For di aña 2017 e maneho di alkohòl (no kore outo betrá òf no fuma) a bin ta haña un forma struktural na Kòrsou. Esaki pa baha e kantidat i evitá morto, personanan gravemente heridá, dalmentu ku outo i tur e otro daño ku korementu di outo fuma por trese kuné. 75 % di mortonan den tráfiko tin di aber ku alkohòl (hopi bia kombiná ku korementu di auto sin bisti faha di seguridat). Ultimamente tur luna tin kòntròl riba uso di alkohòl den tráfiko kaminda ta gara personanan ku a konsumí di mas alkohòl. E personanan aki ta haña en todo kaso un but pa paga i tambe un karchi di kastigu pa un delito. Te ku awor Kuerpo Polisial Kòrsou (KPC) tabata dependé di e aparato pa midi volúmen di alkohòl di Koninklijke Marechausse (KMAR) pa hasi nan trabou. KMAR na su turno tabata yuda KPC ku e kòntròl pa mustra kon pa supla den e aparato ora di kontròl den tráfiko i tambe ku formulá un maneho di uso di alkohòl pa personanan ku ta hasi uso di tráfiko. For di awor KPC ta disponé di su propio aparato pa midi volúmen di alkohòl (‘lease’). 

Mirando ku ta un aparato di ‘lease’, awor e aparato ta disponibel kalke momentu di dia. Si algu kibra na e aparato, mesora lo tin un otro aparato. Banda di esaki un gran kantidat di aparato di supla pa preselekshon a bira disponibel. Tin sufisiente agente polisial ku a sigui un treinen pa por traha ku e aparato. Despues di nan treinen, nan a keda apuntá pa hefe di kuerpo. Esaki ta nifiká tambe ku ora di aksidente i dalmentu di outo den kua tin sospecho ku tabatin uso di alkohòl, den sierto kasonan lo por hasi un tèst riba uso di alkohòl. Awor ku KPC tin su propio aparato, e kòntròlnan di tráfiko riba uso di alkohòl lo bira muchu mas, danki na e disponibilidat di e aparato. E aparato ta akordá pa nos lei i ta us’é na Aruba tambe. 

Tambe, Ministerio Públiko a hasi un petishon na gobièrnu pa adaptá e lei i asina pèrmití pa tur persona ku pasa den un kòntròl di tráfiko supla den e aparato meskos ku na Aruba, Merka i Hulanda. Esei lo mester bira un siguiente stap ku lo por hisa e chèns di gara un persona ku a usa alkohòl i ta den tráfiko. Di e forma aki siudadanonan lo tuma desishonnan mas responsabel, esta no kore outo despé òf durante ku ta usa alkohòl. Na e momentu aki, e lei vigente ta eksihí ku mester tin un sospecho promé ku mester supla. Sinembargo, aworakí práktika ta mustra ku esun ku ta hasi kòntrol ta konstatando muchu tiki sospecho. Lo traha tambe riba e parti aki, esta di por konstatá un sospecho mihó i registrá esaki. 

Ministerio Publiko ta urgi siudadanonan pa no kore outo fuma. Ta deber di kada persona den e komunidat aki pa kòrda riba su propio seguridat den tráfiko i riba esun di su ko-siudadano


EIGEN ADEMANALYSEAPPARAAT VOOR HET KPC 

Sinds 2017 neemt het alcoholbeleid (niet aangeschoten of dronken rijden) structurele vorm aan op Curaçao. Dit om doden, zwaar gewonden, botsingen en alle schade die daarmee samenhangt te verminderen en te voorkomen. 75% van onze verkeersdoden is alcohol gerelateerd (vaak in samenhang met niet dragen van een autogordel). Elke maand zijn er thans alcoholcontroles, waarbij mensen tegen de lamp lopen met teveel alcohol op. Deze mensen krijgen in elk geval een geldboete en daarmee een strafblad voor een misdrijf. Tot op heden was de Korps Politie Curaçao (KPC) afhankelijk van een ademanalyseapparatuur van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) die met hun inzet het (KPC) op veel momenten heeft geholpen de burgers te leren blazen in het apparaat en een anti alcoholbeleid voor verkeersdeelnemers op te zetten. Per nu beschikt het KPC over een eigen (lease) ademanalyseapparaat. 

Doordat het om een lease apparaat gaat is, is dit apparaat vanaf nu op elk moment van de dag beschikbaar. Gaat er iets kapot dan is er gelijk een ander apparaat. Ook zijn er een groter aantal voorselectie blaasapparaten beschikbaar gekomen. Er zijn ook voldoende agenten opgeleid om het apparaat te mogen bedienen. Zij zijn na hun opleiding daartoe aangewezen door de korpschef van het KPC. Dit betekent ook dat bij ongevallen en botsingen met het vermoeden van alcoholgebruik, in voorkomende gevallen een test op alcohol kan worden gedaan. Door het hebben van een eigen apparaat zullen de controles op alcohol flink gaan toenemen vanwege de beschikbaarheid van dit apparaat. Het apparaat is goedgekeurd voor onze wet. Een dergelijke apparaat wordt ook in Aruba gebruikt. 

Daarnaast heeft het OM de regering gevraagd de wet te wijzigen en er voor te zorgen dat iedereen die in een verkeerscontrole terecht komt, verplicht is in een ademanalyseapparaat te blazen (zoals op dat op Aruba en in de VS en Nederland het geval is). Dat zal een volgende stap moeten worden die de pakkans op alcohol in het verkeer vergroot, waardoor mensen een meer verstandige keuze zullen maken (namelijk, niet rijden met alcohol op). Op dit moment vereist de huidige wet nog een verdenking alvorens te moeten blazen. De praktijk leert echter nu dat er te weinig verdenkingen worden geconstateerd door dienders op straat. Ook dit zal hen beter worden bijgebracht, namelijk een verdenking beter constateren en vastleggen. 

Het Openbaar Ministerie dringt aan bij de burger om niet dronken te rijden. Het is de verantwoordelijkheid van ieder persoon om te denken aan de eigen veiligheid en die van de medeburger in het verkeer. 

Share This
error: Content is protected !!