KRALENDIJK – Djaweps último ku un flùitmentu di otro mundu pero hopi entusiasmá un sala yen di empresario i stakeholder na un manera konbinsente a duna forsa na nan disposishon pa koperá ku desaroyo di e proyektonan di KvK Academy i Business Incubator. Ámbos proyekto ta bai yuda empresarionan (ku ta kuminsando) na Boneiru pa bira mas eksitoso i seguidamente ofresé nan e posibilidatnan pa mantené e éksito ei.

Durante e Kick-off e direktor di Kámara di Komèrsio, Weero Koster, a splika ku prinsipalmente empresarionan ku ta kuminsá nobo, starternan, ta konfrontá difikultat. Solamente 25% di e ‘startups’ ta logra alkansá e promé sinku añanan. E eskala chikitu, kostonan di hasi negoshi (cost of doing business) i falta di fasilidat, konosementu i eksperensia i un ret di kontakto relevante ta hunga un rol importante den esei. ‘Mirando e echo ku MKB (empresa mediano i chikitu) ta e motor di ekonomia na Boneiru, ta hopi importante pa nos bai yuda e ‘startup’-nan, ku pa 90% ta konsistí di negoshi propio (eenmanszaak) i bv-nan chikitu, pa bira mas eksitoso. Esei ta bai logra solamente si nos hasié konhuntamente. I p’esei nos tin hopi mester di tur hende: e empresarionan mes, tur stakeholder, gobièrnu di Boneiru i gobièrnu hulandes i e organisashonnan ‘profit’ i ‘non-profit’’, asina e direktor a trese padilanti. ‘E ora ei e KvK Academy i e Business Incubator ku nos ta bai kuminsá kuné na Rincon den koperashon ku Mangazina di Rei, debidamente lo por sostené e empresarionan ku ta kuminsando ku konosementu, ‘coaching’ i un ambiente seif pa kuminsá i yuda Boneiru su ekonomia bai dilanti’, el a añadí. ‘Esakinan ta proyektonan ku konhuntamente nos ke lanta fo’i tera.’

E lider di proyekto di KvK Academy, Patricia Bergwijn, i esun di Business Incubator, Danilo Christiaan, a enfatisá e importansia di koperashon i aporte di stakeholdernan i e empresarionan mes. Pa e motibu ei e lider di proyekto di KvK Academy durante luna di òktober lo aserká empresarionan, stakeholdernan i organisashonnan relevante ku e pregunta kiko empresarionan na Boneiru segun nan tin mester òf kiko nan falta pa loke ta trata konosementu i abilidatnan pa ta mas eksitoso. A base di e resultadonan di e investigashon di nesesidat ei lo formulá i desaroyá e kuríkulo di KvK Academy mas aleu. Despues di un evaluashon di e promé konsepto na luna di novèmber den koperashon ku stakeholdernan i empresarionan, na luna di desèmber e programa di lès mester ta kla pa ranka sali, di manera ku Kámara di Komèrsio por kuminsá mesora kuné den e promé mitar aña di 2020.

Pa e proyekto di Business Incubator lo invitá empresarionan di e sektor di ‘Arts & Crafts’ (Arte i Ofishi) pa un – ‘design workshop’ (tayer di diseño) kaminda lo eksplorá e nesesidatnan i posibilidatnan pa koperashon i interkambio. Finalmente mester surgi un ret ámplio di kontakto di mèntòrnan, instansianan di konosementu i spònsernan ku por yuda hasi e Business Incubator un éksito.


KICK-OFF KVK ACADEMY EN BUSINESS INCUBATOR GROOT SUCCES

KRALENDIJK – Met een weliswaar enigszins oorverdovend maar enthousiast gefluit zette een volle zaal ondernemers en stakeholders afgelopen donderdag in koor hun bereidheid om mee te werken aan de ontwikkeling van de KvK Academy en het Business Incubator project overtuigend kracht bij. Beide projecten gaan (startende) ondernemers op Bonaire helpen succesvoller te worden en hen vervolgens handvatten aanreiken om dat succes vast te houden.

Tijdens de Kick-off legde de directeur van de Kamer van Koophandel, Weero Koster, uit dat met name starters het moeilijk hebben. Slechts 25% van de startups komen de eerste vijf jaar door. De kleinschaligheid, ‘cost of doing business’, het gebrek aan faciliteiten, kennis, ervaring en een relevant netwerk spelen daarbij een belangrijke rol. “Gezien het feit dat de MKB [het midden- en klein bedrijf] de motor van de economie is op Bonaire, is het heel belangrijk dat we de startups, die 90% bestaan uit eenmanszaken en kleine bv’s, gaan helpen succesvoller te worden. Dat gaat alleen lukken als we dat gezamenlijk doen. En dus hebben we iedereen heel hard nodig; de ondernemers zelf, alle stakeholders, overheden en de profit en non-profitorganisaties”, zo stelde de directeur. “Dan zullen de KvK Academy en de in samenwerking met Mangazina di Rei op te zetten Business Incubator in Rincon de startende ondernemers daadwerkelijk met kennis, coaching en een veilige startomgeving kunnen ondersteunen en Bonaires economie vooruit kunnen helpen”, voegde hij toe. “Dit zijn projecten die we gezamenlijk willen oppakken.”

Ook de projectleiders van KvK Academy, Patricia Bergwijn, en Business Incubator, Danilo Christiaan, benadrukten het belang van samenwerking en de input van stakeholders en de ondernemers zelf.

De projectleider KvK Academy zal dan ook gedurende de maand oktober ondernemers, stakeholders en relevante organisaties benaderen met de vraag wat de ondernemers op Bonaire volgens hen nodig hebben dan wel missen aan kennis en vaardigheden om nog succesvoller te zijn. Op basis van de uitkomsten van dat behoefteonderzoek wordt het curriculum van de KvK Academy verder samengesteld en opgebouwd. Na een in samenwerking met stakeholders en ondernemers toetsing van het eerste concept in november moet het lesprogramma in december startklaar zijn, zodat de Kamer er direct mee aan de slag kan in het eerste half jaar van 2020.

Voor het Business Incubator-project zullen ondernemers uit de sector Arts & Crafts uitgenodigd worden voor een ‘design workshop’ waarin samen de behoeften en mogelijkheden voor samenwerking en uitwisseling verkend zullen worden. Uiteindelijk moet er een breed netwerk ontstaan van mentoren, kennisinstellingen en sponsors die mee kunnen helpen de Business Incubator tot een succes te maken.

Share This
error: Content is protected !!