KRALENDIJK – Dia 31 di mart 2020 Kámara di Komèrsio Boneiru a habri un ‘Lokèt di sosten pa empresario relashoná ku Corona’. E lokèt di sosten relashoná ku Corona di Kámara di Komèrsio ta duna un bista total di tur medida di sosten ku a keda introdusí i ta ofresé konseho i sosten integral na momentu di hasi petishon.   

E impakto di e medidanan kontra trasmishon di e vírùs di Corona ta grandi pa e mundu empresarial boneriano. Seramentu ofisial di espasio aéreo i marítimo tin konsekuensianan grandi pa ekonomia di Boneiru, ku ta lèn pisá riba turismo. Banda di esei e echo ku e Ordenansa di Emergensia-179 WOLBES (17 di mart 2020) i e Ordenansa di Emergensia COVID-19 BONEIRU-179WOLBES(27 di mart 2020) a bini na vigor,ta obligá algun empresanan pa sera nan porta òf hasi adaptashonnan den nan operashon komersial, loke tin un kaida di entrada komo konsekuensia. Kámara di Komèrsio ta risibí sierto señalnan ku empresarionan ta hopi preokupá pa motibu ku nan no por kumpli ku nan obligashonnan finansiero, debí na e fluhonan di entrada ku a kai atras òf ku asta a para kompletamente.

Gobièrnu lokal huntu ku Reino a bini ku un pakete ámplio di areglo pa sostené empresarionan i mantené mas tantu kupo di trabou posibel den e periodo di krísis aki. Riba wèpsait di Kámara di Komèrsio, www.bonairechamber.com, por haña un bista general di tur e areglonan aki. Ehekushon di e areglonan aki ta repartí bou di e diferente instansianan: Unidat di SZW (Asuntunan Sosial i Empleo) di RCN, Entidat Públiko Boneiru, Servisio di Reino pa Empresanan Hulandes (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO), Servisio di Impuesto Hulanda Karibense (Belastingdienst Caribisch Nederland – BCN), bankonan lokal i Qredits. E echo ku a repartí ehekushon di e medidanan aki bou di diferente instansia, ku kada un tin nan propio kondishonnan i manera di traha, por ta un opstákulo pa empresarionan ku na e momentunan aki, mester di yudansa eksplísito i konkreto, pa salbaguardá kontinuidat di nan operashon komersial.

Pa e motibu aki Kámara di Komèrsio a habri un ‘Lokèt di sosten pa empresario relashoná ku Corona’. E loket ta duna un bista total di tur areglo eksistente, di manera ku e por ofresé sosten i konseho na un manera integral. Ku esaki ta proveé den e nesesidat pa informashon ku empresarionan tin i alabes e ta fasilitá e prosesonan di petishon pa e areglonan aki. Empresarionan por aserká e Lokèt di sosten relashoná ku Corona ku:

  1. Pregunta tokante e medidanan di sosten ku ta aplikabel;
  2. Ayudo na momento di yena e dokumentonan di petishon;
  3. Informashon tokante otro asuntunan relevante, inkluso guia pa loke ta trata re-edifikashon di empresanan.

Mirando e instrukshonnan rònt di distansiamentu sosial, e Lokèt di sosten relashoná ku Corona ta un lokèt digital kaminda e komunikashon primario ta bai via imeil. Empresarionan por buska informashon via telefon tambe i, si ta nesesario, ta organisá un ‘videoconference’. Ta ofresé sosten na papiamentu, hulandes, ingles i spañó.

Na e momentunan aki sosten di e Lokèt di sosten relashoná ku Corona’ ta limitá te na e areglonan di reino pa un kompensashon den gastunan di salario i pèrdida di entrada, ku e unidat di SZW di RCN ta ehekutá i ku a bini na vigor entrante 31 di mart 2020 ku forsa retroaktivo.

Na e momentunan aki ta konkretisando e detayenan di e sobrá areglonan di Reino i Entidat Públiko Boneiru. Asina ku e medidanan di sosten aki bira operashonal, empresarionan ku ta kai den e kondishonnan stipulá tambe por hasi un apelashon riba esakinan. Lo publiká informashon tokante esaki riba wèpsait i página di facebook di Kámara di Komèrsio.

Dentro di poko Kámara di Komèrsio lo duna mas informashon tambe tokante e garantia di BMKB-C (areglo di bòrg di gobièrnu pa empresa mediano i chikitu) ku ta fasilitá finansiamentu di petishonnan relatá ku Corona na bankonan.

Komo empresario bo tin pregunta òf bo mester di yudansa? Manda nos un imeil via steunloket@kvkbonaire.com òf yama nos na 717-5595 ekstenshon 5003 òf 5004. Gustosamente nos lo yuda bo!


KVK BONAIRE ONDERSTEUNT ONDERNEMERS

KRALENDIJK – De Kamer van Koophandel Bonaire (KvK) heeft op 31 maart 2020 een ‘Corona-steunloket voor ondernemers’ geopend.Het Corona-steunloket van de KvK heeft een totaaloverzicht van alle geïntroduceerde steunmaatregelen en biedt integraal advies en ondersteuning bij aanvragen.

De impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus is groot voor het Bonairiaanse bedrijfsleven. De officiële sluiting van het lucht- en zeeruim heeft grote financiële gevolgen voor de economie van Bonaire, die zwaar op toerisme leunt. Daarnaast worden met de inwerkingtreding van de Noodverordening-179 WOLBES (17 maart 2020) en de Noodverordening COVID-19 BONAIRE-179 WOLBES (27 maart 2020)  bedrijven gedwongen hun deuren te sluiten of verregaande aanpassingen te doen in hun bedrijfsvoering, die een daling van inkomsten tot gevolg hebben. De KvK ontvangt signalen dat ondernemers zeer bezorgd zijn vanwege het niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen door de terugvallende of zelfs stopgezette inkomstenstromen. 

De lokale overheid heeft samen met het Rijk een uitgebreid pakket met regelingen opgetuigd om ondernemers te ondersteunen en zoveel mogelijk banen te behouden in deze crisisperiode.Op de website van de KvK, www.bonairechamber.com, is  een overzicht van al deze regelingen opgenomen.De uitvoering van deze regelingen is verdeeld onder verschillende instanties: RCN-unit SZW, Openbaar Lichaam Bonaire (OLB), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Belastingdienst Caribisch Nederland (BCN), de lokale Banken en Qredits. Het feit dat de uitvoering van deze maatregelen verdeeld is over verschillende instanties, met elk hun eigen voorwaarden en werkwijzen, kan een struikelblok zijn voor ondernemers die op dit moment snel, eenduidig en concreet geholpen moeten worden om de continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen.

De KvK heeft daarom een ‘Corona-steunloket voor ondernemers’ geopend. Het loket heeft een totaaloverzicht van alle bestaande regelingen, waardoor het integraal ondersteuning en advies kan bieden. Hiermee wordt in de informatiebehoefte van ondernemers voorzien en tevens faciliteert het de  aanvraagprocessen voor deze regelingen.Ondernemers kunnen het Corona-steunloket benaderen met:

  1. Vragen over de van toepassing zijndesteunmaatregelen;
  2. Hulp bij het invullen van aanvraagdocumenten;
  3. Voorlichting over andere relevante zaken, inclusief begeleiding bij wederopbouw van bedrijven.

Gezien de richtlijnen rondom ‘socialdistancing’ is het Corona-steunloket een digitaalloket waarbij de primaire communicatie via email gaat. Ondernemers kunnen ook telefonisch informatie inwinnen en, indien nodig, wordt een videoconference opgezet. Ondersteuning wordt geboden in Papiamentu, Nederlands, Engels en Spaans.

Op dit moment is de ondersteuning van het Corona steunloket van de KvK gelimiteerd tot de rijksregelingen voor een tegemoetkoming in loonkosten en inkomstenderving, uitgevoerd door het RCN-unit SZW die  per 31 maart 2020 met terugwerkende kracht in werking zijn getreden.

De details van de overige regelingen van het Rijk en het OLB  worden momenteel geconcretiseerd. Zodra deze steunmaatregelingen operationeel zijn zullen ondernemers die binnen vastgestelde voorwaarden vallen, ook een beroep hierop kunnen doen. Informatie hierover zal op de KvK website en facebook pagina  worden gepubliceerd.

De KvK zal binnenkort ook meer informatie verstrekken over de BMKB-C garantie die de financiering voor Corona gerelateerde verzoeken bij banken faciliteert.

Heeft u als ondernemer vragen of hulp nodig? Stuur ons een email via steunloket@kvkbonaire.com of bel op 717-5595 ext. 5003 of 5004. Wij helpen u graag!

Share This
error: Content is protected !!