Manera ya kaba konosí e prèispromedio di e pakéte di fruta y bèrdurafresku, a biraekstremadamentekaru. Esaki no ta e kaso pa 47 di e 60 produktonanbásiko den e makutu di e proyekto di komparashon di prèis.

Si no tumaprèisnan di fruta y bèrdura den konsiderashon por konkluíku den e 15 supermerkadonan, ku ta tumaparti den e proyekto di komparashon di prèis, e pakete di47 produkto ta tin un bahadaleve den 2019.Den luna di novèmber 2019 e prèispromedio di e paketeaki a bahakumeiporshentu den komparashon di yanüari 2019.

E supermerkado mas barata di Boneiru no a sigui e evolushonaki. Den luna di novèmber a resultáku e makutu ku 47 produktobásiko a bira 6% mas karu den komparashonkuluna  di yanüari 2019. Ta di speraku e manehoskèrpi di e supermerkadoaki, pa loke ta stipulashon di prèis, no kai naawa.

Den luna di yanüari 2019 e margen di Warehouse tabata 16.5% mas aboukuesunnumero 2 ku ta Wing Cheung. Den luna di novemberesaki a bahabira 9%.

Hopi konsumidó tin e impreshonku van den Tweel ta e supermerkado mas karu di Boneiru. Konforme e resultado di e proyekto di komparashon di prèis, e supermerkadoaki ta score konstantementerònt di e promedio y den e ultimo dos lunananasta mas abou. Den luna di november van den Tweel ta okupá e di sinkulugá.

Ku e proyekto di komparashon di prèis aki, Unkobon y Fundashon Tienda pa Konsumidó ta konsientisá e konsumidó aki na Boneiru kon presupuestá y gastamenos pa produktonanbásiko. Den e proyekto aki Unkobon y FtpKB ta trahahuntuku EZK, RCN y Sage BV.

Riba e website www.unkobon.org e konsumidó por mira e resultado di e komparashon di preis y tambehañaunbistatotal di tur e prèisnan y informashon di e supermerkadonanku ta partisipá. Riba e “spreadsheet” por miradetaye di tur e prèisnan. Tambe por miramesoranakuasupermerkado e produkto di e makutu básiko ta mas kombiniente.


Al eerder werd duidelijk dat verse groente en fruit in 2019 flink duurder zijn geworden. Voor de overige 47 van de 60 producten uit de prijsvergelijker ligt dat anders. 

Als we de prijzen van verse groente en fruit niet meenemen, zijn de prijzen van het pakket van de overige 47 producten in 2019 gemiddeld licht gedaald bij de 15 supermarkten die zijn opgenomen in de maandelijkse prijsvergelijker. In november 2019was de gemiddelde prijs van dit pakket met een half procent gedaald ten opzichte van januari 2019.

De goedkoopste supermarkt van Bonaire volgde deze trend niet. In november bleek het deelpakket van 47 producten bij de Warehouse ten opzichte van januari 6% duurder te zijn geworden.Hopelijk betekent dit niet dat het scherpe prijsbeleid bij deze supermarkt overboord wordt gezet. 

In januari was de index van Warehouse 16,5% lager dan die van nummer 2 Wing Cheung. Dat verschil is in november gekrompen tot 9%.

Bij veel consumenten heerst de indruk dat Van den Tweel de duurste supermarkt van Bonaire is. In de prijsvergelijker scoort deze supermarkt echter steeds rond het gemiddelde en nu al twee maanden ruim daar onder. In november staat VdTop de vijfde plaats.

Met de prijsvergelijker maken de consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB de consumenten van Bonaire meer prijsbewust. In het project wordt samengewerkt met het Ministerie van EZK, RCN en Sage B.V.

Op www.Unkobon.org kunnen consumenten zowel de prijsvergelijker als het totaaloverzicht met alle prijzen en informatie per deelnemende supermarkt zien. Het totaaloverzicht is een uitgebreide spreadsheet, waarop alle meegenomen prijzen te zien zijn. Ook is snel te zien in welke supermarkten de producten uit het mandje het voordeligst zijn.


It has already become clear that fresh fruit and vegetables became considerably more expensive in 2019. For the remaining 47 of the 60 products from the price comparator, the situation is different. 

If we do not include the prices of fresh fruit and vegetables, the prices of the package of the other 47 products on average decreased slightly in 2019 at the 15 supermarkets that are included in the monthly price comparison. By November 2019, the average price of this package had fallen by half a percent compared to January 2019. Bonaire’s cheapest supermarket did not follow this trend. In November, the price of the sub-package of 47 products at the Warehouse was 6% higher than in January. Hopefully this does not mean that this supermarket’ssharp pricing policy will be abandoned. 

In January,the Warehouse index was 16.5% lower than that of number 2 Wing Cheung. The difference shrunk to 9% in November.

Many consumers have the impression that Van den Tweel is the most expensive supermarket in Bonaire. In the price comparison, however, this supermarket always scored around the average and has been well below that for two months now. In November, VdT is in fifth place. 

The consumer organizations Unkobon and FTpKB are making Bonaire’s consumers more price-conscious with the price comparator. In the project, the Ministry of the Interior and Kingdom Relations, RCN and Sage B.V. work together.

On www.Unkobon.org consumers can see both the price comparator and the total overview with all prices and information per participating supermarket. The total overview is an extensive spreadsheet, on which all prices can be seen. It is also easy to see in which supermarkets the products from the basket are the cheapest.

Share This
error: Content is protected !!