10 gewoon doorgegaan, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om samen op te trekken, de krachten te bundelen, van elkaar te leren en de helpende hand toe te steken waar nodig.”

De gedeputeerde herinnerde de aanwezigen er aan dat Bonaire in 2012 een broederschapsprotocol met Aruba heeft gesloten. ,,Wij zouden het zeer toejuichen ook met Curaçao een broederschapsprotocol te sluiten. We worden immers geconfronteerd met dezelfde uitdagingen, zoals de armoede, de klimaatverandering, de afvalproblematiek, de professionalisering van onze ambtenarenapparaten, het verbeteren van het financieel beheer en de borging van goed bestuur. Maar de belangrijkste reden om de banden aan te halen is het feit dat wij in de allereerste plaats broeders en zusters zijn en dat, wat mij betreft, tot in de eeuwigheid zullen blijven”, aldus Tjin Asjoe.

In de marge van de bijeenkomst sprak de gedeputeerde onder meer met de gevolmachtigde ministers Anthony Begina, Jorien Wuite (Sint Maarten) en Guillfred Besaril (Aruba) en Staatsraad Paul Comenencia.

Share This
error: Content is protected !!