Kralendijk – For di momentu ku e Kolegio Ehekutivo nobo aki a sinta, pa di promé biaha den hopi tempu e reportahenan di responsabilisashon ta keda entregá na tempu atrobe na Kolegio di supervishon finansiero BES (Cft). Cft ta konfirmá esaki den su reportahe ku ta kubri e promé mitar aña di 2019 ku resientemente sekretario di estado di Asuntunan Interior i Relashonnan den Reino Raymond Knops a entregá na Tweede Kamer. ‘Cft ta konstatá ku den promé mitar aña di 2019 tur reportahe di responsabilisashon a keda entregá na tempu’, asina por lesa den reportahe di Cft. ‘Na luna di febrüari i yüni Cft a bishitá Boneiru. Durante e bishitanan aki Cft a papia ku Kolegio Ehekutivo i Konseho Insular, gezaghebber, representante di reino interino, e mènedjer di programa di e Akuerdo Intergubernamental i gerensia di algun kompania anónimo di gobièrnu.’ Ku satisfakshon Cft ta konstatá ku Kolegio Ehekutivo di Boneiru a hasi kaso di e konseho pa duna e montante ku a sobra di 2018 un bon destinashon. ‘Entidat Públiko Boneiru a sigui e konseho aki i a destiná 7.1 mion dòler pa entre otro proyektonan di infrastruktura i renobashon di waf di sùit (Waf Nelson Petrus Craane).’

Den pasado vários biaha Cft a mustra riba importansia di ‘good corporate governance’ serka entidatnan di gobièrnu. ‘A palabrá ku pa mas tardá fin di 2019 e gerensianan i huntanan di komisario ta kompletamente formá, ku e statutonan ta kumpli ku lei- i regulashonnan vigente i ku tur kuenta anual pa loke ta trata 2018 ta stipulá i entregá na Cft.’ Aunke ku inmediatamente despues di su huramentashon Kolegio Ehekutivo a kuminsá ku mehorashon di maneho finansiero e proseso aki no ta kompletamente kla ainda. ‘Den e Akuerdo Intergubernamental a hasi vários palabrashon entre Boneiru i Hulanda Oropeo pa mehorashon di maneho finansiero, entre otro formulashon di un plan di mehorashon nobo pa maneho finansiero (plan di mehorashon 2.0). Durante e bishita di Cft na luna di yüni Entidat Públiko Boneiru a presentá un konsepto di e plan di mehorashon 2.0 aki na Cft. E resultadonan di e plan di mehorashon aki mester kondusí na un deklarashon aprobativo di akountent pa loke ta trata tantu konfiabilidat komo legitimidat di e kuenta anual di 2021.’

Den un reakshon riba e reportahe di mitar aña di Cft diputado Elvis Tjin Asjoe ta bisa: ‘A base di e tono bo por dedusí ku tin kestion atrobe di un bon relashon di koperashon. For di luna di aprel nos a pone pasonan grandi bai dilanti. Un ehèmpel ta ku awor aki nos tin henter e siklo di presupuesto bou di kontròl. Nos aparato públiko ku departamentu di Finansa na kabes a traha hopi duru pa logra esaki.’

‘Pero Kolegio Ehekutivo ta realisá su mes ku tin hopi kos pa hasi ainda. No pasobra Cft i Den Haag ke esei, pero pasobra nos komo Kolegio Ehekutivo no por goberná bon si nos no por tin konfiansa den nos atministrashon finansiero. Esei ta e motibu pakiko ehekushon di plan di mehorashon 2.0 tin prioridat pa nos, na interes di Boneiru. Ya kaba nos ta wardando riba e próksimo bishita di Cft pa nos mustra nan kua ta e progresonan ku nos a hasi for di luna di yüni’, segun diputado Tjin Asjoe.   


CFT: BONAIRE IS OP TIJD MET RAPPORTAGES

Kralendijk – Sinds het aantreden van een nieuw Bestuurscollege worden voor het eerst sinds tijden de verantwoordingsrapportages weer op tijd ingediend bij het College financieel toezicht BES. Dat bevestigt het Cft in zijn rapportage over het eerste halfjaar van 2019 die vandaag door staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops aan de Tweede Kamer is aangeboden.

,,Het Cft constateert dat in het eerste halfjaar 2019, alle verantwoordingsrapportages tijdig zijn ingediend”, staat daarin te lezen. ,,Het Cft heeft in februari en juni bezoeken gebracht aan Bonaire. Tijdens deze bezoeken heeft het Cft gesproken met de Bestuurscolleges en de Eilandsraden, de gezaghebber, de waarnemend rijksvertegenwoordiger, de programmamanager van het Bestuursakkoord en de directies van een aantal overheidsvennootschappen.”

Tevreden stelt het Cft vast dat het Bestuurscollege het advies ter harte heeft genomen het overschot uit 2018 een goede bestemming te geven. ,,Het OLB heeft dit advies opgevolgd en heeft USD 7,1 miljoen bestemd voor onder meer infrastructuurprojecten en de renovatie van de zuidpier in de haven.”

In het verleden heeft het Cft meermaals gewezen op het belang van good corporate governance bij de overheidsentiteiten. ,,Afgesproken is dat uiterlijk eind 2019 de besturen en raden van commissarissen volledig zijn bemenst, de statuten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en alle jaarrekeningen over het jaar 2018 zijn vastgesteld en bij het Cft ingediend.”

Hoewel het BC onmiddellijk na zijn beëdiging een start heeft gemaakt met het verbeteren van het financieel beheer is dit proces nog niet afgerond. ,,In het Bestuursakkoord zijn meerdere afspraken gemaakt tussen Bonaire en Europees Nederland ter verbetering van het financieel beheer, waaronder het opstellen van een nieuw verbeterplan financieel beheer (verbeterplan 2.0). Tijdens het bezoek van het Cft in juni heeft het openbaar lichaam een concept van dit verbeterplan 2.0 aan het Cft gepresenteerd. De resultaten van dit verbeterplan moeten leiden tot een goedkeurende accountantsverklaring voor zowel getrouwheid als rechtmatigheid bij de jaarrekening 2021.”

In een reactie op de halfjaarrapportage van het Cft zegt gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe: ,,Aan de toon kun je afleiden dat er weer sprake is van een goede samenwerkingsrelatie. Wij hebben sinds april grote stappen vooruit gezet. Zo hebben wij nu de hele begrotingscyclus onder controle. Ons ambtelijk apparaat met de afdeling Financiën voorop heeft er heel hard aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen.”

,,Maar het Bestuurscollege reasliseert zich dat er nog veel te doen is. Niet omdat het Cft en Den Haag dat willen, maar omdat wij als Bestuurscollege niet goed kunnen besturen als we niet kunnen vertrouwen op de financiële administratie. Dat is de reden waarom de uitvoering van verbeterplan 2.0 ons prioriteit heeft, in het belang van Bonaire. Wij kijken uit naar het volgende bezoek van het Cft om te laten zien welke vorderingen wij sinds juni hebben gemaakt”, aldus gedeputeerde Tjin Asjoe.

Share This
error: Content is protected !!