Kralendijk – Boneiru ta uni su mes ku e maneho internashonal pa protehá oséano. Relashoná ku esaki riba djarason 16 di òktober diputado Elvis Tjin Asjoe na nòmber di Entidat Públiko Boneiru a pone su firma bou di e asina yamá ‘Declaration on Oceans’ (Deklarashon tokante Oséanonan). E seremonia di firmamentu a forma e parti final di e promé dia di e konferensia ‘From the Poles to the Tropics, OCT’s Blue Landscape’ di Asosashon di Paisnan i Teritorionan Ultramar di Union Oropeo (OCTA) ku e siman aki ta tuma lugá na e kapital belgikano.

Meta di e ‘Declaration on Oceans’ ta pa konbensé komunidat internashonal di e balor ekonómiko i sosial di oséanonan i e nesesidat pa protehá nan mihó. E palabrashonnan ku nan a formulá ta konektá hopi bon ku e konsepto di Blue Destination di Boneiru i e medidanan ku ya kaba Entidat Públiko Boneiru a tuma òf tin den preparashon, manera prohibishon di plèstik desechabel.

‘E pasonan ku nos komo Boneiru ta hasi ta importante i sigur nos mester kontinuá ku eseinan, pero e impakto di loke nos komo isla chikitu ta hasi riba eskala mundial naturalmente ta tiki. Práktikamente mayoria di e plèstik ku ta drif yega nos kosta ta prosedente di otro paisnan. P’esei ta asina bon ku awe huntu ku un kantidat grandi di otro paisnan nos a hasi palabrashonnan komun pa konhuntamente hasi esfuerso pa hasi nos oséanonan mas salú’, segun diputado Tjin Asjoe, despues ku den su funshon di ‘territorial authorised officer – ofisial teritorial outorisá’ na nòmber di Entidat Públiko Boneiru el a firma e ‘Declaration on Oceans’.

Nos islanan ruman Kòrsou, Aruba, St Eustatius i Saba ku tambe ta partisipá na e konferensia ku un delegashon, tambe ta ko-firmante di e deklarashon.


BONAIRE ONDERTEKENT DECLARATION ON OCEANS

Kralendijk – Bonaire schaart zich achter het internationale beleid om de oceanen te beschermen. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe heeft daartoe woensdag in Brussel namens het openbaar lichaam Bonaire zijn handtekening gezet onder een zogeheten ‘Declaration on Oceans’.

De ondertekeningsceremonie vormde het slotstuk van een voor Bonaire succesvol verlopen eerste dag van de conferentie ‘From the Poles to the Tropics, OCT’s Blue Landscape’ van de Association of the Overseas Countries and Territories of the European Union (de OCTA) die deze week in de Belgische hoofdstad wordt gehouden.

Het doel van de ‘Declaration on Oceans’ is de internationale gemeenschap te doordringen van de economische en maatschappelijke waarde van de oceanen en de noodzaak deze beter te beschermen. De opgenomen afspraken sluiten goed aan bij het Blue Destination-concept van Bonaire en maatregelen die het openbaar lichaam al heeft genomen of in voorbereiding heeft zoals het verbod op wegwerpplastic.

,,De stappen die wij als Bonaire zetten zijn belangrijk en daar moeten wij vooral mee doorgaan, maar de impact van wat wij als klein eiland op de wereldschaal doen is natuurlijk gering. Verreweg het meeste plastic dat op onze kust aanspoelt is uit andere landen afkomstig. Daarom is het zo goed dat wij vandaag met een groot aantal andere landen gemeenschappelijke afspraken hebben gemaakt om ons gezamenlijk in te zetten voor het gezonder maken van de oceanen”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe nadat hij in zijn functie als ‘territorial authorised officer’ namens het openbaar lichaam Bonaire de ‘Declaration on Oceans’ had ondertekend.

Tot de medeondertekenaars behoorden ook de zustereilanden Curaçao, Aruba, Sint Eustatius en Saba die eveneens met een delegatie aan de conferentie deelnemen.

Share This
error: Content is protected !!