Kralendijk – Kuido pa hendenan ku demensia ta hala hopi atenshon na Boneiru. Den e kuadro aki departamento di Salubridat Públiko a entregá e Plan di Maneho Nashonal Demensia na diputado Sra Nina den Heyer i na Fundashon Alzheimer. Mirando e enbehesimentu ku ta oumentando i e kantidat di hende ku demensia ku tambe ta oumentando, e plan aki ta ofresé un perspektiva balioso pa futuro.
Espektativa ta ku den futuro mundialmente 1 di kada 5 hende  ta desaroyá un forma di demensia. Di esakinan e malesa di Alzheimer ta esun mas komun. Pa e motibu ei gobièrnu, instansianan di seguro di kuido i organisashonnan pa bienestar i kuido ta haña nan konfrontá ku un kantidat di problemátika kompliká. Por ehèmpel: kon nos ta organisá kuido pa e kantidat di hende ku demensia ku ta biba na kas i ku ta oumentando? Kon nos ta sòru pa nos komunidat ta mas ekipá pa atende ku personanan ku demensia? Kiko nos por hasi pa mehorá kalidat di bida di hendenan ku demensia? Na kas, den bisindario i den bario, i den organisashonnan. Tin hopi hende ku boluntariamente ta kuida nan famia, bisiña òf amigu/a ku demensia, nan ta duna e asina yamá ‘mantelzorg’. Di e manera ei por posponé e momentu ku un hende mester bai biba den un instituto di kuido mas tantu posibel. Un pregunta importante ta kon pa sostené e hendenan ku ta duna e kuido boluntario aki, e ‘mantelzorgernan’, den futuro.
Tabata di importansia pa riba nivel insular rekonosé ku mas i mas demensia ta bira un problema na Boneiru. Un problema pa kua mester a bini atenshon serio den forma di maneho. Pa e motibu ei riba enkargo di Kolegio Ehekutivo di Entidat Públiko Boneiru i den koperashon ku Fundashon Alzheimer a skirbi un plan di maneho nashonal pa Demensia.
Aparte di informashon general i echonan tokante demensia, e plan ta deskribí tambe e situashon di demensia na Boneiru. Banda di eseinan e ta kontené rekomendashonnan pa desaroyo i mehorashon di kuido di demensia na Boneiru. Den futuro tur instansia enbolbí por usa e plan komo base pa desaroyonan mas aleu dentro di e tema demensia.
E plan ta presentá na diputado di Salubridat Públiko Sra Nina den Heyer i na Fundashon Alzheimer i su komishon di konseho. Despues di esaki Sra Alcira Janga-Jansen, hefe di departamento di Salubridat Públiko a entregá un ehemplar na ámbos partido.

Nationaal beleidsplan dementie voor Bonaire gepresenteerd

Kralendijk – De zorg voor mensen met dementie staat op Bonaire volop in de belangstelling. De afdeling Publieke Gezondheid heeft binnen dit kader het nationaal beleidsplan dementie overhandigd aan gedeputeerde Nina den Heyer en Fundashon Alzheimer. Gezien de toenemende vergrijzing en het stijgende  aantal mensen met dementie biedt dit plan waardevol toekomstperspectief. 
De verwachting is dat wereldwijd 1 op de 5 mensen in de toekomst een vorm van dementie krijgt. Daarvan is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende. De overheid, zorgverzekeraars en welzijns- en zorgorganisaties zien zich daarom voor een aantal ingewikkelde vraagstukken geplaatst. Hoe organiseren we de zorg voor het toenemend aantal mensen met dementie dat thuis woont bijvoorbeeld? Hoe maken we de samenleving dementievriendelijk? Wat kunnen we doen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te bevorderen? Thuis, in buurten en wijken, én in organisaties. Er zijn veel mantelzorgers die voor mensen met dementie zorgen. Daardoor kan de opname in een zorginstelling vaak zo lang mogelijk uitgesteld worden. Een belangrijke vraag is hoe deze mantelzorgers in de toekomst te ondersteunen.Het was van belang om op eilandelijk niveau te erkennen dat dementie steeds meer een probleem vormt op Bonaire. Een probleem waar serieus aandacht voor moest komen in de vorm van beleid. In opdracht van het bestuurscollege van het openbaar lichaam Bonaire en in samenwerking met Fundashon Alzheimer is daarom een nationaal beleidsplan Dementie geschreven. 
Het plan beschrijft naast de achtergrond en feiten over dementie, ook de situatie van dementie op Bonaire. Daarnaast bevat het aanbevelingen voor de ontwikkeling en verbetering van de dementiezorg op Bonaire. Alle betrokken instanties kunnen het plan in de toekomst gebruiken als basis voor verdere ontwikkelingen binnen het thema dementie.
Het plan is gepresenteerd aan de gedeputeerde van Volksgezondheid mevrouw Nina den Heyer en aan Fundashon Alzheimer en haar adviescommissie. Mevrouw Alcira Janga-Jansen, hoofd van de afdeling Publieke Gezondheid, overhandigde aan beide partijen een exemplaar.


Share This
error: Content is protected !!