Kralendijk – Kolegio Ehekutivo a saka un dekreto den su desishon di 24 di febrüari 2012 kual ta prohibí presensia di kachó na sierto playa di Boneiru. E dekreto aki a keda establesé pa evitá molèster i tambe pa protehá naturalesa.

Último añanan mas i mas hende ta bai kana ku nan kachó pa e hasi sushi den santu kantu di playa. Tin ora e kachó nan ta wòrdu tene na kadena, pero hopi biaha nan ta kana los. Pa evitá molèster, Kolegio Ehekutivo a saka un dekreto (d.d. 24.2.2012/nr. 2012003014) ku ta prohibí públiko kana ku kachó riba sierto playanan. Riba e playanan aki no tin mag di bin ku kachó, ni na kadena. E dekreto ta evitá tambe ku e kachónan ta koba i destruí nèshi di turtuga di laman òf drenta den un parti di e naturalesa ku ta wòrdu protehá.

Resientemente a laga pone bòrchi di prohibishon na diferente playa pa asina ta mas evidente kua ta e playanan ku ti e prohibishon aki. E prohibishon aki ta konta pa mayoria parti di e isla. Por ehèmpel tur parti di Cai i Sorobon. Tambe e tereno kompleto entre zoutpier i Willemstoren a wòrdu apuntá. Entre e tereno ariba menshoná ta situá e playa di mas popular di Witte Pan, Kiteboard Beach banda di kas di piskadó i Kabayé i Pelike banda di e kasnan turístiko di katibu.

Ainda ta posibel  pa por ehèmpel saka un kachó den e terenonan grandi entre Punt Vierkant i zoutpier o entre di Willemstoren i Sorobon. 

Kacho ta prohibí na e siguiente playanan (terenonan kantu laman):

 • Playa lechi (Sunset beach);
 • Playa lechi Suit (Malekon);
 • Playa Chachacha;
 • Playa pal’i mangel (lugá di sambuya Donkey beach);
 • Playa forn’i kalki (lugá di sambuya Bachelor’s beach);
 • For di Saliña (zoutpier) te Lacre Punt (Willemstoren);
 • Sorobon i Cai;
 • Pidra haltu / trapi (lugá pa sambuya Thousand steps);
 • Tolo;
 • Duikplaats Nukove;
 • Klein Bonaire.

I tambe ta prohibí pa subi e tereno di Cargill Salt Company sin outorisashon.


HONDENVERBOD OP VERSCHILLENDE BONAIRIAANSE STRANDEN

Kralendijk – Het Eilandgebied Bonaire heeft in haar besluit van 24 februari 2012 een verbod uitgevaardigd voor het uitlaten van honden op bepaalde stranden (kustgebieden) van Bonaire. De reden voor dit verbod is de veiligheid van de strandgebruikers en de bescherming van de natuur.

Sommige eigenaren van honden nemen hun hond graag mee naar het strand om deze daar uit te laten. Deze honden worden soms aan de lijn gehouden maar lopen ook vaak los. De laatste jaren laten steeds meer mensen hun hond uit op het strand. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren en mensen worden gebeten door honden is er voor bepaalde stranden een verbod (d.d. 24.2.2012/nr. 2012003014) uitgevaardigd. Op deze stranden mag niemand zich dus begeven met honden. Dus ook niet aan de riem.

Het verbod is ook belangrijk omdat het voorkomt dat honden schildpadden nesten uitgraven of bijvoorbeeld ontsnappen en in een natuurreservaat komen zoals het pekelmeer. Als er veel honden op een strand komen zorgt dit ook voor een hygiënisch probleem omdat honden hun behoeften doen op de stranden. 

Onlangs zijn op de relevante stranden ook borden geplaatst zodat het voor iedereen duidelijk is op welke stranden het verbod geldt. Het is goed om te weten dat het verbod geldt op plekken zoals de gebieden Sorobon, Cai en het hele gebied tussen de zoutpier en de Willemstoren, dus ook op bijvoorbeeld Pink Beach en Peliké. 

Het is nog wel mogelijk om bijvoorbeeld een hond uit te laten tussen Punt Vierkant en de Zoutpier of tussen de Willemstoren en Sorobon.

Op de volgende stranden (kustgebieden) is het verboden om zich te begeven met honden:

 • Playa Lechi (Sunset Beach);
 • Playa Lechi Suit (Boulevard);
 • Playa Chachacha;
 • Playa pal’i mangel (Donkey’s Beach);
 • Forn’i kalki (Bachelor’s Beach);
 • Vanaf Saliňa (zoutpier) tot Lacre Punt (Willemstoren);
 • Sorobon en Cai;
 • Piedra haltu (Thousend Steps);
 • Tolo;
 • Nukove;
 • Klein Bonaire.

Het is verboden om het Cargill Salt Company gebied te betreden zonder toestemming.


Share This
error: Content is protected !!