Kralendijk – E Konferensia Kickoff Masterplan 2030 a produsí un kantidat grandi di idea. Pa e motibu ei ku satisfakshon diputado Elvis Tjin Asjoe ta wak bèk riba e enkuentro di tres dia na kua mas ku 200 boneriano a partisipá, kendenan despues di riba e promé dia a keda inspirá pa oradónan fasinante, a bai traha den diferente tayer pa entregá ‘input’ pa e plan maestro. ‘E partisipantenan tabata prinsipalmente representantenan di organisashonnan, fundashonnan i asosashonnan, empresarionan i empleadonan públiko.

Komo Kolegio Ehekutivo nos ta haña hopi importante ku profeshonalnan, pero tambe suidadanonan ta yuda pensa ámpliamente i papia ku nos tokante kon nos isla mester lusi na aña 2030. P’esei nos ta tene enkuentro den bario tambe i nos ta bai enbolbí nos skolnan. Ta trata di futuro di nos tur i p’esei nos ke ofresé tur hende un oportunidat pa trese dilanti loke e tin di bisa. Meskos ku nos programa di gobernashon e Plan Maestro 2030 tambe ta di nos tur, atraves di nos tur i pa nos tur.’

A base di tur e ideanan ku a bini dilanti nos ta laga skirbi un konsepto. ‘E arte ta pa konbertí tur e sugerensianan ei den un totalidat koherente i lógiko. Nos ta konsiderando pa hasi esei den koperashon ku un òf mas universidat, preferibelmente hasiendo uso di studiantenan boneriano, profeshonalnan hóben i nos penshonadonan. Nos ke utilisá e kantidat grandi di talento ku tin den nos komunidat maksimalmente. Nos por hasi hopi mas ku nos mes ta pensa. Esei ta konta sigur ora di determiná nos propio futuro.’

Representantenan di diferente organisashon sosial internashonal a asistí na e konferensia, manera World Wildlife Fund (Fondo Mundial di Naturalesa), ámtenarnan di e diferente ministerionan, manera ministerio di Asuntunan Interno i Relashonnan den Reino, ministerio di Asuntunan Ekonómiko i Klima i ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa i un delegashon di Union Oropeo. ‘Boneiru a mustra lo mehor di su mes. Na final di e konferensia e organisashon i Kolegio Ehekutivo a risibí hopi kòmplimènt pa e organisashon profeshonal. Tur hende a keda hopi impreshoná pa e presentashonnan di e gruponan di trabou.’

Tokante resultado di e tayernan e miembronan di Kolegio Ehekutivo ta sumamente satisfecho. Gezaghebber Edison Rijna: ‘Mi ta haña bunita pa mira kon for di awor hendenan ta brasa un konsepto basta apstrakto manera Blue Destination. Diputado Nina den Heyer: ‘E echo ku e partisipantenan a bini ku asina tantu sugerensia pa mehorashon di nos fasilidatnan sosial ta pone mi sinti mi mes hopi bon.’ Diputado James Kroon: ‘Mirando e tayer tokante infrastruktura mi sa ku mi por ta sigur di sosten pa e manera ku nos ta atendé ku drechamentu di nos kamindanan.’

Tin konfiansa den futuro di Boneiru kaminda konhuntamente nos ta duna direkshon na esei. Ku aki aya por a skucha algu di duda, ta algu ku Tjin Asjoe por komprendé. ‘Korektamente hendenan ta fèrwagt ku polítika ta pone su mes den servisio di interes general. Esei ta e motibu pakiko den e Akuerdo Intergubernamental i den nos propio programa di gobernashon tin asina tantu atenshon pa bon gobernashon i profeshonalisashon di e aparato gubernamental. E mensahe pa e partisipantenan na e konferensia ta bon kla: gobernashon stabil i desidido tin prioridat. Bonerianonan ke bai dilanti na un manera positivo i nan no ke wak bèk den direkshon di sonidonan negativo. Di kurason mi ta di akuerdo ku esei.’

Dia 10 di òktober 2020 ta presentá e vershon definitivo di e Plan Maestro 2030, riba e dia ku eksaktamente 10 aña pasá Boneiru a bira parti di Hulanda. ‘E ora ei e trabou mes ta kuminsá: e ehekushon. Esei tambe nos lo tin ku hasi huntu. Nos ta un komunidat chikitu, pues traha huntu ta nos forsa. Si nos ke engrandesé kalidat di bida na Boneiru, nos lo mester ta dispuesto pa konhuntamente pone nos skoudernan bou di e tarea ei. Mi ta sinti ku e disposishon ei ta kresiendo. E éksito di e enkuentro di Kickoff ta konfirmá esei’, segun Tjin Asjoe.


KICKOFF MASTERPLAN BEVESTIGT GROTE BEREIDHEID BONAIRIANEN SAMEN AAN TOEKOMST TE WERKEN

Kralendijk – De Kickoff Masterplan 2030 Conference heeft een schat aan ideeën opgeleverd. Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe kijkt dan ook tevreden terug op de driedaagse bijeenkomst waaraan door meer dan tweehonderd Bonairianen werd deelgenomen die, na de eerste dag geïnspireerd te zijn door boeiende sprekers, in workshops aan de slag ging om input te leveren voor het masterplan.

,,Deelnemers waren vooral vertegenwoordigers van organisaties, stichtingen en verenigingen, ondernemers en ambtenaren.

Als Bestuurscollege vinden wij het ontzettend belangrijk dat ‘professionals’ maar ook burgers breed meedenken en meepraten over hoe ons eiland er in 2030 uit moet zien. Daarom worden er ook nog bijeenkomsten in de wijken gehouden en gaan we de scholen erbij betrekken. Het gaat over de toekomst van ons allemaal en daarom willen wij iedereen de kans bieden zijn of haar zegje te doen. Het Masterplan 2030 is net als het bestuursprogramma van, door en voor ons allemaal.”

Op basis van alle naar voren gebrachte ideeën wordt een concept geschreven. ,,Het is de kunst van al die suggesties een samenhangend en logisch geheel te maken. Wij overwegen dat in samenwerking met een of meer universiteiten te doen, bij voorkeur met inzet van Bonairiaanse studenten, young professionals en onze gepensioneerden. We willen het vele talent dat we in onze samenleving hebben maximaal benutten. We kunnen veel meer dan we soms zelf denken. Dat geldt zeker voor het bepalen van onze eigen toekomst.”

De conferentie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van verschillende internationale maatschappelijke organisaties zoals het World Wildlife Fund, ambtenaren van verschillende ministeries zoals BZK, EZK en I&W en een delegatie van de Europese Unie. ,,Bonaire heeft zich van zijn beste kant laten zien. Na afloop heeft de organisatie en het bestuurscollege veel complimenten ontvangen voor de professionele organisatie. Men toonde zich ook erg onder de indruk van de presentaties door de werkgroepen.”

Over de resultaten van de workshops zijn de leden van het Bestuurscollege dik tevreden. Gezaghebber Edison Rijna: ,,Ik vind het mooi te zien dat een tamelijk abstract concept als Blue Destination nu al door de mensen wordt omarmd.” Gedeputeerde Nina den Heyer: ,,Dat er zo veel suggesties zijn aangedragen voor het verbeteren van sociaal-maatschappelijke voorzieningen doet mij goed.” Gedeputeerde James Kroon: ,,Afgaande op de workshop over infrastructuur weet ik me verzekerd van steun voor de manier waarop we de verbetering van het wegennet aanpakken.”

Er is vertrouwen in de toekomst van Bonaire waar we gezamenlijk richting aan geven. Dat er hier en daar ook enige scepsis te beluisteren viel begrijpt Tjin Asjoe. ,,Men verwacht terecht dat de politiek zich in dienst stelt van het algemeen belang. Dat is waarom in het Bestuursakkoord en ons eigen bestuursprogramma zoveel aandacht is voor goed bestuur en de professionalisering van het overheidsapparaat. De boodschap van de deelnemers aan de conferentie is duidelijk: stabiel en daadkrachtig bestuur heeft prioriteit. De Bonairianen willen positief vooruit en willen niet omkijken naar negatieve geluiden. Daar ben ik het van harte mee eens.”

De definitieve versie van het Masterplan 2030 wordt op 10 oktober 2020 gepresenteerd, op de dag dat Bonaire precies tien jaar deel is geworden van Nederland. ,,Dan begint het echte werk pas: de uitvoering. Ook dat zullen we met elkaar moeten doen. Wij zijn een kleine gemeenschap dus we moeten het hebben van samenwerking. Als wij de leefkwaliteit op Bonaire willen vergroten zullen we bereid moeten zijn er samen de schouders onder te zetten. Ik proef dat die bereidheid aan het groeien is. Het succes van de Kickoff-bijeenkomst bevestigt dat”, aldus Tjin Asjoe.

Share This
error: Content is protected !!