Kralendijk – Riba promé dia di su bishita di trabou na Hulanda Oropeo, diputado Elvis Tjin Asjoe a konsultá ku presidente di e tim ku a hasi investigashon di struktura i funshonamentu di kompanianan di gobièrnu na Boneiru, drs. Carla Aalse di e ofisina crmLiNK.

Na e kòmbersashon tabata presente tambe Nerry Gonzalez kende entrante promé di novèmber a nombra komo ‘Kwartiermaker Deelnemingen’ i diputado James Kroon. Tópiko di e konsulta tabata rekomendashonnan ku e tim di investigashon a pone den e rapòrt ‘Naar een actief aandeelhouderschap’. Esakinan ta dirigí riba e relashon entre entidat públiko komo akshonista i Huntanan di Komisario c.q. direktoradonan di kompanianan di gobièrnu den kuadro di optimalisashon di bon gobernashon. E investigashon ku crmLiNK a hasi ta sali di e Akuerdo di Gobernashon 2018-2022 ku a sera un aña pasá ku Reino.

Nerry Gonzalez komo kwartiermaker ta haladó di e proyekto. Pa kuminsá, e lo traha un plan den fase pa ehekushon di e rekomendashonnan. Pa esei, e ta hiba diferente kòmbersashon e dianan ku ta bini. Un grupo di direkshon bou di presidensia di gezaghèber Edison Rijna ku e siman aki a bini huntu pa promé biaha, ta guia e proseso.

Fuera di esei, Kolegio Ehekutivo ya a ehekutá algun rekomendashon importante. Diputado Tjin Asjoe: ,,Kompanianan di gobièrnu ta duna servisio vital na nos komunidat. Mester sigurá bon gobernashon, aksesibilidat, preis rasonabel i kontinuidat di nan servisionan. P’esei mesora despues ku nos a asumí poder na aprel, nos a duna prioridat na yena vakatura ku tin biaha pa hopi tempu kaba tabata habrí den Huntanan di Komisario. Promé ku fin di aña tur kompania di gobièrnu tin un Hunta di Komisario kompleto atrobe.”

Mas lat den dia, diputadonan Tjin Asjoe i Kroon a hasi bishita tambe na munisipio Alphen aan den Rijn i Tweede Kamer. E dianan ku ta bini, huntu ku kolega diputado Nina den Heyer, nan ta partisipá na un entrenamentu ku e

asosiashon di wethouder ta ofresé na gobernantenan di Hulanda Karibense.


STAPPENPLAN OM UITVOERING TE GEVEN AAN AANBEVELINGEN UIT ONDERZOEK OVERHEIDS NV’S

Kralendijk – Gedeputeerde Elvis Tjin Asjoe heeft op de eerste dag van zijn werkbezoek aan Europees Nederland overleg gevoerd met de voorzitter van het team dat onderzoek heeft gedaan naar de structuur en werking van de overheidsbedrijven op Bonaire, drs. Carla Aalse van het bureau crmLiNK.

Bij het gesprek waren ook de per 1 november als ‘Kwartiermaker Deelnemingen’ aangestelde Nerry Gonzalez en gedeputeerde James Kroon aanwezig. Onderwerp van het overleg waren de aanbevelingen die het onderzoeksteam in het rapport ‘Naar een actief aandeelhouderschap’ heeft opgenomen. Deze zijn erop gericht de relatie tussen het openbaar lichaam als aandeelhouder en Raden van Commissarissen c.q. directies van de overheidsnv’s in het kader van good governance te optimaliseren. Het onderzoek dat crmLiNK heeft gedaan vloeit voort uit het Bestuursakkoord Bonaire 2018-2022 dat een jaar geleden met het Rijk is gesloten.

Nerry Gonzalez is als kwartiermaker de trekker van het project. Zij zal om te beginnen een stappenplan opstellen voor het uitvoeren van de aanbevelingen. Daarvoor voert zij de komende dagen diverse besprekingen. Het proces wordt begeleid door een stuurgroep die deze week, onder voorzitterschap van gezaghebber Edison Rijna, voor het eerst bijeen is gekomen.

Het Bestuurscollege heeft overigens reeds uitvoering gegeven aan enkele belangrijke aanbevelingen. Gedeputeerde Tjin Asjoe: ,,Overheidsnv’s leveren vitale diensten in onze samenleving. Good governance, toegankelijkheid, betaalbaarheid en continuïteit van hun diensten moeten verzekerd zijn. Wij hebben daarom meteen na ons aantreden in april prioriteit gegeven aan het vervullen van – soms al lang – openstaande vacatures in Raden van Commissarissen. Voor het einde van het jaar hebben alle overheidsnv’s weer een complete Raad van Commissarissen.”

De gedeputeerden Tjin Asjoe en Kroon brachten later op de dag ook nog bezoeken aan de gemeente Alphen aan den Rijn en de Tweede Kamer. De komende dagen nemen zij, samen met collega-gedeputeerde Nina den Heyer deel aan een door de wethoudersvereniging aangeboden training voor bestuurders in Caribisch Nederland.

Share This
error: Content is protected !!