Kralendijk – Manera mi a kaba di ilustrá e tema sentral di e konferensia akí no ta un pasivo ‘kiko lo para di nos den futuro, si nos mas bien un aktivo ‘kua ta e futuro ku nos ke bira. Ku otro palabra: kon e komunidat Boneriano lo mester ta den 2030? Un pregunta ku ta konserní nos tur, i indudablemente nos tur tin nos mes ideanan tokante esei. Nos no ke laga koriente hiba nos, pero nos ke krea i ta e koriente.

P’esei mes mi ta haña mashá kontentu ku e organisashon a skohe pa envolví un i tur den kreashon di e Masterplan Bonaire 2030. Esaki ta e mesun aserkamentu ku Bestuurscollege a usa tambe pa desaroyá e programa di gobernashon aktual i ku a resultá nos mashá bon.

Nos a risibí mas ku shen kontribushon for di tur sektor di komunidat. Ku rason, e programa di gobernashon ta karga e título: Di nos tur, dor di nos tur i pa nos tur. Esei mester konta tambe pa e masterplan den kua lo definí kon nos futuro konhunto lo ta. Huntu nos lo traha un diseño di e Boneiru di 2030.

E parti agradabel i a la bes e reto di e fase akí ta ku nos no tin mester di dominá nos mes. Bo por asta, i por fabor hasié, pensa out of the box durante e dianan benidero. Laga nos reta nos mes, e trata na alkansá lo máksimo. Den mi kaso por ehèmpel, lo ke mira den e siguiente dies añanan pobresa keda eradiká for di Boneiru. Kisas boso ta haña esei un soño irealisabel, pero lo mi no konsiderá mi un bon gezaghebber si mi no aspirá pa eradiká pobresa i realisá un partisipashon mas grandi di komunidat

Den mi Boneiru ideal, bienestar ta mas importante ku prosperidat. Mi no ta mira prosperidat ekonómiko komo un meta, sino mas bien komo un medio pa alsa bienestar. Ami tabata impresario, pues mi sa ku ta nesesario pa gana plaka pa por paga bo empleadonan i bo mes un salario hustu i bolbe hasi invershon.

Esei ta konta tambe pa nos komo komunidat: huntu nos mester por generá sufisiente entrada pa por paga pa fasilidatnan di enseñansa, salubridat, kaminda etc. Ta esei ta e realidat den kua nos ta biba. Sinembargo, rikesa no ta únikamente un kuestion di plaka, pero prinsipalmente ta un kuestion di kon nos ta anda ku otro i ku nos isla. P’esei nos mester puntra nos mes: Nos ke un isla kaminda un i tur por lanta i krese den un ambiente sigur, salú i stimulante?

Kaminda un i tur, inkluso e generashonnan despues di nos, tin oportunidat igual pa ta felis?

Kaminda nos ta anda ku otro di manera respetuoso?

Kaminda interes general no ta supordiná na nos interes propio?

Kaminda nos ta anda kuidadosamente ku nos naturalesa i medioambiente?

Kaminda nos ta honra balor i normanan boneriano?

Kaminda nos ta apresiá i kultivá nos propio kultura?

Kaminda nos ta aseptá otro manera nos ta?

Kaminda nos ta kuida nos kosuidadanonan vulnerabel?

Kaminda nos no ta kritiká otro, pero hustamente ta yuda alsa otro?

Kaminda polítiko i mandatarionan ta pone nan mes pa sirbi komunidat?

Den poko palabra, nos ke un Boneiru ku huntu nos por ta orguyoso di dje?

Loke mi ke bisa ta: tribi soña na bos altu den e dianan benidero. No pensa di antemano ku algu no ta posibel i laga esei stroba bo. Unda tin boluntat tin un kaminda, i si no tin e kaminda nos ta trah’é. Konsiderá e masterplan akí ku nos ta desaroyando komo un enkargo na polítiko i mandatarionan pa realisá nos soño di nos tur huntu. I aki mi ke enfatisá e palabra huntu, simplemente pasobra uní nos ta para fuerte, i dividí nos ta kai.

Permití mi konkluí felisitando e organisadónan ku e programa sumamente interesante ku nan a prepará pa nos. Nan a logra haña un kantidat di oradó huntu ku

ke kompartí nan historianan fasinante ku nos. Mi ta konvensí ku ta spera nos tres dia ku lo inspirá nos.


SPEECH GEZAGHEBBER EDISON RIJNA BIJ DE OPENING VAN KICK-OFF MASTERPLAN 2030 CONFERENCE 6 NOVEMBER 2019

(Inleidende woorden)

Zoals ik zojuist heb geïllustreerd, is het centrale thema van deze conferentie geen passieve ‘wat zal er van ons worden in de toekomst’, maar een actieve ‘welke toekomst willen we er samen van maken’. Met andere woorden: hoe moet de Bonairiaanse gemeenschap er in 2030 uitzien? Een vraag die ons allemaal aangaat en ongetwijfeld hebben we hier allemaal onze eigen ideeën over. We willen niet met de stroom meegaan, wij willen creëren en zelf de stroom zijn.

Daarom ben ik blij dat de organisatie ervoor heeft gekozen om iedereen bij het creëren van het Masterplan Bonaire 2030 te betrekken. Deze aanpak is dezelfde als die we als Bestuurscollege hebben toegepast om het huidige bestuursprogramma te ontwikkelen en het heeft voor ons goed gewerkt.

De input die we ontvingen van alle sectoren van de gemeenschap bedroeg meer dan honderd

bijdragen. Dit is ook de reden waarom de titel van het bestuursprogramma heel toepasselijk luidt: Van ons allemaal, door ons allemaal en voor ons allemaal. Hetzelfde concept zal ook van toepassing zijn op het masterplan dat zal aangeven hoe onze gedeelde toekomst eruit gaat zien. Samen gaan we een ontwerp maken van Bonaire in 2030.

Het leuke en ook uitdagende deel van deze fase is dat we ons niet hoeven in te houden. Je kan

– en doe dat dan ook alsjeblieft – de komende dagen ‘out of the box’ denken. Laten we onszelf uitdagen en het maximale willen bereiken. In mijn geval zou ik bijvoorbeeld graag zien dat de armoede in Bonaire de komende tien jaar helemaal wordt weggewerkt. Ik wil graag een actievere en meer significante betrokkenheid en bijdrage van en meer voordeel voor onze lokale gemeenschap bij de huidige ontwikkeling van ons eiland. U denkt wellicht dat dit onbereikbare dromen zijn, maar ik zou mezelf niet als een goede gezaghebber

beschouwen als ik er niet naar zou streven om armoede uit te roeien en meer participatie van de gemeenschap te bereiken.

Op mijn ideale Bonaire is welzijn belangrijker dan rijkdom. Ik zie economische rijkdom niet

als een doel, maar eerder als een middel om het welzijn te verbeteren. Ik ben ondernemer geweest, dus ik besef dat geld verdienen noodzakelijk is om uw werknemers en uzelf een redelijk salaris te kunnen betalen en om herinvesteringen te doen.

Hetzelfde geldt voor ons als gemeenschap: samen moeten we genoeg verdienen om

onderwijsfaciliteiten, gezondheidszorg, wegen enzovoorts te kunnen betalen. Dat is de realiteit waarin we leven. Welvaart wordt echter niet alleen gedefinieerd door geld, maar vooral door hoe we met elkaar en met ons eiland omgaan. Daarom moeten we ons afvragen: willen we een samenleving waarin iedereen zich ontwikkelt in een veilige, gezonde en stimulerende omgeving?

Waar iedereen, ook de generaties die na ons komen, een gelijke kans heeft om gelukkig te zijn?

Waar we elkaar respectvol behandelen?

Waar het grotere goed niet ondergeschikt is aan persoonlijke belangen?

Waar wij zorgvuldig omgaan met onze natuur en ons milieu?

Waar wij onze Bonairiaanse normen en waarden hoog houden?

Waar wij onze eigen cultuur koesteren?

Waar wij elkaar accepteren zoals we zijn?

Waar wij voor onze kwetsbare medeburgers zorgen?

Waar wij elkaar niet naar beneden trekken, maar elkaar helpen groeien?

Waar politici en overheidsfunctionarissen zich ten dienste stellen van de gemeenschap?

Kortom, willen we een Bonaire waar we samen trots op kunnen zijn?

Wat ik probeer te vertellen is, durf je dromen de komende dagen te uiten. Sta niet toe dat je jezelf tegenhoudt door van tevoren te denken dat iets niet mogelijk is. Waar een wil is, is een weg of we creëren gewoon een weg. Beschouw dit masterplan dat we samen aan het creëren zijn als een opdracht aan bestuurders en politici om onze gedeelde droom waar te maken. Ik wil hierbij graag het woord ‘samen’ benadrukken, huntu, eenvoudigweg omdat wij verenigd sterk staan en verdeeld wij onze ondergang tegemoet gaan. Laat mij afsluiten met de organisatoren te feliciteren met het zeer interessante programma dat ze hebben samengesteld. Ze zijn erin geslaagd een reeks van sprekers bij elkaar te brengen die hun fascinerende verhalen met ons gaan delen. Ik ben ervan overtuigd dat wij drie inspirerende dagen tegemoet kunnen zien.

Dames en heren, ik dank u voor uw aandacht en wens u een paar inspirerende dagen toe.

Share This
error: Content is protected !!