KRALENDIJK – Den e temporada tras di lomba aki mi a dirigí mi mes na vários okashon na boso pa pidi pa keda kalmu, pa solidaridat i sosten pa otro. Awe mi ke pidi boso esaki atrobe. Boneiru a drenta den un fase nobo. I un fase masha pekuliar. Mi tin ku informá boso ku nos tin e promé persona ku a tèst positivo pa e vírùs di corona. A tuma nota ku e vírùs ta na Boneiru pero na mes momentu mi tin ku agregá algun punto importante aserka.

E resultado di persona ku a tèst positivo ta un konklushon ku ekspertonan riba konseho di  RIVM a yega na dje. Pasobra a tèst e persona kuestion vários biaha. Kada bes e tèst a bini bek ku un resultado ku no tabata ni negativo ni positivo. Esta e resultado tabata kada bes inkonkluso.

A base di e promé resultado inkonkluso e departamentu di Salubridat públiko a hasi mes ora un investigashon na e fuente di unda e vírùs a bini. Por bisa aki ku kasi tur probabilidat ku ta trata di kontakto ku un persona di Aruba. Esaki a tuma lugá algun siman pasá. E persona di Aruba ku tabatin kontakto ku ne tabatin síntomanan leve. Despues di e kontakto e persona a bira malu algun dia despues. E persona riba su mes, komo medida preventivo a keda den kas i a tèst e persona aki pa e vírùs di corona. E persona infektá tabatin masha poko kontakto pa no bisa niun kontakto ku otro personanan. Tòg a tuma kontakto ku e personanan ku ta den su ambiente direkto pa investigá si nan por tin síntoma. E persona ta sinti su mes bon i ta rekuperando. E investigashon di ku ken e persona aki tabatin kontakto, huntu ku tur e otro medidanan konosí ku a tuma ta duna nos speransa ku e vírùs no ta sigui plama. E drive Thru di COVID ku nos a inisiá ta yuda nos den investigashon di e situashon aktual.

Pues, a haña e vírùs pues na Boneiru.

Ta trata aki ku kasi tur probabilidat di un kaso importá i ku a kontagiá un otro. Despues di investigashon ekspertonan di salubridat públiko sa unda e fuente di e vírus di corona den e kaso aki ta. Promé ku nos tabatin nos promé e kaso positivo na Boneiru, nos a tuma medidanan di forma preventivo ku ya ta konosí.

Dor ku tin un bon bista di e fuente di vírùs den e kaso aki i tin un bon bista di e kontaktonan ku e persona tabatin, no mester bai over na un lock-down. Tampoko e situashon aki no tin konsekuensia pa e promé vuelo di repatriashon ku ta tuma lugá mayan. 

E kos di mas importante ku mi ta pidi kada siudadano pa hasi ta pa sigui tene nan mes na e reglanan stipulá. Tene distansia for di otro pero tambe keda trankil. No bai kore almasená (hamsteren), no tin niun motibu pa hasi esaki.

Boneiru tin hopi resistensia. Nos a pasa kaba den hopi kos huntu. Si nos sigui pone nos skoudernan bou di esaki nos por sigui sòru pa limitá e plamamentu di e vírùs. Huntu ku mi tim mi lo sigui tene boso na altura di e desaroyonan.   Mi ta konta ku boso koperashon i konfiansa den otro. Huntu kontra Corona.


KRALENDIJK – De afgelopen periode heb ik al vaker het woord tot u gericht, om te informeren en om op te roepen tot kalmte, saamhorigheid en draagkracht. Vandaag wil ik dat opnieuw aan u vragen. Bonaire is nu in een andere fase gekomen en wel in een zeer bijzondere fase. Ik wil bekend maken dat wij een eerste positieve uitslag hebben. Het virus is aangetroffen op Bonaire. Maar ik maak daar wel direct enkele kanttekeningen bij.

De positieve uitslag is een conclusie van de deskundigen in overleg met het RIVM. Er is enkele malen een test afgenomen. Elke keer kwam de testuitslag terug als niet positief maar ook niet negatief. De medici noemen dat inconclusief, oftewel niet doorslaggevend. Aan de hand van de eerste testuitslag heeft Publieke Gezondheid direct een onderzoek opgestart naar de bron. Het betreft vermoedelijk een contact dat enkele weken geleden heeft plaatsgevonden met iemand die op Aruba is geweest. Dit contact had milde ziekte verschijnselen. Na het contact werd de persoon na enige tijd ziek. De persoon is uit voorzorg vrijwillig thuis gebleven en is onlangs getest. Er is weinig tot geen contact geweest met andere mensen, wel worden alle contacten in de directe omgeving verder onderzocht. Persoon maak het ondertussen goed en is herstellende. Het contactonderzoek samen met de al genomen bekende maatregelen geven ons goede hoop dat de besmetting niet verder gaat. De COVID Drive Thru die wij hebben geïnitieerd, helpt ons de huidige situatie verder te onderzoeken.

Het virus is dus op Bonaire gevonden.

Het betreft naar alle waarschijnlijkheid een importcasus met een vervolgbesmetting op Bonaire. De bron is te herleiden. Voordat er sprake was van deze besmetting zijn er al de bekende beperkende maatregelen genomen. Omdat er een goed beeld is van de oorsprong van de casus, en de contacten in beeld zijn hoeft er niet tot een lockdown te worden overgegaan. Ook heeft het geen consequenties voor de repatriëringsvlucht van morgen.

Het is belangrijk dat u zich blijft houden aan de beperkende maatregelen. Hou afstand van elkaar, maar bewaar ook de rust. Laat u niet verleiden tot hamsteren of paniek, dat is echt niet nodig.

Bonaire is veerkrachtig. Wij hebben al voor zoveel gestaan. Als wij er met elkaar de schouders onder zetten, dan kunnen wij de verspreiding van het virus beperken. Ik zal u met mijn team zo goed mogelijk op de hoogte houden van de situatie. Ik reken op u, op uw medewerking en het vertrouwen in ons en elkaar. Samen tegen Corona.


KRALENDIJK – Over the past period I have spoken to you more than once, to inform and to call for calmness, togetherness and strength. Today I would like to ask you that again. Bonaire has now entered a different phase, a very special phase. I would like to announce that we have a first positive result. The virus has been found on Bonaire. But I will make a few comments right away.

The positive result is a conclusion of the experts in consultation with the RIVM. A test has been taken several times. Each time the test result came back as not positive, but also not negative. The doctors call that inconclusive, or not conclusive. On the basis of the first test result, Public Health immediately started an investigation into the source. It probably concerns a contact that took place a few weeks ago with someone who has been on Aruba. This contact had mild disease symptoms. After the contact, the person became ill after some time. As a precaution, the person stayed at home voluntarily and was tested recently. There has been little or no contact with other people, but all contacts in the immediate vicinity are being investigated further. In the meantime, the person is doing well. The investigation in addition to the measures already taken, give us good hope that the infection does not further develop. The COVID Drive Thru helps us to investigate the situation further.

So the virus has been found on Bonaire.

In all probability this concerns an import case with a subsequent contamination on Bonaire. The source can be traced. Restrictive and known measures were taken prior to this contamination. Because there is good insight into the origin of the case, and the contacts, it is not necessary to proceed to a lockdown. Nor does it have any consequences for tomorrow’s repatriation flight.

It is important that you continue to comply with the restrictive measures. Keep your distance from each other, but also keep the peace. Do not be tempted into hoarding or panic, that really is not necessary.

Bonaire is resilient. We have already faced so many things. If we work together, we can limit the spread of the virus. I will keep you and my team up to date on the situation. I am counting on you, on your cooperation, and I count on your trust in us and in each other. Together against Corona.Share This
error: Content is protected !!