KRALENDIJK – Despues di un interupshon di dos luna, UNKOBON y Fundashon Tienda pa Konsumidó den luna di mart a bolbe kuminsá ku e proyekto Komparashon di Prèis. Mensualmente lo kompará e prèisnan di 60 produkto den 15 supermerkado. E makutu di e 60 produktonan mas kumprá a keda igual ku den 2019. A bin un kambio den e supermerkadonan partisipante. Na lugá di Zhung Kong y Magic City a bin Kadushi Supermarket situá na Kaminda Djabou y Foody Supermarket na Kaminda Jato Bako. Den luna di mart 2020 e dos supermerkadonan aki a skor rondó di e promedio.

E krisis okashoná pa e Coronavirus no a influenshá visibelmente e prèisnan den luna di mart. Kompará ku luna di desember 2019 no a bin kambio den prèis di mitar di e produktonan. E otro mitar a subi òf baha di prèis. E resultado aki no ta desvia for di e periodo komparabel den 2019.

Hopi produkto mas barata no tabata optenibel temporalmente den desember òf den mart. Esaki por splika e diferensha grandi den prèis di sierto produkto kompará ku esnan den desember Si tuma un promedio bou di tur e supermerkadonan ku a partisipá, e makutu tabata 1% mas barata ku den luna di desember.

Ku e proyekto “komparashon di prèis” Unkobon y Fundashon Tienda pa Konsumidó ta konsientisá e konsumidó pa loke ta trata prèis di komestibel. Na un manera simpel por mira kua supermerkado ta esun mas barata aki na Boneiru. Esaki no ta nifiká sinembargo ku pa tur e 60 produkto di e makutu esaki ta e kaso.

Entrante 30 di mart 2020 lo publiká riba e wepsite di Unkobon www.unkobon.org un bista total di e produktonan. Aki e konsumidó por mira kua supermerkado ta mas barata pa un produkto espesífiko. Tambe lo por mira spesifikashon di tur e produktonan di kada supermerkado.

Un investigashon hasí den 2019 a duna komo resultado ku e proyekto Komparashon di Prèis a hasi mas y mas konsumidó konsiente pa loke ta prèis pa komestibel. Komo ku tin kliente ta paga tinu riba prèisnan haltu y ta reklamá esaki, e supermerkadonan partisipante a bai buta mas infasis riba e produktonan mas barata. Di e manera aki e komersiante ta kontribuí pa tene e kosto di bida mas abou posibel.


HERSTART PRIJSVERGELIJKER BONAIRE

KRALENDIJK – Na een onderbreking van twee maanden zijn consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB in maart weer begonnen met het maandelijks vergelijken van de prijzen van 60 producten in 15 supermarkten. Het mandje van 60 veelgekochte producten is hetzelfde als in 2019. Bij de deelnemende supermarkten is een wijziging gekomen: Zhung Kong en Magic City zijn vervangen door Kadushi Supermarket aan de Kaminda Djabou en Foody Supermarket aan de Kaminda Jato Bako. Op de ranglijst van maart 2020 scoren deze supermarkten met een index van 100 en 103 rond het gemiddelde.

De Coronacrisis heeft de prijzen in maart niet waarneembaar beïnvloed. Ten opzichte van de metingen in december bleven bij ongeveer de helft van de producten de waargenomen prijzen ongewijzigd. Bij de andere helft van de producten daalden of stegen de prijzen. Dit beeld wijkt niet af van de vergelijkbare periode in 2019.
Grote prijsafwijkingen ten opzichte van december zijn in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door het tijdelijk niet aanwezig zijn van goedkopere huismerkvarianten van producten. Gemiddeld over alle deelnemende supermarkten was het mandje ruim 1% goedkoper dan in december.  

Met de prijsvergelijker bevorderen de consumentenorganisaties het prijsbewustzijn van de consumenten op Bonaire. In één oogopslag is te zien welke supermarkt het goedkoopste is op Bonaire. Dat wil niet zeggen dat dit voor alle 60 producten in het mandje het geval is. Om te zien welke supermarkt het goedkoopst is voor een specifiek product, kan men vanaf 30 maart kijken op het totaaloverzicht dat op de website www.unkobon.org wordt gepubliceerd. Het totaaloverzicht staat in een excell bestand waarin ook de specificaties per supermarkt zijn opgenomen.

Uit onderzoek in 2019 is gebleken dat de prijsvergelijker een toenemend aantal consumenten meer prijsbewust heeft gemaakt. Omdat er klanten zijn die op de prijzen letten en klagen over hoge prijzen, hebben de meeste deelnemende supermarkten hun aanbod meer gericht op goedkopere huismerken. Op die manier helpt de winkelier om de kosten van levensonderhoud zo laag mogelijk te houden.


REBOOT PRICE COMPARISON BONAIRE

KRALENDIJK – After an interruption of two months, consumer organisations Unkobon and FTpKB started again in March to compare the prices of 60 products in 15 supermarkets on a monthly basis. The basket of 60 frequently bought products is the same as in 2019. There has been a change at the participating supermarkets: Zhung Kong and Magic City have been replaced by Kadushi Supermarket at the Kaminda Djabou and Foody Supermarket at the Kaminda Jato Bako. In the ranking of March 2020 these supermarkets score around the average with an index of 100 and 103.

The Corona crisis did not have a noticeable impact on prices in March. Compared to the measurements in December, the prices observed for about half of the products remained unchanged. Prices fell or rose for the other half of the products. This picture does not differ from the comparable period in 2019.  
Large price deviations compared to December were in almost all cases caused by the temporary absence of cheaper private label variants of products. On average across all participating supermarkets, the basket was more than 1% cheaper than in December. 

With the price comparator, the consumer organizations promote price awareness among consumers on Bonaire. At a glance you can see which supermarket is the cheapest on Bonaire. This does not mean that this is the case for all 60 products in the basket. To see which supermarket is cheapest for a specific product, off March 30th you can look at the total overview published on the website www.unkobon.org as. The total overview is in an excell file which also contains the specifications per supermarket.

Research in 2019 has shown that the price comparator has made an increasing number of consumers more price conscious. Because there are customers who pay attention to prices and complain about high prices, most participating supermarkets have focused their product range on cheaper private brands. In this way, the retailer helps to keep the cost of living as low as possible.

Share This
error: Content is protected !!