Kralendijk – Ku inougurashon di un bòrchi di informashon na e krusada di Kaya Amsterdam i Kaya Leiden, diputado James Kroon riba djaweps 4 di desèmber 2019 na nòmber di Kolegio Ehekutivo di Entidat Públiko Boneiru a duna e señal pa ranka sali ku drechamentu di kaminda rònt di algun skol. Ta kuminsá ku drechamentu di e situashon na Skol Ámplio Papa Cornes na Nort’i Saliña. Despues ta sigui Kolegio San Luis Bertran na Rincon i e skolnan Strea Briante i Rayo di Solo (inkluso e sentro pa akohida di mucha) na Antriol.

E trabou ku en total lo dura 6 luna ta konsistí di asfaltamentu di e partinan di kaminda ku ainda no ta asfaltá i reparashon di e partinan di kaya ku ta den un estado deplorabel. E proyekto no solamente ta kontribuí na un siguridat mas grandi den tráfiko den bisindario direkto di e skolnan, pero tambe ta sòru pa konsiderabelmente ménos molèster di stòf pa e alumnonan i e personal ku ta duna lès.

Akuerdo Intergubernamental

Un prosedura minusioso a bai dilanti di e desishon pa ehekushon. E nesesidat pa drecha e kamindanan rònt di e skolnan tabata eksistí pa mas tempu kaba, pero te ku resientemente tabata falta e finansa. Komo resultado di e Akuerdo Intergubernamental, ku na fin di aña 2018 a sera ku ministerio di Asuntunan Interno i Relashonnan den Reino, e ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa mas promé den e aña aki a primintí un kontribushon di 3 mion euro. Komo muestra di konfiansa di Reino den Kolegio Ehekutivo a disidí pa no duna direkshon riba e proyekto na un organisashon di ehekushon eksterno, pero pa pasa esaki pa Direktorado di Planifikashon i Desaroyo di Entidat Públiko Boneiru. Esei ta konektá ku e meta, ku tambe ta formulá den e Akuerdo Intergubernamental, pa fortifiká forsa di ehekushon di e aparato gubernamental.

Proseso di destaho

Pa organisá i duna guia na e proseso di destaho Direktorado di Planifikashon i Desaroyo a kontratá Caribbean Project Developers (CPD), di manera ku e independensia tabata salbaguardá. Despues di un prosedura di destaho ku a kana transparente, riba konseho di CPD a duna e tarea final na Bonaire Wegenbouw Maarschappij (BWM). Entidat Públiko Boneiru a duna e maneho i supervishon riba un ehekushon korekto di e trabou na Civil Engineering Caribbean (CEC). Den e trayekto di preparashon Direktorado di Planifikashon i Desaroyo a traha entre otro huntu ku e Ofisina di Programa di e Akuerdo Intergubernamental. Banda di esei a base di ‘twinning’ nan a hasi uso di konosementu i eksperensia di e munisipionan Rotterdam i Alphen aan den Rijn.

‘Despues di a risibí e promesa di ministerio di Infrastruktura i Maneho di Awa, preferibelmente nos lo kier a kuminsá mesora, pero kalidat no mag bira víktima di rapides’, segun diputado James Kroon. ‘Ademas den kuadro di bon gobernashon nos kier a tene nos mes na e eksigensianan di ser kuidadoso, sigur pasobra ku esaki nos ta mustra Reino ku nos por ehekutá e tipo di proyektonan aki masha bon bou di nos propio maneho, hasiendo uso di profeshonalnan i partnernan di kolaborashon ku nos mes a selektá. Si bo mira kua tabata tur e pasonan ku nos mester a tuma, tur kos a bai tòg hopi rápido. Un kòmplimènt ta bai pa Direktorado di Planifikashon i Desaroyo i tur e otronan embolbí, manera e Mènedjer di Programa di e Akuerdo Intergubernamental i e Ofisina di Programa, ámtenarnan di e ministerionan di Asuntunan Interno i Relashonnan den Reino i di Infrastruktura i Maneho di Awa i tambe ámtenarnan di e munisipionan Rotterdam i Alphen aan den Rijn i e konsehero di Kolegio Ehekutivo di Entidat Públiko Boneiru, kendenan tur a hasi nan esfuerso pa hasi e dia aki posibel awe.’

Siguridat rònt di skol

Mas importante ainda ta, asina diputado Kroon ta enfatisá, ku e alumnonan di e skolnan embolbí dentro di poko por bai skol na un manera hopi mas seif. ‘Pa e motibu ei nos komo Kolegio Ehekutivo a skohe pa duna e proyekto aki un prioridat grandi. Ku e sobrá di e retnan di kaminda tambe mester atendé urgentemente, pero siguridat di nos muchanan ku ta bai skol ta bini na promé lugá. Den esei un aspekto di salú tambe a hunga un ròl. Pa motibu di e kamindanan ku no ta asfaltá e konsentrashon di stòf den aire den serkania direkto di e skolnan ta haltu. Mi ta kontentu ku nos por a atendé ku esei mesora,’ asina diputado Kroon a deklará.

‘Esaki ta e promé logro visibel ku nos a realisá mediante un bon koperashon, pa un mihó Boneiru. Together we stand strong – Huntu nos ta mas fuerte!,’ segun Mènedjer di Programa Danny Rojer.


VERBETERING VAN WEGEN ROND SCHOLEN BEGONNEN

Kralendijk – Met het onthullen van een informatiebord op de hoek van de Kaya Amsterdam en de Kaya Leiden heeft gedeputeerde James Kroon vandaag namnes het bestuurscollege van het Openbaar Lichaam Bonaire het startsein gegeven voor de verbetering van de wegen rond scholen.

Begonnen wordt met de verbetering van de situatie bij de Brede School Papa Cornes in Noort di Saliña. Daarna volgen Kolegio San Luis Bertran in Rincon en de scholen Strea Briante en Rayo di Solo (inclusief het kinderdagverblijf) in Antriol.

Het werk dat in totaal een half jaar zal duren bestaat uit het asfalteren van de nu nog onverharde delen van toeleidingswegen en het herstellen van in slechte staat verkerende wegdelen. Het project draagt niet alleen bij aan een grotere (verkeers)veiligheid in de directe omgeving van de scholen, maar zorgt tevens voor aanzienlijk minder stofoverlast voor de leerlingen en het onderwijzend personeel.

Bestuursakkoord

Aan het besluit tot uitvoering is een zorgvuldige procedure voorafgegaan. De noodzaak de wegen rond de scholen te verbeteren bestond al langer, maar de financiën ontbraken tot voor kort. Voortvloeiend uit het Bestuursakkoord, dat eind 2018 met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is gesloten, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat eerder dit jaar een bijdrage van 3 miljoen euro toegezegd. Als blijk van vertrouwen van het Rijk in het Bestuurscollege is er vanaf gezien de regie over het project uit te besteden aan een externe uitvoeringsorganisatie, maar is deze bij de directie Ruimte en Ontwikkeling van het openbaar lichaam neergelegd. Dat sluit aan bij de eveneens in het Bestuursakkoord opgenomen doelstelling de uitvoeringskracht van het overheidsapparaat te versterken.

Aanbestedingsproces

De directie Ruimte en Ontwikkeling heeft voor het organiseren en begeleiden van het aanbestedingsproces Caribbean Project Developers (CPD) ingehuurd, zodat de onafhankelijkheid was gewaarborgd. Na een transparant verlopen aanbestedingsprocedure is de uiteindelijke opdracht op advies van CPD toegewezen aan Bonaire Wegenbouw Maatschappij (BWM). De directie over en het toezicht op een correcte uitvoering van het werk is door het OLB uitbesteed aan Civil Engineering Caribbean (CEC). In het voorbereidingstraject heeft de directie Ruimte en Ontwikkeling onder anderen samengewerkt met het Programmabureau Bestuursakkoord. Daarnaast is op basis van twinning gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de gemeenten Rotterdam en Alphen aan den Rijn.

,,Nadat we de toezegging van het ministerie van I en W hadden ontvangen, waren we het liefst meteen aan de slag gegaan, maar de kwaliteit mag niet leiden onder snelheid”, aldus gedeputeerde James Kroon. ,,Bovendien wilden wij ons in het kader van goed bestuur houden aan de eisen van zorgvuldigheid, temeer daar we het Rijk hiermee aantonen dat wij dit soort projecten heel goed in eigen beheer kunnen uitvoeren, met inzet van door ons zelf geselecteerde professionals en samenwerkingspartners. Als je kijkt welke stappen er allemaal moesten worden gezet is het al met al nog snel gegaan. Complimenten voor de Directie Ruimte en Ontwikkeling en andere betrokkenen zoals de Programma Manager Bestuursakkoord met het Programma Bureau, ambtenaren van de Ministeries van BZK en I&W en van de gemeenten Rotterdam en Alphen aan den Rijn en de adviseur van het Bestuurscollege van het OLB, die zich allen hebben ingezet om de dag van vandaag mogelijk te maken.”

Veiligheid rond scholen

Nog belangrijker, zo benadrukt gedeputeerde Kroon, is het dat de scholieren van de betrokken scholen binnenkort een stuk veiliger naar en van school kunnen. ,,Daarom hebben wij er als Bestuurscollege voor gekozen dit project grote prioriteit toe te kennen. De rest van het wegennet moet ook dringend aangepakt worden, maar de veiligheid van onze schoolgaande jeugd staat voorop. Daarbij speelde ook een gezondheidsaspect een rol. Door de nabijheid van onverharde wegen is de concentratie stof in de lucht in de directe omgeving van de scholen hoog. Ik ben blij dat we dat meteen kunnen aanpakken,” zo heeft gedeputeerde Kroon verklaard. ”

,,Dit is de eerste zichtbare mijlpaal die wij door een goede samenwerking tot stand hebben doen komen, voor een beter Bonaire. Together we stand strong!,”zo verklaarde Programma Manager Danny Rojer.

Share This
error: Content is protected !!